Університет і безмежний світ Microsoft

26 лютого 2017 року

     Сьогодні університет завдяки співпраці з компанією Microsoft отримав широкі можливості стосовно використання викладачами і студентами ліцензійного програмного забезпечення, навчальних ресурсів та сервісів Microsoft. Детальніше про їхнє застосування ми поцікавилися у декана факультету інформаційних технологій Олени Глазунової.


– Олено, які нові можливості відкриває для викладачів та студентів співпраця з такими технологічними компаніями, як Microsoft?
     – Завдяки академічним ініціативам Microsoft навчальні заклади мають можливість отримати доступ до навчальних сервісів та ресурсів, програмного забезпечення, що встановлюється на робочі ПК, а також хмарних сервісів для організації робочого та власного інформаційного простору.


– Чи мають можливість студенти і викладачі НУБіП користуватися ліцензійним програмним забезпеченням Microsoft?
     – Наш університет вже другий рік співпрацює з Microsoft відповідно до угоди «Open Value Subscription» для рішень «Enrollment for education solutions». У її межах всі ПК університету забезпечуються ліцензійним програмним забезпеченням, зокрема, Win 10, Office 2016, серверними ліцензіями Windows Server, Exchange Server, Share Point Server та ін. Більша частина університетського комп’ютерного парку оснащена таким ПЗ. В основному це навчальні лабораторії. Прошу всіх керівників структурних підрозділів звернути увагу на таку можливість та зробити заявку на встановлення ліцензійного програмного забезпечення у лабораторії обслуговування комп’ютерної техніки факультету інформаційних технологій.
     Викладачі та студенти також мають можливість отримати аккаунт у хмарному сервісі Microsoft Office 365 та встановити на будь-які два пристрої ліцензійний Office 365 ProPlus та інші додатки для телефона, планшета або ПК.


– Що таке хмарний сервіс О365? Як отримати доступ до нього?
     – Це платний хмарний інтернет-сервіс і програмне забезпечення компанії Microsoft, що розповсюджується за схемою «програмне забезпечення як послуга». Хмарний формат означає, що дані зберігаються в центрі обробки даних, а не на комп'ютері, що забезпечить користувачам доступ до документів і даних через браузер з різних пристроїв з можливістю виходу в Інтернет. На базі цього сервісу виш може організувати електронний документообіг, а кожний власник корпоративного аккаунту отримає доступ до сервісів комунікації – електронної пошти, календаря, сервісу відеоконференцзв’язку, планування завдань, сервісів спільної роботи: сховище документів, текстовий редактор, табличний процесор, опитувальник, програми підготовки презентацій, бізнес-аналітика, створення додатків тощо.
     Студенти, які вивчають дисципліну «Інформатика» на кафедрах факультету інформаційних технологій, отримують аккаунти в центрі дистанційних технологій навчання та вивчають всі можливості цього сервісу в рамках курсу. Викладачі, які підвищували кваліфікації за курсом «Використання хмарних сервісів у навчальному процесі» на базі ННІ післядипломної освіти, отримали аккаунт в О365, вивчали можливості цього сервісу не лише для організації власного інформаційного простору, а й для використання у навчальному процесі. Вони мали можливість пройти додаткові он-лайн курси в академії Microsoft Imagine.


– Академія Microsoft Imagine – це платний ресурс? Які переваги використання он-лайн курсів академії для студентів?
     – Це платний сервіс компанії Microsoft. Але в березні минулого року наш університет виграв грант на безкоштовну річну підписку. За минулий рік вже понад 300 наших студентів пройшли навчання більше ніж на 20 он-лайн курсах академії. Це найновіші курси від компанії, яка створює інформаційні технології. Тому майбутні ІТ-фахівці в першу чергу мають ними професійно володіти. Крім того, деякі курси академії інтегровані у навчальні дисципліни факультету інформаційних технологій. Усіма питаннями, що стосуються навчання у ІТ-академії Майкрософт опікується навчальна лабораторія «Microsoft Imagine Академія», яку очолює старший викладач кафедри інформаційних і дистанційних технологій Тетяна Волошина.


– Які можливості відкриває Microsoft для професійної сертифікації викладачів та студентів?
     – У рамках річної підписки до Microsoft Imagine університет отримав 30 безкоштовних ваучерів для складання сертифікаційного екзамену Microsoft Professional. Зараз наші викладачі та студенти інтенсивно готуються до складання професійного тесту. Один ваучер вже успішно використано: старший викладач кафедри інформаційних систем Євген Стариченко успішно пройшов сертифікацію за програмою Microsoft Office Specialist (Excel 2013). Заявки на отримання ваучерів приймаються після завершення відповідних он-лайн курсів Академії Майкрософт.


– Які конкурси та інші цікаві заходи пропонує Microsoft для викладачів та студентів нашого університету?
     – Їх чимало. Компанія «Microsoft-Україна» бере активну участь у конференціях, що проводяться на базі нашого факультету інформаційних технологій. Наталія Дорош та Роман Рудюк, які керують освітніми програмами Майкрософт Україна, проводили майстер-класи та воркшопи для викладачів і студентів з бізнес-аналітики, О365, електронного документообігу. З метою профорієнтаційної діяльності у жовтні минулого року було проведено конкурс серед школярів щодо використання О365 у навчанні. А наразі компанія Microsoft оголошує розіграш призів серед користувачів О365, які інсталювати на два пристрої ліцензійний Office 365 ProPlus. Про умови розіграшу буде повідомлено на сайті університету найближчим часом.

Розмовляв Валентин Обрамбальський 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook