Газета «Хрещатик»: Механіко-технологічний факультет – флагман підготовки інженерів-аграріїв

26 січня 2017 року

     Національний університет біоресурсів і природокористування України є одним із провідних закладів освіти, науки і культури в нашій країні. У 3-х навчально-наукових інститутах та 13-ти факультетах базового закладу в столиці і в 10-ти відокремлених підрозділах у регіонах нині навчається понад 26 тис. студентів та більше 600 аспірантів, докторантів і пошукувачів. Навчальний процес і наукові дослідження забезпечують понад 2600 науково-педагогічних і педагогічних працівників, у тому числі близько 300 професорів і докторів наук, понад 1000 доцентів і кандидатів наук. Про сьогодення одного з найстаріших вітчизняних вишів «Хрещатику» розповів декан одного з престижних факультетів НУБіП України – механіко-технологічного Ярослав Михайлович.

     У зв’язку з приєднанням України до Болонської декларації триває формування широкого світогляду фахівців і вчених, яких готують вищі навчальні заклади України, в тому числі й аграрні. Необхідно глибоко усвідомлювати, що не лише за умов нинішньої економічної і фінансової кризи, а й у стабільному економічному стані країни роль інженерної освіти і інженерного мислення є визначальною для покращення ситуації.

 

     «Сьогодні на українському ринку з’являється багато сільськогосподарської техніки від більш ніж 20 відомих компаній світу, але без відповідної сервісної підтримки. Техніка стала більш складною (роботизація технологічних сільськогосподарських операцій, використання GPS, автоматизований контроль і управління агрегатами, впровадження мехатронних систем). Тож сучасному сільськогосподарському виробництву потрібен інженер, який володіє теоретичними знаннями, професійними вміннями і навичками, ІТ-технологіями, готовий до діяльності в умовах конкуренції, здатний до самонавчання і самовдосконалення, — вважає Ярослав Михайлович. — Інженерна освіта не може вважатися повною, якщо вона не спирається на глибокі фундаментальні знання, проведення наукових досліджень, практичну підготовку. Поєднання цих трьох складових є головним вектором руху у підготовці інженерів на механіко-технологічному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування — провідного вищого навчального закладу освіти України дослідницького спрямування, який нині за рейтингом комплексних показників входить у десятку кращих вишів України та в трійку — в Києві».

     За словами декана, за свої 86 років факультет підготував понад 20 тисяч висококваліфікованих інженерів-механіків для сільськогосподарського виробництва. Серед них видатні організатори виробництва, Герої Соціалістичної праці Михайло Величко та Леонід Палажченко, Герой України Анатолій Пачевський, державні діячі, серед яких — 16 депутатів парламенту різних скликань, екс-голова Верховної Ради України Олександр Мороз, віце-прем’єр міністр України Леонід Козаченко, міністр освіти і науки України — нинішній ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко. Саме завдяки йому університет, попри фінансові і політичні негаразди в державі, набув другого дихання.

     «Сьогодні на факультеті за двома спеціальностями — «Агроінженерія» та «Транспортні технології (автомобільний транспорт)» за денною та заочною формами навчання навчаються близько 1500 студентів, — зазначив Ярослав Михайлович. — Навчальний процес спрямований на формування освіченої, гармонійно розвинутої особистості, здатної до постійного оновлення знань, професійної мобільності та прискореної адаптації в умовах перехідного періоду реформування економіки сільського господарства. Все це — складові програми розвитку НУБіП «Голосіївська ініціатива — 2020».

      Враховуючи багатоукладність форм власності сільськогосподарського виробництва та інтенсивність розвитку ринку праці в Україні, на факультеті ведеться підготовка магістрів за дослідницьким та виробничим спрямуваннями. Крім професійної спеціальності, наш випускник-бакалавр має право вибору і продовження навчання в магістратурі за трьома специфічними спеціальностями — адміністративний менеджмент, педагогіка вищої школи, якість, стандартизація та сертифікація сільськогосподарської продукції.

     Декан механіко-технологічного факультету НУБіП України додав, що в навчальному закладі особливу увагу приділяють практичній підготовці майбутніх інженерів-механіків, наближенню процесу навчання до виконання виробничих функцій безпосередньо в реальних умовах господарювання. Велику роль у цьому відіграє створена на факультеті рада роботодавців. До неї входять керівники і менеджери вищої ланки відомих вітчизняних та зарубіжних компаній, концернів та холдингів, які залучені до підготовки та реалізації навчальних програм, узгодження з ними освітніх і професійних стандартів, переорієнтації навчальних планів на збільшення частини практичної компоненти, масштабного запровадження програм стажування на виробництві з подальшим працевлаштуванням. Це відомі виробники сучасної сільськогосподарської техніки KUHN, HARDI, John Deere, АТ «Ельворті Роберт і Томас», транспортно-логістичні компанії «Євротрейд», «Інтертранс» тощо. З їхньою допомогою тут оновили матеріально-технічну базу, створили новітні лабораторії сучасного рівня. Та це краще побачити на власні очі.

     «Для підвищення рівня фахової підготовки щорічно більше сотні студентів факультету мають можливість навчатись та проходити практичну підготовку у зарубіжних вишах, підприємствах, фірмах і компаніях, які є стратегічними партнерами нашого університету — Університеті штату Айова (США), Варшавському, Віденському та Празькому університетах наук про життя, Токійському аграрному університеті, Університеті Вагенінген (Нідерланди), Університет прикладних наук Вайєнштефан (Німеччина),не без гордості повідомив пан Михайлович. — Плідна співпраця з ними сприяє реформуванню й адаптації системи освіти НУБіП України до вимог провідних університетів світу. Ну і не останню роль відіграє бажання молоді істотно поліпшити свій фінансовий стан».

     За його словами, крім фахової підготовки, на факультеті приділяють велику увагу виховній роботі. Студенти беруть участь у аматорських творчих колективах під керівництвом висококваліфікованих фахівців, серед яких народні артисти України — поет-пісняр Вадим Крищенко та народна артистка України Наталія Шелепницька, заслужений артист України Роман Рудий, виступають у різноманітних фестивалях та конкурсах, здійснюють гастрольні поїздки по Україні та за її межами. Та й сам декан, як заслужений працівник культури України (сміється. — Ред.), мусить про це дбати.
     До слова, дбають тут і про розвиток фізичної культури і спорту — як серед студентів, так і викладачів.

     Окрім цього чималу увагу в навчальному закладі приділяють військово-патріотичному вихованню молоді. Багато випускників факультету нині захищають Україну в зоні АТО. Всі вони свого часу проходили підготовку офіцера запасу на кафедрі військової підготовки НУБіП. Одна з найкращих в Україні, вона має потужну навчально-матеріальну базу, зокрема тир, комп’ютерний клас, оснащений інтерактивною дошкою, аудиторії тактичної, вогневої та технічної підготовки, пункт технічного обслуговування і ремонту, бібліотеку, стройовий плац. Після завершення циклу підготовки, проведення польових зборів та складання військової присяги випускникам присвоюється офіцерське звання «молодший лейтенант».

     «Тож, якщо бажаєте почути й побачити більше — ми чекаємо на Днях відкритих дверей, про проведення яких повідомляється на офіційному сайті», — зазначив наостанок декан механіко-технологічного факультету НУБіП України Ярослав Михайлович.

Розмовляла Наталя Плохотнюк,
Газета «Хрещатик», №6 від 18 січня 2017 року 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook