Груднева вчена рада: постійно оновлюватися і динамічно працювати

28 грудня 2016 року

     28 грудня відбулося останнє в цьому календарному році засідання вченої ради університету. Його гостями стали голова наглядової ради вишу, громадський і політичний діяч Микола Томенко, народний депутат України Валерій Давиденко, голови рад роботодавців факультетів, інститутів та члени Ради роботодавців університету. Перш, ніж перейти до порядку денного, ректор Станіслав Ніколаєнко представив результати опитування, що стосувалося визначних подій університету у 2016 році. Отож, найбільшу кількість голосів респонденти (співробітники, студенти) віддали за відновлення третього корпусу, асфальтування доріжок, відзначення Дня університету, відкриття вхідної арки і реконструкцію ботанічного саду. 

     Потому перейшли до порядку денного. Перше питання стосувалося діяльності вишу за поточний місяць. Тож ректор Станіслав Ніколаєнко представив короткий звіт. З огляду на зазначене, місяць видався результативним. Акредитовано ряд спеціальностей в базовому закладі та його відокремлених підрозділах, випущено більше тисячі магістрів. Суттєво підсилено навчально-методичне забезпечення. Відбулися захисти дисертацій. Університет відвідали шість іноземних делегацій. Позитивна динаміка спостерігається і в господарствах. А щодо третього корпусу, то члени вченої ради під час оглядової екскурсії змогли на власні очі побачити, як ідуть там відновлювальні роботи. Однак, як зауважив ректор, занепокоєння викликає стан профорієнтаційної роботи. Звичайно, через телебачення відбувається популяризація університету, але тут потрібне ще й живе спілкування. На що й звернув увагу деканів та директорів. Мова йшла і про роботу у січні 2017-го. За словами ректора, з 17 січня стартують співбесіди, спочатку з керівниками навчально-дослідних господарств, потім відокремлених підрозділів, факультетів та інститутів. Упродовж 23-28 січня декани та директори стажуватимуться у провідних установах. А з 30 січня по 4 лютого факультети та інститути прозвітують за минулий рік. Навчальний процес стартує 6 лютого.  

Изображение

Изображение

 

Изображение

Изображение

Изображение

     Наукову доповідь «Концептуальні основи механізмів формування процесів відновлення та управління родючістю ґрунту» до уваги присутніх представив завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Микола Патика. Заявлена тема викликала жваве обговорення серед членів вченої ради, активну участь в якому взяли Анатолій Балаєв, Віктор Забалуєв, Олег Мельник, Іван Ковальчук, Валерій Ушкалов. На запитання ректора Станіслава Ніколаєнка, чи існує загроза винищення ґрунту шляхом використання гербіцидів, доповідач однозначно відповів, що є. І ось чому. Справа в тім, що вони є отруйними речовинами і, навіть, ДНК потім неможливо виділити, бо ґрунт стає стерильним. А проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша поцікавився думкою доповідача, наскільки є правдивою теза про те, що в одній чайній ложці більше мікроорганізмів, ніж людей на планеті. На що отримав ствердну відповідь. 

      Наступне питання стосувалося роботи з підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки кадрів, яку здійснює ННІ післядипломної освіти. Тож про зазначене інформувала його директор Марія Кулаєць. За її словами, динаміка щодо підвищення кваліфікації – позитивна. Практично 40% держзамовлення серед аграрних вишів зосереджено саме в нас, а в 2016-му – інститут став взагалі єдиним, що проводить таку діяльність. Практикують тут й інші форми роботи, зокрема, стажування науково-педагогічних працівників на кафедрах факультету, комерційні проекти. Також Марія Кулаєць представила план-графік підвищення кваліфікації на наступний рік та звернулася до колег з проханням вносити свої пропозиції. Адже інститут надає можливість підвищувати кваліфікацію й нашим викладачам. Окрім цього, нині тут надають другу вищу освіту за бакалаврськими програмами, а також ведуть підготовку спеціалістів і магістрів. Щодо міжнародної діяльності, то серед іншого доповідач назвала проведення семінарів та подачу двох заявок на міжнародні гранти. Госпрозрахункові підрозділи забезпечили надходження на суму майже сім мільйонів гривень. Мова йшла і про проблеми. Зокрема, болючим залишається питання створення електронних навчальних курсів, потребує омолодження кадровий склад. 

    Начальник навчального відділу Оксана Зазимко підкреслила, що інститут – один із небагатьох, які мають державну ліцензію на підвищення кваліфікації. Проблема, яку вона озвучила – це невідповідність кількості штатних одиниць із навчальним навантаженням. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко в цілому позитивно оцінив роботу підрозділу. Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський наголосив на вагомості роботи, яку проводить інститут. Свої пропозиції озвучили професор Андрій Мартин, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський, декан економічного факультету Анатолій Діброва, заступник директора ННІ післядипломної освіти Віктор Пабат. Ректор Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на необхідності висвітлення інформації про підвищення кваліфікації на офіційному сайті університету. 

     Вчена рада заслухала й стан справ у навчально-дослідних господарствах. Про це доповів начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський. За його словами, динаміка валового збору зернових, технічних культур, їх урожайності – позитивна. Достойна і в достатній кількості кормова база. Зросли надої молока. Крім того, господарства мають свої джерела фінансування, але й шукають інвестиції. Тож сподіваємось, у 2017-му впораємось, підсумував доповідач.

     Вчена рада шляхом таємного голосування обрала на посади завідувачів кафедр: філософії – Леоніда Чекаля, тракторів, автомобілів та біоенергосистем – Геннадія Голуба, годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного – Михайла Сичова, відтворення лісів та лісових меліорацій – Віктора Маурера, землеробства та гербології – Семена Танчика; професорів кафедр: землеробства та гербології – Олексія Цюка, ґрунтознавства та охорони грунтів ім. проф. М.К. Шикули – Віктора Забалуєва, годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного – Миколу Кривенка, інформаційних і дистанційних технологій – Наталію Попрозман, сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка – Віктора Теслюка.

     Після дискусій і обговорення вчена рада схвалила герб університету, затвердила звіти докторантів, рекомендувала до друку наукову літературу. 

     Підсумовуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що поступово університети втрачатимуть монополію на підготовку фахівців. Єдиний шлях не програти – постійно оновлюватися, динамічно працювати, серйозно підсилити практичну підготовку, посилити зв’язки з бізнесом. Потрібно серйозно переглянути зміст навчання. А підготовку бакалаврських і магістерських робіт розпочинати ще з першого курсу. Ми всі як один маємо працювати на статус дослідницького університету.

Ольга Наконечна

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook