Маємо економити, аби не зупинити навчальний процес - лейтмотив наради з енергоефективності

16 грудня 2016 року

     16 грудня 2016 року. Комендантів навчальних корпусів, завідувачів гуртожитків та керівників служб університету вкотре зібрали, аби проаналізувати виконання програми енергозбереження. Перший проректор Ігор Ібатуллін наголосив, що за останній час в цій роботі намітилися позитивні зрушення. Проте чергове зростання тарифів знову вимагає перегляду ставлення до споживання енергоресурсів. Завдання, яке стоїть перед нами, зазначив перший проректор, донести інформацію до кожного члена колективу – студента, аспіранта, докторанта, викладача, вченого і співробітника, сформувати нове мислення. Потрібно вимагати один від одного, підказувати і економити.

     Аналізуючи загальні показники, Ігор Ілліч зазначив, що за минулий місяць на 30% більше до ліміту спожито води, а електроенергії – на 73%. Перевищення використання електрики зафіксовано в гуртожитках № 1, 4, 9, 11, а навпаки – значно зекономили в гуртожитку №8. Холодну воду економно споживали в гуртожитках № 3, 6, 8, а перевищили ліміти гуртожитки №1 та 2. Що ж до гарячої води, то перевитрати спостерігалися в гуртожитках № 1 та 6.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук озвучив нові тарифи на теплоносій для навчальних корпусів. Цього місяця він збільшився аж на 350 гривень і складає 1689,61 гривень за одну Гкал. У проекті бюджету університету на наступний рік на оплату комунальних послуг закладається така ж сума, як і в цьому році. Це означає, що недостачу ми змушені будемо покривати за рахунок спеціального фонду, замість того, щоб витратити їх на розвиток, оновлення матеріально-технічної бази, ремонти тощо. А їх ще треба заробити!

     

     Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський підняв питання використання побутових приладів у навчальних корпусах, які не мають відношення до навчального процесу. За підрахунками вчених інституту, у цьому році ми витратили близько мільйона гривень на оплату їх використання. Він запропонував два шляхи: або заборонити їхнє використання взагалі, або їхні безпосередні користувачі сплачуватимуть за спожиту електроенергію. Лунала й пропозиція обладнати у корпусах побутові кімнати, де буде змога користуватися цими приладами.

     Підбиваючи підсумки, перший проректор Ігор Ібатуллін зазначив: ми не можемо допустити колапсу навчального і наукового процесів, тому в найкоротші терміни треба з’ясувати причини таких перевитрат і усунути їх.

Денис Рудень 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook