До інклюзивної економіки через знання та інновації

15 грудня 2016 року

     13 грудня 2016 р. у Верховній Раді України відбулося розширене засідання комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва, на якому були присутні представники НУБіП України. Зокрема, у засіданні взяли участь завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Шинкарук Лідія Василівна, доцент кафедри Луцков Віталій Олегович, а також студенти.

     

     На засіданні було розглянуто питання інклюзивного розвитку України на шляху подолання сировинної спрямованості та бідності. Проте сьогодні є подвійною проблемою стимулювання зростання, яке повинно забезпечити робочі місця і добробут громадян та гарантувати, що якість цього зростання забезпечить життєздатне майбутнє. Щоб зайнятися цими проблемами і перетворити їх у можливості, економіка України потребує фундаментального перетворення в межах покоління – в енергетиці, промисловості, сільському господарстві, рибальстві і транспортних системах, і в поведінці виробника і споживача. 

  

      

      Щоб перейти від «сировинного дрейфу» та «боргової ями» до сміливого розвитку і європейського рівня добробуту перш за все потрібна власна цілеспрямована промислова інвестиційна політика», – зазначив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, відкриваючи засідання круглого столу.

     Учасники круглого столу наголошували, що за рахунок ефективної організації та розширення прав і можливостей працівників-співвласників у промисловості, сільському господарстві, сфері послуг, фінансовому та банківському секторах може бути успішно застосована кооперативна модель управління.

     Доповідачем від Національного університету біоресурсів та природокористування України, доктором економічних наук, професором, член-кореспондентом НАНУ, Лідією Василівною Шинкарук було акцентовано увагу учасників на тому, що прискорене економічне зростання неможливе без збалансованих реформ на основі принципів «розумного», «сталого» та «інклюзивного» зростання. Зазначені принципи визначено ключовими у формуванні «дорожньої карти» для побудови економіки інклюзивного типу.

     Зазначені реформи повинні забезпечити:

  • швидкий перехід до високотехнологічної, соціально відповідальної моделі економіки, яка генеруватиме високий попит на професійні кадри і структурні зміни у напрямку знаннємістких, а не капіталомістких виробництв;
  • конкуренцію за інвестиції через високу якість інституцій, політику вирівнювання регіональних диспропорцій, ефективну фіскальну, монетарну політики;
  • інтеграцію до світової економіки на засадах високої конкурентоспроможності.

     Також Лідією Василівною було наголошено на тому, що вперше на заходах такого рівня присутні студенти університету, що вже ймовірно свідчить про дію одного з принципів інклюзивного розвитку, а саме «розумного» зростання, яке ґрунтується на знаннях та інноваціях.

     Інклюзивна економіка є одним з пунктів глобальних цілей до 2030 року, які Україна адаптує до своїх умов.

Віталій Луцков 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook