Економічний факультет: «Ефективна аграрна статистика – німецький досвід та пропозиції для України»

7 грудня 2016, 10:00
    7 грудня 2016 р. на базі економічного факультету відбулося засідання круглого столу «Ефективна аграрна статистика – німецький досвід та пропозиції для України». У засіданні взяли участь представники державних органів влади (МАПП, МінЕкон), наукові заклади та аналітичні центри, відповідальні за обробку статистичних даних (НААН Інститут аграрної економіки, Інститут «Украгропромпродуктивність»), представники аграрного бізнесу (УКАБ, ВАР, Аграрний Союз України, АФПЗ), фахівці в площині обробки статистичної інформації та викладачі Національного університету біоресурсів і природокористування України.
     Відкрив засідання круглого столу проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку НУБіП України Вадим Ткачук, який вітаючи присутніх, наголосив на необхідності посилення міжнародних зв’язків та вагомості досліджень в галузі аграрної статистики.
     Фолькер Зассе, керівник проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД), зазначив, що для України цікавим є досвід фінансування аграрної статистики в Німеччині, координація збору та обробки статистичної інформації між державними органами влади, науковими закладами та сільськогосподарськими підприємствами. Дана тема актуальна і для Німеччини у зв’язку із початком роботи з моделювання аграрного сектору та відсутністю повного забезпечення статичними даними усіх сегментів.
 
    Др. Фолькер Аппель (Федеральне Міністерство продовольства та сільського господарства Німеччини) виступив із доповіддю «Німецький досвід в організації, зборі та обробці аграрної статистики», де зазначив, що в основі аграрної статистики лежать статистичний баланс, де з одного боку відображають дані щодо фізичного обсягу досліджуваних явищ (наприклад поголів’я тварин, площа земельних угідь тощо), а з іншого ціни та ринкова ситуація. Також навів організаційну структуру статистики в Німеччині, основні аспекти аграрної статистики та її види. Розкрив досвід збору статистичних даних на прикладі тестових підприємств. На закінчення зазначив значні можливості для розвитку аграрної статистики в Україні на основі матеріальних та нематеріальних стимулів для сільськогосподарських підприємств.
     Др. Вернер Кляйнхарс (експерт) виступив з доповіддю «Інформаційна система сільськогосподарської звітності – огляд, досвід та принципи формування системи FAND в Україні», де зазначив про необхідність гармонізації основних показників та індикаторів з вимогами Європейського Союзу.
 

 
     У ході обговорення виявили, що існують значні дефіцити в отриманні інформації для оцінки аграрно-політичних опцій. Дані частково збираються в різних організаціях (наприклад, землекористування та її обробіток), готуються для специфічних цілей кожної організації і, в результаті цього, часто не являються уніфікованими. Методи, які використовуються, часто не відповідають сучасним міжнародним стандартам, особливо тому, що співробітники даних організацій не пройшли необхідне навчання (наприклад, в сучасних процедурах оцінки вибірки), а також тому, що відсутнє ефективне обладнання для збору даних (наприклад, технічне та програмне забезпечення). Для того, щоб більш ефективно використовувати наявні засоби необхідно розглянути позитивний досвід інших країн Європи, в тому числі і Німеччини. В дискусії взяли участь Іван СвиноусІван Демчак («Украгропромпродуктивність»), Лариса ВедмідьАпальков Юрій (Асоціація фермерів та приватних землевласників), Олександр Донченко (Український клуб аграрного бізнесу), Анатолій ДіброваЛюбов ХудолійОлена ОлійникВасиль СавчукЄвгенія Калюга тощо.  
     На основі обговорень прийнято рішення про посилення співробітництва між країнами та врахування досвіду Німеччини в збиранні та обробці статистичного матеріалу для України.
     Дякуємо Німецько-українському агрополітичному діалогу (APD) за допомогу в організації круглого столу, запрошених німецьких експертів та сподіваємось на подальшу співпрацю в частині удосконалення систем аграрної статистики в Україні. 
Анатолій Діброва,
декан економічного факультету

 
 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook