На відкритому лабораторному занятті магістри факультету ветеринарної медицини навчилися застосовувати превентивні технології

8 грудня 2016 року

     На кафедрі акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин проведене показове лабораторне заняття з дисципліни «Превентивні ветеринарні технології незаразних хвороб собак і котів» (курс «Патологія відтворення собак і котів»). Зі студентами 2 курсу ОС «Магістр» працював доцент цієї ж кафедри Лакатоша В.М.

     Особливість підготовки студентів, які навчаються за магістерською програмою «Ветеринарне забезпечення здоров’я собак і котів», полягає в тому, що на курсі навчається лише одна група (18 студентів), 80 % з яких уже працюють в клініках ветеринарної медицини дрібних домашніх тварин м. Києва.
     Згідно календарного тематичного плану студенти виконували роботу на тему «Аналіз клінічних випадків діагностики та оперативного лікування сук і кішок із патологічними родами». Актуальність полягає у тому, що згідно статистичних даних кількість патологічних родів у собак і кішок, які потребують оперативного лікування, складає близько 2–3%, а це сотні і тисячі випадків проведення операцій дрібним домашнім тваринам на рік. Діагностика і протоколи оперативного лікування тварин у ветеринарних установах мають деякі відмінності, тому метою роботи було узагальнити клінічний досвід студентів з надання допомоги при патологічних родах, навчити їх порядку проведення аналізу таких випадків, а також виконати окремі елементи оперативного лікування.

 

   Методичне і матеріальне забезпечення лабораторного заняття було на високому рівні і включало «Методичні вказівки до курсу, історію хвороби, завдання для кожної підгрупи, а також набір інструментів і матеріалів для оперативного лікування тварин із патологічними родами.
     Упродовж теоретичної частини заняття Лакатош В.М. виклав студентам порядок проведення аналізу клінічних випадків патологічних родів у сук і кішок та алгоритм прийняття рішення щодо оперативного лікування тварин.
     Практична частина складалась із двох етапів. На першому кожна із трьох підгруп студентів отримала завдання, яке включало описання випадку патологічних родів суки чи кішки та результати ультразвукових та рентгенологічних досліджень. Використовуючи запропонований викладачем алгоритм аналізу та власний клінічний досвід, студентами було поставлено діагноз та визначено порядок лікування тварин. Результати виконаної роботи були внесені до історії хвороби і оголошені керівниками підгруп для загального обговорення. 

     На другому етапі практичної частини лабораторного заняття Лакатош В.М., якому асистували студенти, провів оваріогістеректомію кішки, упродовж якої показав і дав коментарі окремим елементам проведення операції.

    Завідувач кафедри професор Любецький В.Й. і присутні на занятті колеги дали високу оцінку роботі студентів та професіоналізму доцента Лакатоша В.М.
     На спільному обговоренні було відзначено хорошу підготовку і якісне проведення лабораторної роботи, достатнє та повне методичне і матеріальне забезпечення, а також вказано на високу ефективність таких занять та їх користь як для студентів, так і для співробітників кафедри.

Вальчук О.А.,
доцент кафедри
акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook