На базі ННІ післядипломної освіти підвищують кваліфікацію заступники директорів аграрних технікумів та коледжів з усієї України

29 листопада 2016 року

     На базі ННІ післядипломної освіти триває підвищення кваліфікації заступників директорів з навчальної роботи аграрних технікумів та коледжів.

     Звертаючись до них, ректор університету Станіслав Ніколаєнко зазначив: основна складність роботи керівника коледжу чи технікуму в тому, що він мусить постійно виховувати і студента, і викладача, і голову циклової комісії. Тобто працювати з усім колективом.

     Очільник університету коротко розповів представникам навчальних закладів з усієї України про досягнення НУБіП та висловив свою думку стосовно того, якими мають бути стосунки між базовими вишами і їхніми відокремленими підрозділами. Зокрема, наголосив на необхідності дисципліни та суворого дотримання законодавства. Це стосується і проявів нестатутних відносин, які в нашому виші зведені до мінімуму, а випускники тих же коледжів іноді намагаються застосовувати старі методи та якимсь способом «вирішувати» питання замість того, щоб вивчити предмет.

     

     Станіслав Ніколаєнко поділився з колегами також досвідом, який дуже гарно спрацював у НУБіП. Наприклад, створені при кожному факультеті і ННІ ради роботодавців, члени яких надають вишу велику допомогу – і в плані практичного навчання студентів, і спонсорську. А розроблена програма розвитку університету «Голосіївська ініціатива 2020» дуже допомагає правильно побудувати роботу колективу. Приміром на 1 бюджетну гривню, вкладену в наукові розробки, вчені вишу вже заробляють 75 копійок (стартували з цифри вдвічі меншої) і продовжують роботу у цьому напрямку.

     На жаль, сьогодні деякі викладачі працюють вкрай слабо. Наприклад, в одному з коледжів університету звільнено п’ять викладачів, які не мали відповідної освіти і тепер на ці місця прийдуть професіонали. Між тим теоретична підготовка студента повинна бути ґрунтовною!

     Торкнувся ректор і наболілих питань. Серед яких перспектива коледжів і технікумів, які не повинні стати тупиковою гілкою у освіті, робота навчально-дослідних господарств (зокрема, необхідність прирівнювання їх до агровиробників з відповідними пільгами зі сплати ПДВ).

     Станіслав Ніколаєнко висловив переконання: галузь, яка дає до третини ВВП країни повинна мати підтримку. А те, що аграрний сектор нашої держави сьогодні йде в ногу з часом – це заслуга тих людей, які не дали зруйнувати його кадровий потенціал.
     Насамкінець, він побажав колегам пам’ятати, що і викладачі, і студенти потребують регулярного виховання, а педагог повинен залишатися педагогом за будь-яких обставин та порадив серйозно подивитися на перспективу своїх навчальних закладів, думаючи, в першу чергу, про потреби їх людей.

     Виступ Станіслава Ніколаєнка викликав жваве обговорення та численні прохання про допомогу. Зокрема представники аграрних технікумів та коледжів говорили про недоцільність оголошення структурних підрозділів прибутковими особами, необхідність можливості проведення на своїй базі довузівської підготовки, отримання студентами посвідчень про здобуття робітничої професії та підняли питання вступу до них дітей з окупованих територій.

     Всі ці питання будуть обговорені в Міністерстві освіти і науки України, представник якого Віталій Лутак, до речі, теж взяв участь у зібранні та детально пояснив особливості умов прийому до технікумів та коледжів у 2017 році.

     Про інноваційний розвиток аграрної освіти України та дуальну систему підготовки фахівців говорила в.о. директора НМЦ «Агроосвіта» Тетяна Іщенко.

     Підвищення кваліфікації заступників директорів з навчальної роботи аграрних технікумів та коледжів триватиме ще два дні, за які вони детально ознайомляться з НУБіП - відвідають його найновіші лабораторії, унікальні музеї, третій корпус, ботанічний сад, отримають необхідні консультації та обговорятьактуальні питання життєдіяльності своїх навчальних закладів.

 

Ірина Білоус
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook