На відкритому лабораторному занятті майбутні лікарі ветеринарної медицини вивчали технологію препарування м’язів тулуба та кінцівок

29 листопада 2016 року

     22 листопада 2016 р. професором кафедри анатомії тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка Володимиром Костюком та асистентом цієї кафедри Наталією Друзь проведено відкрите лабораторне заняття зі студентами І групи І курсу повного терміну навчання. Під час заняття студенти продовжили препарування м’язів тулуба та кінцівок. На початку професор Костюк В.К. ще раз акцентував увагу студентів на топографії, напряму м’язових волокон та пов’язаній із цим функції м’язів стінки грудної клітки – інспіраторів та експіраторів. Він підкреслив, що і в такій точній науці, як анатомія, треба не тільки запам’ятовувати назву тих чи інших структур, а розвивати мислення. Знаючи назву м’яза, назву кісток, до яких він прикріплюється, бачачи напрям м’язових волокон, можна безпомилково визначити функцію м’яза, що й продемонстрував на м’язах стінки грудної клітки.

     Далі професор продемонстрував відпрепаровані разом із студентами на попередньому занятті м’язи стінки живота, звернувши увагу на пошаровість їх розміщення та напрям м’язових волокон кожного м’яза. Потім він запропонував студентам самостійно визначити, які функції виконує ця група м’язів. Студенти не тільки висловлювали свої припущення, а й обґрунтовували їх, а Костюк В.К. доповнював, поправляв або спростовував версії.

     Після цього професор зробив коротку характеристику ще двох груп м’язів тулуба – дорсальних та вентральних м’язів хребта, детальне вивчення яких буде на наступному занятті. Він запропонував студентам самостійно визначити (виходячи з назви цих двох груп м’язів) їх топографію та функцію, що й було зроблено з коментарями викладача. Далі, згідно з розподілом групи на окремі підгрупи для препарування м’язів тулуба, голови, грудної та тазової кінцівок, разом з студентами відповідної підгрупи професор розпочав препарування зазначених груп м’язів. 

     Після роз’яснення, як, де та які м’язи необхідно препарувати, він дав такі ж вказівки для підгрупи студентів, що препарували м’язи грудної кінцівки та показав їм, як правильно треба препарувати м’язи кінцівок. Професор запропонував студентам назвати суглоби на кінцівці та вказати контури кісток, адже до цього вони визначали суглоби лише на кісткових чи синдесмологічних препаратах, на яких кожну кістку можна бачити. Викладач також звернув увагу студентів на те, як можна визначити дію того чи іншого м’яза кінцівки, враховуючи особливості його топографії. 

     Підсумовуючи результати лабораторного заняття, професор Костюк В.К. відмітив, що для кращого розуміння цілісності будови організму, тісного зв’язку між собою його окремих структур, частин та органів необхідно на кожному занятті знаходити можливість поєднувати знання пройденого матеріалу, матеріалу сьогоднішнього заняття та наступних тем, особливо, якщо це стосується вивчення однієї системи чи апарату органів. 

     Присутній на відкритому лабораторному занятті заступник декана факультету Данілов В. Б. поділився із студентами свої досвідом вивчення такої складної дисципліни, як анатомія тварин.

Олег Мельник,
завідувач кафедри анатомії тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook