Володимир Козирський: у колективі потрібно формувати нове мислення стосовно енергозбереження

16 листопада 2016 року

     За дорученням ректора Станіслава Ніколаєнка науковці ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження провели енергоаудит приміщень усіх корпусів університету. Про його результати – наша розмова з директором інституту Володимиром Козирським.

– Що можна сказати про загальну картину щодо використання побутових електроприладів по університету, грунтуючись на прикладі якогось одного корпусу?

     – Давайте візьмемо 4-й навчальний корпус. Попередній аналіз результатів аудиту виявив тут значну кількість побутових приладів: 24 холодильники, 7 мікрохвильових печей, 6 електроплит, 23 чайники і 2 телевізори, хоча, думаю, це не все. От від цієї кількості і будемо виходити, оцінюючи затрати університету на електрозабезпечення побутових приладів при вартості електроенергії 2,37 грн/кВт год.

     Отож, холодильники. Старі їх моделі працюють до 16 годин на добу. Кожен з них обходиться університету в 4097 гривень на рік. Тепер помножимо цю цифру на наявні 24 – і отримаємо майже 100 тисяч гривень.
Тепер 36 одиниць електрочайників, електроплит і мікрохвильових печей. Вони працюють протягом дня до 1 години (враховуючи, що використовуються декількома співробітниками). Підрахуємо за 12 місяців – виходить більше 61 тисячі гривень.

     Таким чином, в рік загальні витрати університету на електроживлення побутових приладів у 4-му корпусі складають майже 160 тисяч гривень. І це лише по одному, далеко не найбільшому, корпусу. За приблизними ж оцінками річні витрати університету на електрозабезпечення побутових приладів по всіх корпусах сягають не багато - не мало: цілий мільйон гривень!

– І який же вихід із ситуації?

– Скажу відразу, наші пропозиції досить радикальні і сподобаються не всім: наказом ректора заборонити використання побутових приладів у приміщеннях університету для дотримання вимог пожежної безпеки та раціонального використання енергоресурсів. Наявні електроприлади здати на склад, а натомість у всіх корпусах обладнати спеціальні кімнати, де встановити електроприлади для загального користування. І, безумовно, у колективі потрібно формувати нове мислення стосовно енергозбереження.

Розмову вів Валентин Обрамбальський
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook