Круглий стіл "Дорадництво: як перетворити знання на гроші". День 3.

10 листопада 2016 року
м. Київ, Експоплаза

 

На закінчення Круглого столу «Дорадництво: як перетворити знання на гроші», що проходив під час Міжнародної виставки  «ІнтерАгро 2016»  виявили  бажання виступити з повідомленнями із своїх напрямків діяльності присутні учасники іноземних компаній із США, Німеччини, Польщі, що працюють на ринку України. Всі вони наголошували на важливості ролі дорадників у впровадженні інновацій в агровиробництві.

Дмитро Барабан з компанії «START UP» проінформував про особливості роботи з населенням та  агровиробниками в плані надання консультаційних послуг щодо  позик та інших пропозицій з грошима для відкриття своєї справи.

 

 

На Круглому столі були представлені Асоціація бджолярів на чолі із Сергієм Шмулею, який запропонував переглянути їх  фільм про бджілку. Він підтримав розвиток електронного дорадництва в Україні і передав пакет інформації для поповнення вебсторінки бджолярів на ньому.

 

 

Не обійшлося і без виступу Біленко В.Г., фахівця і викладача НУБіПУ  із лікарських трав. Він надав  корисні поради з використання травних чаїв, наголосив на важливості організації спеціальних консультаційних  і тренінгових програм з фітотерапії.

 

 

Продовжувалась дискусія про нові напрямки розвитку дорадництва в сучасних умовах, коли практично немає матеріальної  підтримки від держави і треба шукати шляхи співпраці з міжнародними проектами  для посилення зв’язків із сільгоспвиробниками  щодо поширення знань і інновацій для їх конкурентоспроможного розвитку.

В результаті проведених дискусій і обговорень часники Круглого запропонували:

об’єднати зусилля  вітчизняної аграрної науки та практики і громадських організацій АПК, а також   передовий зарубіжний досвід в дорадництві та продовжити наповнення електронної системи дорадництва е-Дорада створенням нових спільнот практиків (об’єднань фахівців за видами діяльность) та ширше рекламувати її як засіб поширення інновацій в «будь який час та в будь якому місці».

Систематизувати пошук інновацій в системі е-Дорада відповідно дорадчим програмам: розвиток агробізнесу; екологія навколишнього середовища; розвиток сільських територій; розвиток сімей, молоді, дітей; розвиток правового громадянського суспільства, безперервна освіта тощо.

Рекомендувати органам державного управління, Департаменту  науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі:

· розповсюджувати найкращій досвід роботи в  дорадництві на сайті Мінагрополітики та у пресі.

· стимулювати діяльність дорадників та експертів-дорадників державними відзнаками та нагородами;

·  сприяти започаткуванню нового науково-практичного журналу «Дорадництво України»;

· поширювати  підготовку студентів та магістрів за програмами  дорадчої освіти в вузах аграрного спрямування та підвищувати кваліфікацію дорадників і експертів-дорадників за програмами державної підтримки;

· встановити достойну заробітну плату дорадникам та експертам-дорадникам за надання консультаційних послуг та державні розцінки на соціально-спрямовані дорадчі послуги відповідно   до сучасних економічних умов.

 

Тетяна Кальна-Дубінюк

 

завідувач кафедри аграрного

консалтингу та сервісу

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook