На лабораторному занятті майбутні агрономи вчаться визначати агрофізичні параметри орного шару ґрунту

9 листопада 2016 року

     Студенти третього курсу агробіологічного факультету на лабораторно-практичному занятті під керівництвом доцентів кафедри землеробства та гербології Миколи Іванюка та Олексія Цюка набували навичок з визначення показників, які характеризують основні агрофізичні властивості орного шару ґрунту: структурно-агретатний стан, твердість, вологість, водопроникність. 
     Відбір ґрунтових зразків, їх підготовку та вивчення контролювала завідувач лабораторії Ольга Михайлова. Визначення параметрів проводили у спеціалізованій навчальній лабораторії «Агрофізичні властивості ґрунту» та на території НДП «Плодоовочевий сад» за допомогою сучасного переносного та стаціонарного обладнання.
     Зацікавила студентів можливість визначення твердості ґрунту за допомогою пенетрометра (твердоміра) SC 900 Soil Compaction Meter, який обладнано GPS-навігатором для з’ясування координат точок визначення і відбору зразків, а також можливістю накопичувати значну масу отриманих відомостей, запам’ятовувати їх і передавати на комп’ютер.

    Одночасно зверталася увага на використання в навчальному процесі морально й фізично застарілого обладнання. Кафедра має кошти для придбання нових сучасних приладів, однак, на жаль, нормативно-правове забезпечення не дозволяє оновити прилади та устаткування. 

     Після закінчення лабораторного заняття заступник декана М.Ф. Іванюк провів із завідувачами навчальних лабораторій агробіологічного факультету аналіз занять, звернув увагу на їх персональну відповідальність за ретельну підготовку обладнання, робочих місць для проведення вимірювання, аналізів, експериментів. 

     Порушувались питання щодо якості організації заняття, стану методичного забезпечення. Завідувачі лабораторій узяли участь в обговоренні, висували окремі пропозиції стосовно вдосконалення якості проведення лабораторних робіт, виходячи зі специфіки й практики своїх лабораторій.

Завідувачі навчальних лабораторій на заняттях з вивчення агрофізичних показників ґрунту
студентами-третьокурсниками агробіологічного факультету

     Узагальнюючи результати проведення зазначеного заходу, слід наголосити на його беззаперечній користі. На думку учасників показового заняття, завідувачів лабораторій, досвід і все позитивне, що формується на кожній кафедрі, необхідно переймати й ділитися ним із колегами, і це, безумовно, буде сприяти підвищенню загального професійного рівня підготовки майбутніх фахівців. Адже саме в навчальних лабораторіях поєднується теорія, експеримент і практичні навички.

Володимир Завгородній,
заступник декана агробіологічного факультету

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook