Вивчаємо німецький досвід: як долати корупцію у земельних відносинах?

1 листопада 2016 року

     Студенти та викладачі факультету землевпорядкування НУБіП України протягом останніх років мають можливість активно вивчати німецький досвід регулювання земельних відносин та обговоренні актуальних проблем галузі із німецькими колегами. Завдяки співробітництву із Товариством з управління та продажу земель (Bodenverwertungs- und -verwaltungs GmbH), яке здійснює управління більш ніж 200 тис. га земель сільськогосподарського призначення федеральної власності у Східній Німеччині та Асоціацією «Земельна спілка України» на факультеті землевпорядкування 25 жовтня 2016 року був проведений черговий міжнародний науково-практичний семінар «Прозорість і профілактика корупції в управлінні земельними ресурсами».

     На семінарі виступили із презентаціями представник міжнародного відділу BVVG пан Крістоф Конрад Гільген та уповноважений співробітник BVVG щодо протидії корупції пані Ульріка Майєр-Еверло. Були розглянуті наступні питання: визначення терміну і німецьке розуміння корупції; рівні і види корупції; особливо схильні до корупції сфери управління землею в Німеччині; захисний механізм профілактики корупції з прив'язкою до законодавства та адміністративної практики у системі адміністрування земельних ресурсів у Німеччині; заходи щодо профілактики корупції та процесуальні правила для забезпечення прозорості в роботі BVVG.

     Варто відзначити, що аудиторія, де проводився семінар, була переповнена, а презентації німецьких експертів викликали жваву дискусію, в якій взяли участь не лише викладачі та студенти, але й практикуючі інженери-землевпорядники, які в ці тижні проходили на факультеті землевпорядкування курс підвищення кваліфікації. Під час обговорення українські та німецькі фахівці обговорили відмінності у визначенні та рівнях корупції в Німеччині і Україні. Дискусувалися інструменти, які мають підвищувати прозорість системи адміністрування земельних ресурсів і обмежувати корупцію.

     Семінар, безперечно, виявився надзвичайно цікавим, адже в Україні земельні відносини належать до чи не найбільш корумпованих сфер державного управління. Не можна було не відмітити і суттєвої відмінності між "корупційними проявами" в Україні та Німеччині, адже, як розповіли німецькі колеги, найбільш розповсюдженим "хабаром" у їхній країні є... білети на футбольний матч.

Наталія Мединська,
заступник декана факультету землевпорядкування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook