Питання земельної реформи у фокусі суспільної уваги

17 жовтня 2016 року

В рамках проекту УНІАН-АГРО 12 жовтня 2016 року у прес-центрі УНІАН відбувся круглий стіл на тему «Ринок землі в Україні: бути чи не бути? Які законодавчі інструменти необхідні для ефективного обігу земель сільськогосподарського призначення?». У круглому столі взяли участь народні депутати України, політики, представники державних органів, аграрних асоціацій, відомі експерти.

     Своїм баченням національної моделі регулювання ринку сільськогосподарських земель в Україні поділилися також завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України, доктор економічних наук Андрій Мартин та професор кафедри земельного кадастру, доктор економічних наук Йосип Дорош.

     Так, зокрема, Андрій Мартин розповів про те, як функціонує у даний час ринок "непідмораторних" сільськогосподарських земель та які ціни на землю сформувались у різних регіонах України. Він відзначив, що правове та регуляторне поле в Україні в цілому готове до запровадження ринку. Проте до національного законодавства доцільно ввести низку додаткових обмежень, а саме  набувачами прав на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва мають бути лише громадяни України, які самостійно або у складі фермерських господарств займаються агробізнесом. Юридичні особи, кінцевим бенефіціаром яких може бути хто завгодно, не повинні бути учасниками ринку. Також потрібно ввести обмеження щодо концентрації сільськогосподарських земель "у одних руках". Проведені розрахунки показують, що ця площа повинна становити не більше 70-80 гектарів на одну сім'ю.

     Йосип Дорош відзначив, що використання земель в Україні у даний час здійснюється без додержання норм сталого землекористування. Недотримання сівозмін, екстенсивне використання земель орендарями стають причиною деградації ґрунтів, а тому ми маємо задуматись над тим, яку землю при такому господарюванні ми залишимо своїм дітям та онукам.

     Учасники круглого столу, більшість яких підтримує нещодавнє рішення Верховної Ради України подовжити мораторій на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення ще на один рік, зійшлися на думці, що мораторій є вимушеним кроком, а Україна потребує невідкладної розробки законодавства, яке регулюватиме економічний обіг земель сільськогосподарського призначення. Головна задача - аби запуск ринку земель не став причиною знищення дрібного та середнього агробізнесу.

Наталія Мединська,
заступник декана факультету землевпорядкування

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook