Дні науки на кафедрі фінансів

13 травня 2016 року

12 травня 2016 р. кафедрою фінансів був проведений науковий круглий стіл «Фінанси аграрного сектору: криза інвестування виробництва» на який зареєструвалось понад 70 чол. Подія поєднала представників наукової сфери та спеціалістів-практиків з фінансових питань і питань залучення інвестицій у аграрну сферу.

 


На заході були присутні аграрні експерти з фінансових питань: Гнатюк С.А. – заступник директора департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України, представники ТОВ «Ліммагрейн Україна» Генрі-Якубовська Т.В. – генеральний директор та директор з виробництва Буряк І.М., Клюца С.О. – директор державного підприємства «Аграрні розписки» та Цвик Г.О. «Інститут розвитку аграрних ринків», Яцик Л.В. – заступник директора ТОВ «Агро-холдинг МС», Загородній О.П. – директор страхової компанії «Країна», Павловська С.С. – заступник начальника управління податків i зборів з юридичних осіб ДФС Київської області, Амер О.В. – директор з економіки i фінансів ТОВ «Укрзапчастина». Також у заході взяли участь науковці-фінансисти: головний науковий співробітник Інституту економіки i прогнозування, д.е.н., професор – Молдаван Л.В., представники Національного університету харчових технологій - завідувач кафедри фінансів Шіріян Л.В. та доцент кафедри фінансів Дем’яненко І.В.

 


Із вступним словом та привітанням учасників виступила завідувач кафедри фінансів Давиденко Н.М. У своїй доповіді вона зазначила, що аграрний сектор забезпечує продовольчу безпеку нашої країни. Для того, щоб сільське господарство розвивалося інтенсивним шляхом, мало можливість модернізації та було фінансово забезпечене необхідні інвестиційні ресурси. Проректор з навчальної i виховної роботи Кваша С.М. своєму виступі порушив питання щодо фінансування малого та середнього бізнесу через використання аграрних розписок сільгоспвиробниками та наголосив на необхідності підвищення інвестиційної привабливості галузі. Декан економічного факультету Діброва А.Д. відзначив якісну підготовку студентів нашого університету, адже визначення доцільності вкладання коштів потенційних інвесторів у той чи інший інвестиційний проект потребує відмінних фінансових знань та знань щодо особливостей інвестування саме аграрної сфери. І такі знання майбутні спеціалісти можуть здобути у стінах нашого університету. Окрім того Анатолій Дмитрович запросив гостей на святкування 118-річчя університету i на засідання ради роботодавців, наголосив на можливості участі усіх присутніх у святкуванні 65-річчя економічного факультету та науковій конференції.

 

  

Запрошені учасники круглого столу активно прийняли участь у його роботі. Так з доповіддю виступила Генрі-Якубовська Т.В. і поділилась досвідом ефективного вкладання іноземних інвестицій в аграрний сектор економіки України на прикладі ТОВ «Ліммагрейн Україна», що є насіннєвою компанією №1 в Європі. Завдяки іноземним інвестиціям компанією відкриваються нові філіали, наукові центри в різних регіонах України, створюються нові робочі місця.
Цвик Г.О. у своєму виступі наголосила, що важливим питанням для малого та середнього агробізнесу в Україні є доступ до фінансово-кредитних ресурсів. Умови для кредитування, які наразі пропонують вітчизняні банки, невигідні для підприємців тому аграрні розписки є одним з найбільш ефективних інструментів зменшення ризиків при кредитуванні аграрного сектору. В свою чергу співдоповідач з даної тематики Клюца С.О. відмітив активну участь аграрних підприємств у використанні даного механізму та відмітив подальші перспективи спільно з «Інститутом розвитку аграрних ринків» впровадження цього інструменту.
Представник ДФС Київської області Павловська С.С. зазначила, що новий режим оподаткування ПДВ впроваджений із січня 2016 р. не вигідний сільгоспвиробникам. Також державний бюджет отримує менше коштів порівняно з аналогічним періодом минулого року тобто товаровиробники «шукають» механізми зменшення оподатковуваних ПДВ сум і відповідно менше сплачують державі.
Учасник круглого столу від Міністерства аграрної політики та продовольства України Гнатюк С.А. відмітила, що обсяг прямої державної підтримки сільгоспвиробників зменшився в порівняні з минулим роком. В цьому році на потреби сільгоспвиробників у Державному бюджеті на 2016 р. заплановано лише 350 млн. грн., з яких 300 млн. грн. виділено на здешевлення кредитів, a 50 млн. грн. – на підтримку тваринництва. В свою чергу Яцик Л.В. зазначала, що це досить низький рівень державної підтримки, в той час як відсоткові ставки за кредит та умови кредитування є невигідними для виробників. Тому державі слід переглянути механізми підтримки та знайти більш ефективний адже сільське господарство в усьому світі підтримується державою через свої специфічні особливості. З нею погодилась і Молдаван Л.В. та навела приклади державної підтримки сільгоспвиробників у зарубіжних країнах і наголосила на нагальній потребі створення кооперативних банків i кредитних спілок в України, членами яких виступали б малі та середні сільгоспвиробники.
Представник ТОВ «Укрзапчастина» Амер О.В. відмітила, що матеріально-технічна база сільськогосподарських підприємств України з кожним роком зношується i майже не оновлюється, умови лізингу техніки є не вигідними для виробників, відсутня державна підтримка при купівлі високопродуктивної та якісної іноземної техніки – все це стримує впровадження передових технологій в сільськогосподарському виробництві.
Директор страхової компанії «Країна» Загородній О.П. зазначив, що сьогодні агрострахування в Україні переживає не найкращі часи. Територія, яка використовується під сільгоспвиробництво в Україні, застрахована лише на 5%, тому слід виробити єдину модель управління ризиками та домогтися розуміння фермерів, на яких умовах відбувається страхування, як оцінюються ризики та вирішуються спірні питання.
У ході круглого столу відбувалася жвава дискусія серед запрошених експертів, присутніх викладачів університету та студентів спеціальності «Фінанси i кредит», що дало змогу сформувати основні концептуальні положення, рекомендації та висновки по даному заходу, які відображені у відповідному звіті.

 

Галина Скрипник,
доцент кафедри фінансів

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook