Анатолій Шостак: рейтинг, розроблений у НУБіП України, запровадив ще один провідний університет

4 травня 2016, 17:37
м. Київ

   Цікавий і водночас приємний лист-подяка надійшов на ім’я ректора НУБіП України № 01-02/298 від 28 квітня 2016 року.
   Але спочатку невеличка передісторія. У рамках співпраці між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Національною академією педагогічних наук ректор «Університету менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України (УМО НАПН України), доктор педагогічних наук, академік Олійник В.В. звернувся до ректора НУБіП України, доктора педагогічних наук Ніколаєнка С.М. з проханням надати методичну допомогу і поділитись досвідом з розробки, функціонування і впровадження рейтингової системи.
   З цією метою 18 квітня 2016 року до колег дружнього університету був відряджений автор рейтингової методики Шостак А.В. Це була у нього (за дорученням ректора Ніколаєнка С.М.) вже п’ята зустріч з колективом. Перша зустріч відбулася 4 листопада 2015 року. На цей раз відбулося спеціальне розширене засідання Вченої ради з послідуючим проведенням наукового семінару.
   Відкриваючи засідання, ректор УМО НАПН України академік Олійник В.В. наголосив, що експертна група університету вивчила і проаналізувала десятки різних методик проведення внутрішньоуніверситетських рейтингів, дослідила їх недоліки і переваги та, зрештою, дійшла до висновку, що найбільш прийнятним, ефективним і зручним у користуванні є рейтинг, запроваджений у НУБіП України.
   Далі відбулася доповідь-презентація Шостака А.В.
   Пояснюючи фізичну суть методики та її призначення він, зокрема, зазначив, що діюча у НУБіП система реально забезпечила:
- підвищення (стимулювання) активності викладачів і керівників структурних підрозділів у досягненні високих показників не лише у навчально-виховному процесі, але й у залученні їх до науково-інноваційної діяльності, міжнародних зв’язків та отриманні позабюджетних коштів;
- підвищення місця університету у національних та світових рейтингах, стимулювання його діяльності за критеріями ефективності;
- результати рейтингу – це джерело даних та підстава для формування стимулюючих виплат та надбавок викладачам, керівникам структурних підрозділів, обслуговуючому персоналу;
- результати рейтингу – це джерело даних для прийняття управлінських рішень на всіх рівнях;
- безліч інших організаційних переваг.
   Особливо схвально сприйняли присутні на семінарі завідувачі кафедр та директори навчально-наукових інститутів інформацію Шостака А.В. про те, що діюча методика: усуває емоційну складову при оцінюванні того чи іншого НПП; спонукає до чіткого обліку власноруч виконаної роботи і не дає можливості «відсидітись» чи заховатись лише за рахунок виконання навчальної роботи, як би добре вона не виконувалась; враховує питання якості; має потужну систему стимулювання до публікаційної активності, особливо на міжнародному рівні. Рейтингова система реально мотивує до науково-інноваційної діяльності не лише НПП, але й студентів та аспірантів.
   Доповідь була заслухана з великою увагою.
   Після презентації «посипались» десятки запитань, на котрі Анатолій Вікторович із задоволенням відповів та пообіцяв і надалі надавати допомогу у питанні імплементації методики з урахуванням особливостей та специфіки УМО НАПН України. За регламентом зустріч мала тривати 1,5 год, а реально тривала (з урахуванням відповідей на запитання) майже 4 години, що свідчить про величезний інтерес до розробки.
   Підбили підсумки наради-семінару перший проректор, професор Кириченко М.О., проректор з науково-методичної роботи і міжнародних зв’язків, професор Отич О.М. та голова профкому університету Жебровський О.М. Вони подякували ректору НУБіП України Ніколаєнку С.М. та Шостаку А.В. за підтримку, співпрацю і готовність надати методичний супровід.
   У своєму слові-відповіді Шостак А.В. висловив подяку керівництву та колективу такого поважного навчального закладу, як УМО НАПН України за непідробну цікавість до здобутків і досвіду НУБіП України, за увагу і теплий прийом.
   

Шостак А.В. та завідувач організаційно-навчальним відділом і питаннями моніторингу УМО НАПН України, професор Станкевич В.Г.
 

   За трибуною - ректор УМО НАПН України, академік Олійник В.В. Далі по черзі: голова профкому Жебровський О.М, перший проректор Кириченко М.О. (вів семінари) і проректор з науково-методичної роботи та міжнародних зв’язків Отич О.М.


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook