Посівна кампанія – 2016 у Агрономічній дослідній станції у розпалі

16 квітня 2016 року

      Весна цього року вирізняється швидким потеплінням, яке зобов’язує аграріїв миттєво відкликатися і проводити посівну у вкрай стислі строки – аби не втрачати необхідної для проростання насіння вологи.
     Тож весняно-польові роботи в навчально-науково-виробничій лабораторії «Рослинництво» у Агростанції у самому розпалі. Вже проведено підживлення озимини на площі 4 га, внесено вручну розкидним способом мінеральні добрива до сівби ранніх та пізніх ярих культур.

 

      А оскільки ННВЛ «Рослинництво» основна база польових наукових досліджень докторантів, аспірантів, магістрів та бакалаврів кафедри рослинництва, дефіциту уваги і робочих рук тут не відчувається. Придбано насіння основних польових культур та завдяки об’єднанню зусиль науково-педагогічних працівників і керівництва виробничого підрозділу проведено сівбу ранніх ярих культур. На площі 1,7 га закладено колекцію ярих ранніх колосових – пшениці (сорти Нащадок, Спадщина, Чадо, Династія) та тритикале (Дар хліба, Сонцедар Харківський, Боривітер), придбаних у Інституті рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН. Закінчено сівбу ярого ячменю, вівса голозерного та плівчастого.

      

      Придбано в Інституті олійних культур НААН та висіяно на площі 1,8 га і сорти льону олійного (Айсберг, Південна ніч, Дебют), ярого ріпаку (Сіріус, Сріблястий та гібриди Джері, Джером, Озорно). Ще 2 га засіяно зернобобовими - горохом (Девіз та Царевич), нутом (Пам’ять, Тріумф, Одисей, Буджак), сочевицею (Лінза) та кормовими бобами (Оріон).

      Чекає свого часу насіння кукурудзи, соняшнику та сої: температура ґрунту на глибині загортання насіння для них ще не дозволяє розпочати сівбу.
    Обов’язковим агрозаходом перед сівбою зернобобових є інокуляція насіння. Для цього у Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України (до слова, провідної вітчизняної установи у галузі сільськогосподарської мікробіології) було придбано біологічні препарати на основі азотофіксуючих бактерій (ризогумін, альбобактерин, хетомік) для різних видів сільськогосподарських культур.

 

      У посівній взяли активну участь і магістри та бакалаври кафедри рослинництва. Так, студенти 4-го курсу агробіологічного факультету спробували власноруч налаштувати сівалку Great Plains 3P606NT 1,6 м, визначили норму висіву насіння за оптимальною кількістю рослин на одиницю площі і провели сівбу дрібнонасінних культур одночасно з внесенням мінеральних добрив.

Наталія Новицька,
доцент кафедри рослинництва 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook