Економічний факультет представив дослідження на конференції з економіки та фінансів

4 квітня 2016 року

     Участь V міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми економіки та фінансів», яка пройшла днями в Івано Франківську, взяли викладачі та студенти економічного факультету. Тут обговорювалися проблеми сучасної економічної науки, налагодження контакту між вченими різних країн, обмін дослідницьким досвідом.

     Завідувач кафедри глобальної економіки Наталія Вдовенко відкриваючи конференцію зазначила, що світ на межі другого і третього тисячоліть стрімко змінюється. Всі сфери суспільного життя наповнюються новим змістом, а усталений, звичний порядок планетарного життя набуває нових рис. Людство знаходиться на порозі нової історичної епохи, найважливішою ознака якої – стрімке наростання процесів світової глобалізації, що є об'єктивними і здійснюються незалежно від волі чи бажання окремих країн. За таких умов важливим є розуміння саме нових явищ, щоб визначити раціональну і ефективну стратегію поведінки держави, в т.ч. на рівні галузей аграрного сектора економіки. 

     

     Асистент кафедри глобальної економіки Марина Павленко підняла питання функціонування аграрного сектору в умовах глобалізації економіки і зазначила, що державна політика займає важливе місце в суспільному житті: вона має своєчасно визначати актуальні проблеми розвитку перспективних галузей економіки, аналізувати їх, встановлювати причини виникнення та знаходити шляхи вирішення.

     Доцент кафедри фінансів Ірина Титарчук представила дослідження на тему інвестицій в інноваційний розвиток аграрної сфери. Вона представила оцінку позитивних сторін та негативних викликів, що стоять перед сільськогосподарськими товаровиробниками та пов’язані із інвестиційним, технічним та технологічним забезпеченням виробництва сільськогосподарської продукції.
      Слід відзначити і вдалі виступи наших студентів. 

     Четвертокурсник економічного факультету О. Кириша дослідив впровадження досвіду США в управлінні бюджетними ресурсами України з використанням програмно-цільового методу. Зокрема, він відзначив, що цей досвід залишається актуальним і сьогодні, коли виникає постійний дефіцит грошових коштів бюджету, а бюджетний процес носить соціально-витратний характер. Вирішення бюджетних проблем залежить від раціонального регулювання розвитку різних видів діяльності пов'язаних, в т.ч. продовольством.

     

     Студентка 2-го курсу економічного факультету Єлізавета Бєляєва торкнулася розвитку малого та середнього підприємництва в аграрному секторі. Її доповідь викликала жваву дискусію, оскільки сьогодні це питання активно обговорюється і у керівництві Міністерства аграрного розвитку і продовольства. Наталія Вдовенко запропонувала обговорити питання фінансового забезпечення цих підприємств та їх державну підтримку через різні механізми. 

     

     Ще один четвертокусник Артем Ілляшенко аналізував джерела наповнення місцевих бюджетів в умовах децентралізації. Він наголосив на дотриманні принципу фінансової самостійності при формуванні бюджетів на місцях. А також представив основні кроки реформи міжбюджетних відносин та її вплив на ефективність формування та використання фінансових ресурсів місцевих бюджетів.

     Науковці та учасники конференції обмінялися досвідом викладання економічних дисциплін, обговорили можливості співпраці в подальшому та отримали відповідні сертифікати. А викладачі НУБіП запросили колег на конференцію до 65-річчя економічного факультету, що відбудеться восени.

Ірина Титарчук,
доцент кафедри фінансів
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook