В університеті стартував науково-практичний семінар «Участь української сторони в європейських грантових програмах»

4 квітня 2016 року

     4 квітня. В університеті стартував науково-практичний семінар «Участь української сторони в європейських грантових програмах». Його учасників – викладачів із нашого та інших вишів – привітала директор ННІ післядипломної освіти Марія Кулаєць. За її словами, інститут узяв на себе місію зробити інформацію про гранти доступною для кожного і, найголовніше, відкритою.

     

     Власне семінар розпочався з короткого теоретичного матеріалу з практичним заземленням про саму сутність європейських грантових програм, умов участі в них. Що ж собою представляє проект, заявка, у чому полягає специфіка міжнародних конкурсів? Вичерпну відповідь на ці та інші запитання надала професор Наталія Демешкант. Після загальної інформації вона детальніше зупинилася на європейській програмі «Горизонт 2020». Ця програма стартувала ще два роки тому, а її загальний бюджет складає близько 80 мільярдів євро. Прикро, що заявки на участь подала лише третина українських вишів. Основна причина, на думку доповідачки, в тому, що наші науковці не мають досвіду оформлення і подачі грантів. 

     Тож вона щиро ділилася досвідом з учасниками семінару. Радила подавати гранти, враховуючи пріоритетні напрями, а це – еко-, нано-, біо- та інфотехнології, зосереджені на вирішення суспільних та глобальних проблем. Умова участі – мінімум два зарубіжні партнери. Далі мова йшла про компоненти програми. Їх налічується три: передова наука, лідерство у промисловості та відповідальність на соціальні виклики. Потім Наталія Демешкант зупинилася на 16 тематичних напрямах програми. Йшлося також про контактні пункти рамкової програми ЄС, до речі, два з п’яти регіональних створені на базі НУБіП. 

     

     При оформленні заявки слід враховувати цільову аудиторію, відповідальність і зобов’язання сторін на кожному етапі програми, зазначати, як контролюватиметься і оцінюватиметься якість, радила доповідачка. А ще, за її словами, проект має бути реалістичним, а цілі – досяжними. Не менш важливим при цьому є відкритість.  

     Про особливості написання грантів англійською мовою розповіла доцент Людмила Данькевич. Вона закцентувала на основних відмінностях таких текстів. Та зауважила, що мова грантів повинна бути, перш за все, грамотною і лаконічною.
     Продовжили програму семінару практикуми, зокрема з написання заявки.
     Триватиме семінар ще два дні.

Ольга Наконечна


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook