Вчена рада УЛЯБП АПК: обговорили результати та перспективи діяльності

15 березня 2016 року

     11 березня 2016 року відбулося засідання Вченої ради Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України. Директором лабораторії, доктором ветеринарних наук Валерієм Ушкаловим був представлений для розгляду звіт з науково-дослідної роботи «Моніторинг якості біоресурсів та продукції агропромислового комплексу для забезпечення продовольчої та екологічної безпеки України» за 2015 р. Зокрема, у минулому році лабораторія виконала більше 6000 аналітичних досліджень майже за 2000 показників. Здійснено перевірку токсичності пестицидів, зроблено 4336 аналізувань ґрунтів та води. У результаті відзначено, що переважна більшість досліджених проб відповідають за показниками якості та безпеки діючим нормативним документам.

     У обговоренні результатів наукової роботи взяли участь доктори наук: Володимир Войціцький, Владислав Спиридонов, Валентин Дрозда та Світлана Хижняк. Було відзначено важливість проведених досліджень, викладених у звіті, для держави з метою з’ясування ситуації в агропромисловому комплексі України, тваринництві в цілому та харчових продуктів зокрема. Проведені дослідження на визначення показників якості та безпеки біоресурсів і продукції АПК вказують на необхідність посилення контролю параметрів якості та безпеки сировини, біоресурсів та продукції. Кандидат хімічних наук, зав. відділом Юрій Баранов підтримав запропонований звіт та наголосив, що ці дані можуть відіграти важливу роль при налагодженні постреєстраційного моніторингу, можуть становити професійний інтерес для Міністерства аграрної політики та продовольства України і Мінприроди. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко також відмітив, що даний науковий звіт є цікавим та актуальним на сьогоднішній день та вніс пропозицію представити результати наукових досліджень лабораторії у друкованих варіантах для інформування Міністерств та відомств України.

     На засіданні також відзначили успішний захист кандидатської дисертації Ольги Малишевої (науковий керівник: д.с.-г. н., Спиридонов В.Г.).
     З метою оптимізації діяльності УЛЯБП АПК Валерій Ушкалов представив для розгляду та схвалення проект нової структури Лабораторії, яка була підтримана та позитивно схвалена усім складом Вченої ради. 

     Заступник директора з наукової та навчальної роботи, доктор с.-г. наук, професор В’ячеслав Данчук представив план науково-дослідної роботи УЛЯБП АПК на 2016 р. 

     У доповнення до плану роботи лабораторії висловився начальник НДЧ Володимир Отченашко щодо необхідності забезпечення ефективності наукових досліджень, чіткості представлення основних результатів. Він також поінформував присутніх про перспективи підготовки наукових кадрів, удосконалення вимог та оголошення конкурсу наукових проектів у 2016 р., можливостей збільшення фінансування науки, наукові об’єкти, що становлять національне надбання.

Мідик Світлана,
секретар Вченої ради УЛЯБП АПК

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook