Розпочато підготовку до сезону робіт зі штучного відтворення стерляді на Немішаївській рибдільниці

13 березня 2016 року

     У навчально-науково-виробничій лабораторії кафедри аквакультури розпочато підготовку до весняного сезону робіт зі штучного відтворення цінного об’єкта товарного рибництва – стерляді.
     В університеті сформовано маточне стадо цього прісноводного представника родини осетрових, які є одними з найдревніших риб на планеті та цінними об’єктами промислу і аквакультури.


Асистент кафедри аквакультури Шумова В.М. з плідником стерляді в басейновому відділенні інкубцеху ННВЛ рибництва (с.м.т. Немішаєве)

     Утримують стерлядь в басейнах рибницької установки із замкнутим режимом водозабезпечення (УЗВ) на Немішаївській рибдільниці НУБіП України.


Стерлядь з басейнів УЗВ

     Щовесни, починаючи з 2013 року, рибоводи ННВЛ рибництва разом із науковцями кафедри аквакультури отримують потомство стерляді в інкубаційному цеху Немішаївської рибдільниці. Передує початку інкубаційної кампанії бонітування маточного матеріалу цієї риби. Особливу увагу приділяють оцінці стану готовності плідників до штучного відтворення, адже в природних умовах самиці більшості видів осетрових риб формують зрілі яйцеклітини не щороку і, відповідно, беруть участь у нересті з інтервалом у 2-4 роки.
     Бонітування стерляді включає визначення статі плідника, оцінку кожної риби за екстер’єром.


Зняття лінійних промірів у плідника стерляді

    Для оцінки стану готовності самиць до штучного відтворення їм роблять біопсію гонад з наступною обробкою отриманих проб ооцитів і визначенням стану їх зрілості під мікроскопом на підставі величини розрахункового коефіцієнта поляризації ядра в яйцеклітині.

   

Студент 4 курсу ФТВБ Приходько Надія (праворуч) і аспірант кафедри аквакультури Поплавська Олена беруть пробу гонад у самиці стерляді (половинка яйцеклітини стерляді, розрізаної вздовж осі полюсів (анімального і вегетативного), під мікроскопом. На розрізі видно ядро клітини, зміщене до вегетативного полюсу)

     Крім бонітування маточного стада стерляді, проводиться також робота з укомплектування рибдільниці необхідним рибницьким інвентарем, спецодягом і матеріалами, перевірка технічного стану інкубаційних апаратів, підготовка до запуску біологічного і ревізія механічного фільтрів в системі регенерації води в УЗВ. 

Механічний фільтр УЗВ

     Вирішенню проблем матеріально-технічного забезпечення технологічних робіт на рибдільниці сприяють активна допомога керівництва факультету тваринництва та водних біоресурсів, колег-рибоводів з виробничих підприємств рибної галузі.
     Велику зацікавленість у співпраці з нашим університетом у сфері аквакультури і, зокрема, в товарному осетрівництві проявили наукові і освітні організації Грузії та В’єтнаму, що свідчить про перспективність подальшого удосконалення матеріально-технічної бази факультету тваринництва та водних біоресурсів і розвитку наукових досліджень у цій сфері.

В. Коваленко,
доцент кафедри аквакультури

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook