Універсальна десяткова класифікація (УДК) та бібліотечно-бібліографічна класифікація (ББК): проблемні питання та шляхи їх вирішення в Україні

26 лютого 2016 року

25 лютого 2016 р. працівники наукової бібліотеки університету Лариса Сідько та Людмила Артюх взяли участь у науково-практичному семінарі, що був присвячений  методиці індексування наукових документів згідно таблиць УДК і ББК.

Організатори цього заходу – Державна наукова установа «Книжкова палата України ім. Івана Федорова» та наукова бібліотека ім. М. Максимовича Київського національного університету ім. Т. Шевченка організували цей семінар для працівників університетських книгозбірень з метою детального ознайомлення із доповненнями до таблиць УДК, що пов’язані із виникненням нових наукових термінів та вдосконаленням методики індексування наукових документів за таблицями УДК і ББК.

 

Універсальна десяткова класифікація (УДК) – це міжнародна систематика класифікації творів друку й документальних матеріалів, яка допомагає орієнтуватись і вести пошук в довідково-інформаційних фондах бібліотек, видавництв, у редакціях наукових журналів.

Кожен науковець повинен бути зацікавлений в тому, щоб його наукова праця була якомога точніше та повніше висвітлена цифровими індексами таблиці УДК, оскільки ці індекси дають змогу представити кожен документ в декількох фахових розділах за означеними поняттями. Таким чином, одна й та ж робота може бути розміщена, приміром в реферативному журналі, в декількох його розділах, що значно розширює коло пошуку та ознайомлення інших читачів з роботою автора у декількох розділах довідково-інформаційного фонду.

   

Необхідно також відзначити, що за 2015 р. працівники інформаційно-бібліографічного відділу наукової бібліотеки НУБіП України заіндексували 5420 наукових документів (публікацій в періодичних виданнях, тез матеріалів конференцій, навчальних підручників і посібників, тем магістерських дипломних робіт) згідно таблиць УДК як для науково-педагогічних працівників, так і для аспірантів та студентів університету.

Загалом, процес індексування наукових робіт за таблицями УДК досить складний, тож на індексування одного документу бібліотекарі витрачають не менше 10 хв. У бібліотеці саме  працівники інформаційно-бібліографічного відділу (навч. корпус № 4, к. № 41) надають фахову методичну і практичну допомогу в індексуванні наукових робіт за таблицями УДК.

Замовлення на індексування наукових праць із зазначенням назви роботи та ключових слів можна надсилати на електронну пошту за адресою: [email protected], звертаємось також із проханням до відповідальних від деканатів факультетів вчасно надавати копії наказів із затвердження тем магістерських дипломних робіт для їх оперативного індексування згідно таблиць УДК.

Сідько Лариса, завідувач інформаційно-бібліографічного відділу,

Кіщак Тетяна, директор наукової бібліотеки


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook