Асоціація аграрних вишів закликала парламент не допустити передачі фінансування коледжів і технікумів на місцеві бюджети

17 грудня 2015 року

 Голова Асоціації працівників вищих аграрних навчальних закладів, ректор НУБіП Станіслав Ніколаєнко від імені 120 аграрних вишів звернувся до Верховної Ради України щодо недопущення передачі фінансування технікумів та коледжів до місцевих бюджетів. 

Проект закону «Про державний бюджет України на 2016 рік» викликав стурбованість у колективів аграрних навчальних закладів щодо передачі видатків на підготовку молодших спеціалістів у навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації на фінансування з місцевих бюджетів. 
 
Коледжі в складі університетів глибоко інтегровані в навчальний процес, діють програми скороченого навчання. Це дозволяє економити бюджету держави близько 500 мільйонів гривень в рік. Викладачі університетів читають лекції студентам коледжів, а викладачі коледжів – навчаються в аспірантурах вишів, спільно готуються підручники і посібники. Такий досвід притаманний кращим європейським університетам. Передача ж фінансування коледжів на місцеві бюджети суттєво здорожчить підготовку кадрів та зруйнує продуктивні зв’язки.
 
Існуюча нині мережа аграрних навчальних закладів у повній мірі забезпечує потребу у фахівцях відповідного профілю всього аграрного сектору економіки, а не окремо взятої області. Прийом студентів і розподіл молодих фахівців здійснюється у межах України, а не окремо взятого регіону за місцем знаходження навчального закладу.
 
Крім того, аграрні навчальні заклади успішно вирішують не тільки професійні завдання, а й виконують значні соціальні функції. При цьому майже 5% студентів мають статус сиріт, а 47% - потребують соціального захисту і додаткових витрат на їх утримання.
 
Таке навантаження на місцеві бюджети в умовах фінансової кризи і політичної нестабільності та перехід на місцевий бюджет призведе до руйнації аграрної освіти. Щоб не допустити цього, необхідно передбачити фінансування аграрних навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, особливо тих, які входять до складу університетських комплексів, з державного бюджету України.
 
Прес-служба 
Асоціації працівників вищих аграрних навчальних закладів
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook