Президія Академії наук вищої школи обговорила новели законодавства про науку

11 грудня 2015 року

 11 грудня наш славетний університет приймав у своїх стінах президію Академії наук вищої школи України, де і відбулося її розширене засідання. Вітаючи учасників зібрання, ректорСтаніслав Ніколаєнко коротко познайомив з діяльністю вишу. І розпочав з історії 118-річного університету, звертаючись до його витоків, засновників та видатних постатей, котрі у свій час творили, розвивали нашу alma-mater і були причетні до її становлення. Це – перший керівник факультету і, до речі, перший обраний публічно ректор КПІ Микола Чирвинський, за підручниками якого навчалася третина тодішньої Європи, Петро ВасиленкоЄвген Вотчал, академік Максим Гулий та ін. На їхню честь заснували Алею слави. За деякий час на ній будуть встановлені погруддя фундаторів університету. Наразі визріла ідея про створення сільськогосподарського музею, який згодом набув би національного значення.

НУБіП сьогодні, продовжив Станіслав Ніколаєнко, - це більше 26 тисяч студентів, широка географія відокремлених підрозділів: інститутів, коледжів, технікумів. Структура власне самого університету зазнала серйозних змін, причому позитивних. Так, шляхом реформування вона скоротилася вдвічі. Якби рік назад не спрацювали на випередження, зауважив ректор, це зробив би Уряд через зменшення фінансування вишу. 
     Наразі оновлення діяльності університету триває. Щосеместру проводимо спільну нараду із завідувачами кафедр, а їх налічується 127, говорить Станіслав Ніколаєнко. Кожен семінар присвячений окремій темі, наприклад, підвищенню якості освіти, поєднанню освіти з дослідництвом тощо. Серйозним кроком стало створення Ради роботодавців університету та аналогічних рад на кожному факультеті чи ННІ. Поліпшуємо і діяльність лабораторій, зазначив ректор. Маємо і чим пишатися. Чого тільки вартують створені лабораторії при кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені акад. І.І. Мартиненкакафедрі бджільництва, наукові здобутки Миколи Стародуба! А таких прикладів у нашому виші ще багато.

Однак ситуація з матеріально-технічною базою непроста, зізнався ректор. І обтяжує його необхідність відновлення після пожежі третього корпусу. Але і багато чого вже зроблено, щоби виправити ситуацію. Це і ремонтні роботи в корпусах і гуртожитках, лекційних аудиторіях, які до кінця року будуть обладнані мультимедіа. Особливої уваги заслуговує нещодавно відкрита сучасна база практичного навчання у Дзвінковому. 
     Мова йшла і про навчально-дослідні господарства університету, ще донедавна болючим питанням у функціонуванні яких був податок на землю. І лише завдяки колосальним зусиллямАсоціації «Агроосвіта», яку очолює Станіслав Ніколаєнко, за підтримки Міністерства освіти і науки України ситуацію вдалося переламати.
     Та яку ж стратегію обрав університет? Вона повністю викладена у програмі розвитку «Голосіївська ініціатива-2020», появі якої передував глибокий аналіз насущних проблем.

Станіслав Ніколаєнко також зупинився на міжнародних відносинах вишу, які завжди в центрі уваги. Говорячи про наукову діяльність, зокрема підготовку кадрів вищої кваліфікації, він зазначив, що університетам потрібно надати право вводити в межах спеціалізованих вчених рад спеціалізації.

Президент академії Олександр Наконечний подякував ректорові Станіславу Ніколаєнку за надану можливість провести засідання тут та запросив до слова заступника міністра освіти і науки України, віце-президента академії Максима СтріхуМаксим Віталійович підняв проблеми вітчизняної науки і освіти. Він зазначив, що останні три тижні видалися надзвичайно напруженими, адже на фінішну пряму вийшов новий Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Закон вже проголосовано, і його головна ідеологія: від науковця через наукову установу – до наукової системи. На переконання заступника міністра, цей важливий законодавчий документ поліпшить координацію наукової діяльності. Тож чекаємо, коли він набере чинності та сподіваємося, що в наступний рік увійдемо вже з новим законом.

Профільне міністерство, зазначив Максим Стріха, працюватиме пліч-о-пліч із науковою громадою, та висловив сподівання, що Академія наук вищої школи і надалі постачатиме якісні кадри для експертних і наукових рад.

 

 
 Увазі президії академії проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша представив доповідь «Основні тенденції у розвитку аграрного сектору економіки України: проблеми сталого сільського розвитку».
Приємним моментом на засіданні стало вручення диплому академіка нашому колезі – завідувачеві кафедри агробіотехнологій Миколі Лісовому.

 

Ольга Наконечна
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook