Науковці ННІ лісового і садово-паркового господарства обговорили історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам’ятних багатовікових дерев

28 жовтня 2015 року

     22-25 жовтня пройшла ІІ Міжнародна науково-практична конференція “Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам’ятних багатовікових дерев”, організована співробітниками HHI лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, дендрологічного парку “Олександрія” НАН України та Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”. У її роботі взяли участь фахівці з багатьох регіонів України та їх колеги з Польщі, які представляли Федерацію арбористів Польщі та Варшавський університет наук про життя.

     Тематика конференції охоплювала питання сучасних світових тенденцій та технології збереження багатовікових дерев, пам’яток природи як об’єктів історико-культурної спадщини, правових аспектів охорони та збереження пам’ятних багатовікових дерев та використання раритетних природних об’єктів для розвитку туризму. Також говорилось про охорону, збереження і лікування ботанічної пам’ятки природи ”Дуб Максима Залізняка” в історико-культурному та еколого-освітньому аспекті.
     Саме питання збереження вікових пам’ятних дерев, як основи природного ландшафту, шляхом покращення їх стану і використання сучасних технологій обговорювалися на пленарному засіданні.

     Адже вікові дерева - унікальні пам’ятки історії, культури і природи, а тому їх збереження є надзвичайною актуальною проблемою сьогодення. Вона випливає із сучасних тенденцій розвитку ландшафтознавства, охорони природи та історії. Важливим питанням для нашої країни є адаптація та впровадження сучасних методів і технології для потреб збереження, оздоровлення та лікування вікових, історичних і меморіальних дерев.
     Учасники конференції могли також взяти участь в тренінгах з обстеження пам’ятних дерев на території НУБіП України, дендрологічного парку “Олександрія” НАН України та ”Дуба Максима Залізняка”. Останній зростає в урочищі “Холодний Яр” біля хутора Буда на Черкащині та перебуває на балансі у Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”.

     

   

     Обстеження виконувалися за допомогою сучасних методичних підходів і приладів, зокрема використана методика WID (візуальна методика ідентифікації дерев, що загрожують безпеці), розроблена викладачем кафедри ландшафтної архітектури Варшавського університету наук про життя доктором-інженером Едітою Рослон-Шерінською. Делегація Федерації арбористів Польщі продемонструвала застосування сучасних методик і приладів (томографа дзеркального PICUS 3) для обстеження вікових дерев щодо їх безпечності для людей і оточуючого середовища. Після камеральної обробки отриманих даних фахівцями будуть розроблені конкретні заходи щодо лікування і оздоровлення обстежених дерев, зокрема «Дуба Академіка Погребняка», який зростає біля 1-го навчального корпусу НУБіП.

     За результатами роботи конференції науковці відзначили необхідність продовження організаційно-господарських і агротехнічних заходів щодо охорони, збереження та лікування пам’ятних вікових дерев (зокрема «Дуба Максима Залізняка») та робіт, що пов’язані з проведенням інвентаризації багатовікових історичних дерев України. Так, доцільно розробляти комплексні підходи щодо охорони, збереження та оздоровлення цих унікальних дерев, які дісталися нам у спадок.


А. Кушнір,
О Суханова,
доценти кафедри ландшафтної архітектури та

садово-паркового будівництва

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook