Дебати кандидатів як кульмінація виборів голови Студентської організації університету…

22 жовтня 2015 року

     22 жовтня відбулися дебати кандидатів на посаду голови Студентської організації університету. Перед їхнім початком до присутніх звернувся директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко. Він зазначив, що Студентська організація університету була створена 22 листопада 1994 року. До речі, сам директор стояв у її витоків. Першим очолив студорганізацію Володимир Березовський. Також Віталій Коваленко згадав і його наступників. А це – Геннадій Сінцов, Микола Биков, Віталій Оверченко, Олександр Ярмоленко, Андрій Білоус, Ігор Дмитренко, Ольга Кухар, Вікторія Мялук. Всі вони, а особливо старші, реалізували себе у житті, цілком успішні люди. Крім того, директор зауважив, що наше студентство повсякчас займало активну громадську позицію і брало участь у державотворчих процесах, відстоювало права і свободи.  

     Потім кожен із трьох претендентів представив свою передвиборчу програму. Першим виступив кандидат під №1 у виборчому списку Вадим Передерій – студент ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження. Він зупинився на декількох основних ідеях, які планує втілювати в життя. Його програма орієнтована на професійне становлення студентів. Тому пропонує організовувати тематичні зустрічі з цікавими людьми. Оскільки актуальним залишається проблема інформування молоді про університетське життя, кандидат переконаний в доцільності функціонування студентського радіо. Ще одна особливість його програми – заходи з енергозбереження, створення енергетичного патруля, який здійснював би рейди по корпусах і гуртожитках.

 

     Передвиборча програма студентки магістратури факультету аграрного менеджменту Дар’ї Кендус (яка, на відміну від попереднього кандидата, вже чотири роки задіяна в самоврядуванні, а останні два очолює соціальний центр), стосувалася змін структури студорганізації і принципів її діяльності. Крім підрозділів, що займатимуться наукою, спортом, туризмом, культурою, будуть створені ряд відділів – зовнішніх зв’язків, фінансовий та юридичний. Власне напрями їх діяльності вона й схарактеризувала. Особлива увага – соціальній і благодійній роботі. Під її керівництвом СО працюватиме і буде відкритою для кожного студента, запевнила доповідач.

     Третім представив свою програму нинішній голова студентської організації юридичного факультету, третьокурсник Юрій Шпак. Його ідеї, як відзначив сам доповідач, багато в чому співзвучні з новелами першого кандидата. З-поміж іншого він підняв питання монополії діючого інтернет провайдера в гуртожитках. Бо на якість наданих ним послуг постійно нарікають студенти. Як виправити ситуацію, що склалася? Конкуренція кількох провайдерів, переконаний Юрій. Він також поділився своїм баченням, як можна зробити вільний доступ до інтернет мережі в корпусах.

     Всі кандидати відзначили у своїх виступах про необхідність організовувати волонтерів для відновлення третього корпусу, бо його ремонт – не лише справа адміністрації університету, а й турбота кожного студента.

     Потому на кандидатів чекали запитання від президії, аудиторії та один одного. Якими будуть перші кроки на обраній посаді? За яким принципом у разі обрання формуватимуть свою команду? Як залучатимуть до участі в заходах студентів? На деякі з них точки зору кандидатів співпадали, щодо інших – кожен відстоював свою позицію.

     Розв’язували претенденти і ситуаційні задачі, запропоновані нинішньою головою СО Вікторією Мялук. Вона також поцікавилася, хто для кандидатів є прикладом для наслідування, хто їх надихає. У відповідь пролунало – батьки.

     Вадим Передерій поцікавився у своїх опонентів, як вони будуть вирішувати матеріальну сторону проведення різних заходів. На що Дар’я Кендус відповіла: в рамках визначених Законом про вищу освіту фінансуванням. А Юрій Шпак ще й додав: Студентська організація може й сама заробляти необхідні кошти. Ольга Шалінська адресувала Вадиму його ж запитання. Він переконаний, що додаткові фінансові ресурси можна отримати за рахунок здачі макулатури, якої і на кафедрах, і в гуртожитках чимало.

     Представник факультет захисту рослин, біотехнологій та екології (випускниця одного з наших коледжів) порадила всім кандидатам співпрацювати зі студентством відокремлених підрозділів.

     Одразу декілька запитань адресував претендентам студент факультету інформаційних технологій. Вони стосувалися пріоритетності використання коштів. Зокрема, надання переваги будівництву нового студентського гуртожитку, щоб вирішити питання з перенаселенням, удосконалення і дієвості академічного рейтингу студентів. На останнє чіткої відповіді не було, але кандидати пообіцяли невдовзі до нього повернутися.

     Денис Шельман з факультету тваринництва та водних біоресурсів зауважив, що доповідачі сконцентрувалися на вузьких сферах, а варто планувати роботу, цікаву всім факультетам. У свою чергу, кандидати запевнили, що вони відкриті до пропозицій і співпраці з факультетами та ННІ.

     Також присутні запитали, як боротися з пасивністю студентів? Рецепт тут один – цікаві заходи і мотивація до їх участі, пролунало у відповідь.

      На завершення Віталій Коваленко від імені ректора Станіслава Ніколаєнка та ректорату подякував учасникам за цікаві дебати, а присутнім – за проявлену активність. Він нагадав, що 28 жовтня всі студенти університету обиратимуть нового голову Студентської організації. Тож закликав прийти на виборчі дільниці і зробити свій вибір!

Ольга Наконечна 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook