Боярській лісовій дослідній станції – 90 років!

9 жовтня 2015 року

     8 жовтня секційне засідання міжнародної науково-практичної конференції «Виклики ХХІ століття та їхнє вирішення у лісовому комплексі й довкіллі» пройшло на базі Боярської лісової дослідної станції НУБіП України, якій виповнилося 90 років.
    Засідання було присвячене актуальним проблемам лісового господарства. Більше 40 учасників секції відвідали центральну садибу та навчально-науково-лабораторний корпус, де ознайомилися з діяльністю підприємства, системою охорони лісів від пожеж, науковими лабораторіями.

     Для них влаштували також екскурсію лісовими масивами Боярської ЛДС з відвідуванням науково-дослідних об’єктів.

     Першою зупинкою було всихаюче соснове насадження Плесецького лісництва. В останні роки спостерігається масове всихання хвойних лісових деревних рослин у межах їхнього ареалу, зокрема в Європі, у т.ч. і в Україні. Відпад дерев сосни звичайної носить динамічний характер та має тенденцію до зростання. Не оминула ця біда і лісових насаджень підприємства.

     Потім учасники виїзного засідання побували на дослідних полішахових лісових культурах в умовах свіжої судіброви. Дослідно-виробничі культури за проектом завідувача кафедри лісовідновлення та лісорозведення Віктора Мауера були закладені співробітниками Плесецького лісництва під керівництвом старшого лісничого В. Білеки у 2011 році. У культури введено сосну звичайну, дуби звичайний і червоний, клен гостролистий, граб звичайний, липу дрібнолисту, ялину європейську, модрину європейську, горобину, черешню.

     Відвідали і перший в Україні активний лісопожежний експеримент: вплив низової пожежі на деревостан та наземні лісові горючі матеріали в соснових лісах. Експеримент було проведено 6 квітня 2014 р. у період високої пожежної небезпеки у 38-річному сосновому насадженні штучного походження. Низова пожежа стимулює у насадженні природній процес відпаду ослаблених та пригнічених дерев із тонких та середніх ступенів товщини і за кінцевим результатом відповідає впливу рубок догляду за низовим способом.

     Також учасники побачили пробну площу кафедри лісівництва, метою закладання якої є застосування різних способів та інтенсивностей рубок догляду та оцінка їх впливу на формування соснових деревостанів.

     Потім гості та учасники конференції виступили з науковими доповідями на актуальні проблеми лісового господарства та взяли участь у жвавій дискусії, обговорюючи побачене і почуте.

Морозюк Ольга Валеріївна,
заступник директора з наукової роботи
ВП НУБіП України "Боярська лісова дослідна станція",

Ірина Білоус
 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook