Сертифікат Єврокомісії – у НУБіП України

9 жовтня 2015 року

     З 1 січня 2016 р. набирає чинності угода про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, що є однією із найбільш амбітних двосторонніх угод в історії інтеграційного угруповання. На думку експертів, зона вільної торгівлі надасть Україні можливість лібералізувати та якісно перебудувати її торговельні відносини. Згідно із доктриною динамічних порівняльних переваг двостороннє відкриття ринків шляхом поступового скасування митних тарифів і надання безмитного доступу у рамках квот має забезпечити економічне зростання і підвищення добробуту громадян. Згідно Угоди передбачається започаткування реальних умов для гармонізації стандартів України та ЄС у ключових галузях, у тому числі аграрній.

     Виходячи із фактичного експортного потенціалу вітчизняного агропродовольчого сектору економіки, європейська інтеграція відкриває нові можливості для його реалізації. Це дасть змогу модернізувати галузь, підвищити якість продовольства. Однак, щоб скористатись перспективами від створення зони вільної торгівлі з ЄС потрібно, перш за все, зосередити значну увагу на процесі підготовки управлінців «європейської генерації» - менеджерів зовнішньоекономічної діяльності, які б володіли системними знаннями про регіональну політику ЄС. Втілити це у життя можна лише за допомогою висококваліфікованих науково-педагогічних кадрів, які є обізнані у всіх ключових аспектах європейської економічної політики.

     Варто зазначити, що в НУБіП України колектив кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності на чолі із завідувачем член-кореспондентом НААН України Валерієм Павловичем Галушко активно працює над впровадженням європейського вектору у навчальний процес. Так, у 2015-16 н.р. на кафедрі започатковується викладання дисципліни «Міжнародна економічна інтеграція. Європейська інтеграція» для студентів третього курсу напряму «Менеджмент» із ознаками майбутньої спеціальності «Менеджмент ЗЕД». Викладання даної дисципліни було доручено співробітнику кафедри – кандидату економічних наук, доценту Олександру Файчуку, який нещодавно успішно закінчив тренінг «Модель європейського регіонального розвитку». Даний курс є спільним проектом Jean Monnet Fund, Виконавчої Агенції з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури (Європейська Комісія, Брюссель) та економічним університетом. Координатором та лектором семінару був доктор економічних наук, професор Чужиков Віктор Іванович. Професор поділився з учасниками семінару не лише теоретичними і прикладними основами європейської регіональної політики, але й ламаючи «стереотипи» класичної методики викладання навчальних курсів, презентував на практиці нові європейські підходи до проведення аудиторних занять зі студентами.

     Свідченням успішного закінчення тренінгу є сертифікат про участь №528395-LLP-1-2012-1-UA-AJM-CH/28 від 26.09.2015 р., що занесений у реєстр Єврокомісії.


Ірина Білоус


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook