Три місяці виробничої практики в Голландії очима студента

22 вересня 2015 року

     У нашому університеті студенти по закінченню 3-го курсу проходять виробничу практику. Одні на батьківщині, інші – за кордоном. Активніші зазвичай обирають друге. Перевага практики на іноземних підприємствах – вона дає більш сучасне уявлення про тренди в сільському господарстві та його подальший розвиток на найближчу перспективу. Тому місцем своєї практики я обрав країну тюльпанів і сирів – Голландію.

     Так я потрапив до міста Дротен, що у провінції Флеволенд. Підприємство ж було під юрисдикцією університету біоземлеробства "Warmonderhof". Цей університет – єдина у світі установа такого формату, тут весь навчальний процес заснований на вченні відомого австрійського науковця Рудольфа Штейнера. Перше, що мене вразило, – взаємовідносини між студентами і викладачем, які базуються на дружній основі, а суху теорію завжди підкріплювала добре продумана практична підготовка. При університеті можна побачити теплиці та експериментальні поля, де студенти проводять досліди.

     Підприємство, на якому мені випало проходити виробничу практику, спеціалізувалося на вирощуванні яблук і груш. Це була ферма з 25 га яблучних насаджень різних сортів, а також 5 га груш одного сорту.
     Перед тим, як прибути на місце проходження практики, я склав план, де детально розписав, чого б хотів навчиться в ці три місяці (з квітня по липень). Потім у мене була співбесіда в онлайн режимі з представником приймаючої сторони - організації "SUSP", який переконався в моєму базовому знанні англійської мови та побачив прагнення розвиватися.

     

     У перший місяць нас вчили робити обрізку, калібровку та навчали методів підгодівлі насаджень після зимової сплячки. За мною була закріплена ділянка площею 0,25 га. Це був просто порожній шматок чорнозему і за три місяці я повинен був створити підтримуючу конструкцію (шпалеру), посадити молоді саджанці, провести крапельне зрошення, зробити уламку квітів, часткову обрізку і врешті провести захист від шкідників біологічними методами.

     На цій фермі категорично не використовують пестициди, гербіциди, фунгіциди та штучно створені добрива. Всі методи захисту екологічно чисті. Так, проти гусениці-листовійки і яблучної плодожерки використовувався бактеріальний преватар фірми Bayer "Xentari", дія якого заснована на порушенні травних процесів у гусениці, а простіше кажучи - діареї. У Голландії дуже часто йдуть дощі, тому яблука часто вражає парша. Це грибкове захворювання, з яким ми боролися профілактично: після кожних опадів обприскували сад розчином калоїдной сірки.
У кінці кожного місяця ми сідали за «круглий стіл» і тренери виставляли мені оцінки. Тож я бачив, що треба підтягнути, а в чому вже досяг успіху.
Крім цього підприємства нас возили на багато інших ферм. Особливо пізнавальним було відвідування заводу з виробництва біогазу та ферм, які повністю задовольняють свої потреби в електроенергії за допомогою вітрогенераторів.

    

     Закінчив практику я з почуттям глибокого задоволення: на порожньому шматку ґрунту завдяки моїм зусиллям піднялися 1700 прекрасних дерев груш, які проводжали мене білосніжними квітами і своїм неймовірним солодким ароматом.

Герман Бальжик,
четвертокурсник факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook