Як ми можемо сприяти здоров’ю серцево-судинної системи: відбулось відкрите заняття завідувача кафедри громадського здоров’я та нутриціології, лікаря Олега Швеця

5 листопада 2024 року
04 листопада відбулось відкрите заняття з навчальної дисципліни "Промоції здоров’я" для здобувачів ОС «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», ОП «Нутриціологія», яке провів лікар вищої категорії, к.мед.н., завідувач кафедри громадського здоров’я та нутриціології Олег Швець.

 

   Слід зазначити, що бажаючих послухати бачення президента Асоціації дієтологів України, головного дієтолога України Олега Швеця ключових проблем охорони здоров’я України та їх вирішення зібралось чимало – біля 95 осіб – викладачів і студентів не тільки факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, але й гостей з інших факультетів, навіть з інших закладів вищої освіти, які тільки мріють про відкриття у себе такої перспективної освітньої програми, як «Нутриціологія». Були серед присутніх й випускники факультету минулих років.

   Складно переоцінити актуальність обраної для відкритої лекції теми. Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті та інвалідності в Європейському регіоні; переважаюча кількість смертей від цієї патології обумовлені інфарктами та інсультами. Проте ключовим в цій проблемі є те, що цим захворюванням можна запобігти через вплив на фактори ризику – куріння, надмірне вживання алкоголю, нездорове харчування, малорухомий спосіб життя, ожиріння та діабет. Фактично, неінфекційні захворювання (НІЗ) є головною проблемою громадського здоров’я в Україні, оскільки 91% загальної смертності зумовлений саме ними.

   Значну увагу лектор приділив шкідливості вживання тютюну і не менш шкідливим альтернативним видам куріння, розповсюджених серед молоді і позиціонованих недобросовісним маркетингом як нешкідливі – кальяну, електронним сигаретам (вейпу), системам нагрівання.

   Ґрунтуючись на наукових мета-аналізах та широких соціологічних дослідженнях, Олег Швець зупинився на таких важливих чинниках ризику серцево-судинних захворювань, як надмірне вживання алкоголю та недостатня фізична активність. Відповідно до дослідження STEPS (2019 р.) в Україні сидячий образ життя (середній час на добу, який проводять сидячи, або лежачи) складає 235 хвилин! При цьому постійно зростає відсоток осіб з недостатньою фізичною активністю (менше 150 хвилин навантаження на тиждень).

   Значний акцент у профілактиці неінфекційних захворювань був зроблений на нутриціологічних факторах ризику, зокрема, надмірному споживанні солі, низькому рівні споживання цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, фруктів, овочів, бобових, морських омега-3 жирних кислот.

   Зупинився Олег Віталійович і на наслідках безвідповідального ставлення українців до свого здоров’я – поширеності підвищеного артеріального тиску та атеросклерозу.

 

   Одним із сильних моментів лекції був комплексний підхід до проблеми серцево-судинних захворювань. Був здійснений огляд законодавчих актів та ініціатив щодо поліпшення ситуації з неінфекційними захворюваннями в Україні.

   Іншим важливим аспектом є висвітлення лектором питань оцінки та контролю індивідуального серцево-судинного ризику, зокрема, пояснення шкали SCORE для виявлення 10-річного абсолютного ризику фатальних серцево-судинних ускладнень. Наголошено, що ця шкала має використовуватись не тільки сімейними лікарями чи кардіологами, а й стати робочим інструментом кожного українця, який хоче запобігти таким фатальним наслідкам.

   Значна увага була приділена профілактиці підвищеного артеріального тиску, атеросклерозу та запальних процесів, зокрема, змінам у харчуванні для запобігання прогресуванню атеросклерозу.

   Звісно, що від головного дієтолога України очікуваними були рекомендації щодо вибору кращих дієт та їх характеристика. Олег Віталійович зупинився на найбільш здорових дієтах, ефективність яких доведена науковими дослідженнями та визнана науковим  товариством – середземноморській, DASH-дієті та MIND-дієті.

   Прозвучали поради лікаря-дієтолога щодо зміни способу життя та нутритивної профілактики підвищеного артеріального тиску, зокрема, щодо можливостей зменшення споживання солі в харчуванні українців.

   Звісно, за вимогами до організації лекційного заняття, магістрам були надані завдання для самостійної роботи.

   Традиційно, Олег Віталійович запросив присутніх до запитань і дискусії. Однією із перших долучилась декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко. Не змусили себе чекати й питання в чаті. Такий діалогічний формат лекції сприяв кращому усвідомленню отриманої інформації, залучав до роздумів.  

   Так уже повелось, що одним із найбільших своїх дефіцитів сучасна людина відчуває як постійний брак часу. Проте час, проведений на лекції Олега Швеця був продуктивним, отримані знання – сучасними і корисними, а перспективи їх використання майбутніми нутриціологами багатообіцяючими.

Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського
здоров’я та нутриціології

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook