Підведення підсумків проходження виробничої практики здобувачами освіти ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробка продукції тваринництва»
Практична підготовка забезпечує закріплення теоретичних знань, а також набуття, вдосконалення і розширення професійних компетентностей, необхідних для успішної роботи за обраною спеціальністю. Вона надає здобувачеві вищої освіти практичний досвід діяльності за фахом, сприяє формуванню професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень та розв’язування задач, пов’язаних із технологіями виробництва і переробки продукції тваринництва.
Здобувачі вищої освіти ОС «Бакалавр» 3 курсу та ОС «Магістр» 1 року навчання – спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» проходили виробничу практику впродовж 8 і 10 тижнів відповідно. Базами для проходження виробничої практики були як навчально-дослідні підприємства університету так і передові підприємства України які спеціалізуються на виробництві та переробці продукції тваринництва. Це зокрема НДГ «Великоснітинське» ім. О.В. Музиченка», «Агрономічна дослідна станція», ТОВ «Ясенсвіт», ПП «Галекс-Агро», ФГ «Тетяна-2011», ТОВ «Геозем-Макарів», ТОВ «Меринос-Захід», СТОВ «АГРОКО», ПП «Євросем», ТОВ «АМАЛ-АГРО», ПП «Петриківський племконезавод», ТОВ «НВП» Глобинський свинокомплекс», ПрАТ «Миронівська птахофабрика», Київський зоологічний парк, ПрАТ «Дубномолоко», ФГ «УЛАР», СТОВ «ППЗ Коробівський», ДП «Кліринг-Агро», Миронівський м’ясопереробний завод «ЛЕГКО», ТОВ «Вінницька птахофабрика» та інші.
Згідно розпорядження декана «Про захист звітів з виробничої практики» була сформована комісія у складі голови комісії Сергія Рубана – професора, завідувача кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин. Членів комісії: Миколи Войналовича – доцента, кафедри бджільництва, Ігоря Ільчука – доцента кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П. Д Пшеничного та Володимира Афанасенка – доцента кафедри біології тварин.
Підведення підсумків проходження практики пройшло у вигляді онлайн конференції. Здобувачі освіти ОС «Бакалавр» доповідали про закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок з годівлі та утримання сільськогосподарських тварин, їх розведення, механізації виробничих процесів, а також технології переробки молока та м’яса.
Під час своїх доповідей студенти доповідали про виконання програми практики та ділилися своїми враження від проходження практики.
Ангеліна Ліщеновська та Альона Бойко проходили виробничу практику на підприємстві ГЕОЗЕМ-МАКАРІВ. Ось, що вони самі говорять про практику. – Проходження практики на підприємстві, яке спеціалізується на утриманні й розведенні овець та переробці молока від них на сири, стала для нас не лише цінним досвідом, але й справжньою можливістю ознайомитися з сучасною технологію утримання та виробництва продукції вівчарства. Ми були вражені професійним підходом до організації всіх процесів на підприємстві, де панує чітка організація роботи, що забезпечує ефективне управління та догляд за тваринами. Усі аспекти – від годівлі овець до контролю за їхнім здоров'ям – здійснюються з великою увагою до деталей. Особливо запам'яталась щоденна праця по догляду за вівцями, яка потребує не лише знань і навичок, але й значної відданості справі. Робота з тваринами, спостереження за їх станом, а також допомога у проведенні різних процедур допомогли нам зрозуміти важливість кожного етапу у виробництві продукції. Виробнича практика дала можливість ознайомитися з сучасними технологіями з управління стадом, зокрема, з системами моніторингу, які значно спрощують контроль за тваринами і підвищують ефективність роботи. Загалом, досвід роботи на підприємстві ГЕОЗЕМ-МАКАРІВ був надзвичайно корисним і надихаючим. Ми отримали глибоке розуміння всіх технологічних процесів які відбуваються на підприємстві, а також здобули практичні навички, які без сумніву знадобляться в нашій майбутній професійній діяльності.
Владислав Зубенко проходив виробничу практику на підприємстві ТОВ Леляківське, що знаходиться в мальовничому селі Кейбалівка на Полтавщині. – Виконував різні види роботи, а саме доглядав за телятами, організовував їх годівлю. Окрім того ознайомився з організацією годівлі дійних корів на підприємстві, аналізував раціони корів різного фізіологічного стану. Також приймав участь у прийомі отелів у корів. За період проходження виробничої практики зміг застосувати отримані теоретичні знання у виробничих умовах та набути нових практичних навичок з організації годівлі тварин їх утримання та розведення.
Денисенко Марк, який цікавиться конярством і професійно займається конкуром, проходив виробничу практику на Петриківському кінному заводі. Ось, що він говорить за результатами проходження практики. – На практиці я здобув багато нових практичних навичок корисних для подальшого професійного розвитку, зокрема отримав досвід по догляду за молодими кіньми, ознайомився з особливостями селекційно-племінної роботи на підприємстві, технологією заготівлі кормів та організації годівлі коней різних статево-вікових груп. Практикою задоволений, готовий до здобування нових знань в університеті.
В якості баз виробничої практики, на факультеті використають і власну сучасну матеріально-технічну базу. Так зокрема Микола Сахошко проходив виробничу практику на базі навчально-наукової лабораторії молекулярно-генетичних досліджень факультету тваринництва та водних біоресурсів під керівництвом професора Романа Кулібаби, де він опановував методику проведення полімеразної ланцюгової реакції з виділення певних генів із ДНК тварин з метою проведення подальшої селекційної роботи.
Студент 3 курсу 3 групи Дем’ян Сьорак проходив виробничу практику на підприємстві ТОВ «Меринос – Захід», що знаходиться на Львівщині, звідки він сам родом. – Маючи змогу впродовж 8 тижнів працювати в спеціалізованому господарстві з вирощування великої рогатої худоби м'ясного напряму продуктивності, я здобув цінний досвід для подальшої своєї професійної діяльності, безпосередня робота з тваринами, а саме відлучення телят, сортування стада на різні статево-вікові групи, мічення тварин, вакцинація та багато інших видів робіт дали мені глибоке розуміння ведення тваринництва. Я був приємно вражений великою відповідальністю та професійним підходом керівництва господарства, робітників, а також безпосередньо керівника свої практики від підприємства – директора Карпенка Станіслава до організації виробничих процесів. На власні очі побачив, що даний підхід забезпечує ефективне управління господарством та його високі показники. Хочу зауважити, що про всі технологічні аспекти, нам розповідали під час аудиторних занять в університеті. Окрема вдячність моєму керівникові практики від університету – професору Рубану Сергію Юрійовичу, за постійні консультації, які він надавав впродовж всієї практики. Загалом отриманий досвід під час проходження виробничої практики, був надзвичайно корисним та мотивуючим до подальшого навчання та розвитку галузі тваринництва.
Ще одна студентка факультету тваринництва та водних біоресурсів Анна Кузьменко проходила практику на ФГ «Тетяна-2011», господарство знаходиться в селі Усівка, Згурівського району Київській області. Основний напрям діяльності господарства це козівництво. Варто відмітити, що керує даним господарством, голова ради роботодавців факультету – Василь Цвик. – Наразі в господарстві утримується 2300 кіз Альпійської та Зааненської порід. Під час проходження практики я детально ознайомилась з особливостями розведення тварин, технологією заготівлі кормів та їх органолептичною оцінкою, приймала участь у складанні раціонів для різних статево-вікових груп, проводила догляд за козенятами. Окрім того здійснювала ультразвукове дослідження тварин з метою встановлення їх кітності. Загалом, практика дала змогу не лише поглибити теоретичні знання, але й набути практичних навичок по догляді за козами, що є важливим для подальшої моєї професійної діяльності у галузі тваринництва – ділиться враженнями Анна.
Святослав Ліфінов проходив виробничу практику на базі ПП «Євросем», що в Бориспільському районі. Дане господарство входить в структуру компанії «ЕРІДОН» та спеціалізується на вирощування ВРХ м’ясного напряму продуктивності. Святослав на період практики був зарахований на посаду зоотехніка і по завершенні практики керівництво господарства клопотало про надання індивідуального графіку навчання даному студенту. Отже виробнича практика це не тільки набуття цінного практичного досвіду, а й можливість працевлаштуватися за фахом.
Загалом всі студенти спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» ОС «Бакалавр» успішно захистили звіти з виробничої практики та набули безцінного практичного досвіду.
Програма переддипломної практики для здобувачів освіти ОС «Магістр» передбачає підготовку технолога-дослідника за спеціальністю 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та набуття студентами практичних навичок з технології виробництва продукції тваринництва й написання магістерської кваліфікаційної роботи. Переддипломна практика є завершальним етапом програми підготовки студентів-магістрантів. Під час проходження практики студент повинен виконати самостійне наукове дослідження, творчо застосовуючи теоретичні знання, набуті під час навчання, для вирішення широкого кола завдань у галузях тваринництва.
Тож під час своїх доповідей про результати проходження виробничої практики, майбутні магістри-технологи звітували про виконання завдань до своїх тем магістерських робіт. Загалом за результатами проходження практики студенти продемонстрували звіти із скотарства, свинарства, вівчарства, конярства, бджільництва та переробки молока та м’яса.
Тож за отриманими аргументованими професійними відповідями на запитання членів комісії під час захисту звітів здобувачами освіти ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» можна з впевненість говорити, що майбутні випускники факультету тваринництва та водних біоресурсів володіють професійними компетентностями й відповідають зростаючим вимогам стейкхолдерів та володіють конкурентоспроможністю на ринку праці.
Микола Войналович,
заступник декана з навчальної роботи