Рада роботодавців механіко-технологічного факультету: покращуємо якість підготовки фахівців, спільно реагуємо на виклики сьогодення

3 серпня 2024 року
   Традиційно в рамках заходів до Дня Університету у період оновлення навчально-методичних комплексів дисциплін спеціальностей відбулося засідання ради роботодавців механіко-технологічного факультету. Тісна та продуктивна співпраця з партнерами триває протягом всього навчального року і завершення другого навчального семестру є періодом, коли можна оцінити результати спільної діяльності щодо покращення якості освітнього процесу підготовки фахівців спеціальностей факультету, удосконалення змісту освітніх програм та дисциплін, а також узгодити плани співпраці у наступному навчальному році.

   Традиційно відкрив засідання голова ради роботодавців факультету, генеральний директор компанії «КУН-Україна» Асад Лапш, а участь у засіданні, яке проходило у змішаному форматі, взяли керівники та представники більшості підприємств, компаній та організації, які формують раду роботодавців факультету, а саме, «Амазоне Україна», «Тайтен Машинері Україна», «НВФ «Українська вагова компанія», Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Інституту механіки та автоматики АПВ НААН, УкрНДІПВТ ім. Леоніла Погорілого, «Хегельманн Транспорте Юкрейн», Української асоціації аграрних інженерів, CML, Агробудівельного альянсу «АСТРА», «Хавестер», «AGSOLCO», «Агросистема ЛТД», «Амако Україна», «Заммлер Україна», «NEWHOLAND», «Спектр-Агро» та інших.
 
   Участь в засіданні ради роботодавців взяли гаранти освітніх програм підготовки фахівців освітніх ступенів «Бакалавр» і «Магістр» спеціальностей «Агроінженерія», «Автомобільний транспорт» та «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)», заступники декана та завідувачі кафедр механіко-технологічного факультету.
 
 
   Розпочалося засідання вшануванням пам’яті випускників факультету та всіх українців, які віддали своє життя за волю і незалежність нашої батьківщини у російсько-українській війні.

   Основним питання порядку денного був звіт декана факультету: «Про організацію освітнього процесу на механіко-технологічному факультеті та удосконалення освітніх програм підготовки фахівців за спеціальностями «Агроінженерія», «Автомобільний транспорт» та «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)».

   Потужні позиції факультету забезпечуються тісною та продуктивною співпрацею з провідними компаніями галузей агроінженерії і транспорту, які безпосередньо залучені до багатьох аспектів освітнього процесу. За звітній період за допомоги роботодавців на факультеті було відкрито низку нових спільних лабораторій, фахівцями галузі проведено десятки аудиторних та виїзних практичних занять на базі провідних компаній, установ та виробництв.

   Декан факультету Вячеслав Братішко проінформував присутніх, що за звітній період було укладено низку договорів про співпрацю та організацію взаємовідносин з низкою потужних компаній та установ, зокрема, з компаніями «Мзурі Тех Агро», «ЛЕНДЕКОТЕХ», DroneUA, «ЕРІДОН ТЕХ», «Агробудівельний альянс «АСТРА», «Індастріал Трейд» та іншими, які, зокрема, доповнили потужний перелік баз виробничої практики факультету.
   Велику увагу було акцентовано на результатах анонімного анкетування студентів факультету за підсумками 2023/2024 навчального року, шляхам підвищення ефективності освітнього процесу.
   Як підсумок у доповіді декана були представлені основні тенденції удосконалення освітніх програм факультету.

   З розгорнутими співдоповідями щодо удосконалення підготовки здобувачів виступили гаранти освітніх програм: Ігор Сівак, гарант освітньо-професійної програми «Агроінженерія» підготовки фахівців ОС «Бакалавр», та Валерій Войтюк, гарант освітньо-професійної програми «Автомобільний транспорт» підготовки фахівців ОС «Магістр».
   Гарант програми Валерій Войтюк зупинився на основних змінах та удосконаленнях освітньо-професійної програми «Автомобільний транспорт» підготовки фахівців ОС «Магістр», яка, відповідно до профілю Університету, забезпечує підготовку фахівців з урахуванням специфіки розвитку автотранспортної складової агропромислового комплексу України та загальносвітових тенденцій щодо розвитку технічного прогресу, зокрема, систем електроніки та комунікацій.

   Гарант Ігор Сівак представив блокову концепцію формування освітнього процесу підготовки сучасних агроінженерів та окреслив основні зміни щодо удосконалення освітньої програми «Агроінженерія», яка за даними ЄДБО є лідером в Україні за кількістю поданих заяв на бюджет. ОПП «Агроінженерія» та її компоненти перебувають в процесі безупинного удосконалення для забезпечення відповідності вимогам та прогнозним очікуванням роботодавців факультету, здобувачів освіти та нормативних документів щодо організації освітнього процесу.

   Окреслені доповідачами напрями удосконалення і трансформації освітніх програм факультету стали основою для ґрунтовної дискусії та обговорення, в яких взяли участь присутні на засіданні, як очно так і дистанційно, члени ради роботодавців факультету, гаранти освітніх програм та завідувачі випускових кафедр факультету.
 
 
   Ґрунтовні пропозиції щодо напрямів удосконалення змісту освітніх програм та організації освітнього процесу на факультеті висловив голова ради роботодавців факультету, генеральний директор компанії «КУН-Україна» Асад Лапш, який підкресли необхідність формування дорожньої карти підготовки сучасного фахівця, безумовного забезпечення базового рівня кваліфікації студентів, обов’язкового набуття ними визначеного програмою набору знань, навичок та інструментів для роботи за спеціальністю, зокрема знання англійської мови. Асад Лапш також підкреслив важливість підтримки кваліфікації науково-педагогічних працівників, їх постійного розвитку, мотивації до професійного зростання та самовдосконалення, впровадження сучасних практик, методів викладання та досягнень науково-технічного прогресу при викладанні дисциплін, акцентував на важливості виробничої практики для формування фахівця та волонтерстві для формування особистості.
   Серед основних тем обговорення були питання мотивації здобувачів освіти до навчання та професійного зростання, вимоги до фахівця в парадигмі індустрії 4.0, проблеми наявного дефіциту кадрів за спеціальностями факультету та головні вимоги до фахової підготовки випускників за спеціальностями, врахування вимог та нормативів щодо енергоефективності, екологічності та енергонезалежності виробничих процесів, перспективи розвитку дуальної системи освіти за спеціальностями факультету, важливість опанування технічної (спеціальної) англійської мови тощо.
   Підводячи підсумки засідання ради роботодавців голова ради Асад Лапш наголосив на повному виконанні основних статутних завдань діяльності ради та побажав учасникам засідання миру та професійних здобутків.
   Всі висловлені пропозиції, побажання та зауваження були враховані при оновленні освітніх програм підготовки фахівців за спеціальностями факультету на 2024/2025 навчальний рік.
   Дякуємо голові ради роботодавців, генеральному директору компанії «КУН-Україна» пану Асаду Лапшу та всім партнерам факультету за незмінну підтримку та сприяння у підвищенні якості підготовки фахівців інженерних спеціальностей на механіко-технологічному факультеті НУБіП України!

Володимир Романченко
заступник декана механіко-технологічного факультету
з навчальної та виховної роботи


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook