Співробітники факультету тваринництва та водних біоресурсів продовжують практику закордонного стажування по програмам Ізраїльської агенції міжнародного співробітництва

2 серпня 2024 року
З 15 по 26 липня 2024 року Ізраїльською агенцією міжнародного співробітництва Міністерства закордонних справ (MASHAV) спільно з Міжнародним сільськогосподарським тренінг-центром (MATC) було проведено навчальний курс «Інтенсивне рибництво», до участі в якому долучились доцент кафедри аквакультури Ірина Кононенко та старший викладач Олеся Охріменко. Проходити стажування мали змогу 25 представників з 12 країн, зокрема ОАЕ, Індії, Філіппін, Гватемали, Ефіопії, Грузії, Гани, Кенії, Камеруна, Замбії.
Відкриття курсу було присвячене знайомству учасників з його програмою, яку було представлено заступником директора MATC Evelyn Rosenthal. Крім того, вітальне слово було надано менеджерам проєкту Yuval Elazar та Alina Domchik. Підтримати групу учасників з України прибув перший секретар Посольства України в Державі Ізраїль Роман Коружинець. Цей візит продемонстрував вкотре силу єднання та взаємопідтримки українців.
 
Протягом стажування учасники програми мали змогу ознайомитись із структурою рибогосподарського сектору Ізраїлю, новітніми технологіями та науковими розробками, особливостями ведення рибництва, станом та шляхами наповнення ринку продукцією аквакультури. Програма навчального курсу передбачала одержання теоретичних знань від провідних фахівців галузі аквакультури Ізраїлю та їх закріплення на практиці під час виїздів на спеціалізовані господарства та науково-дослідницькі станції.
Учасники стажування ознайомились із новими та традиційними об’єктами ізраїльського рибного господарства, технологічними процесами їх відтворення та вирощування, особливостями годівлі. Окрему увагу було приділено питанням економічних аспектів вирощування товарної продукції аквакультури, забезпечення добробуту та благополуччя гідробіонтів, впровадженню новітніх наукових розробок та технологій. Протягом навчання наші викладачі відвідали високоінтенсивну ферму з вирощування морських водоростей, рибні господарства з вирощування тиляпії, барамунді, дорадо, лосося, червоного горбиля, коропа кої та об’єктів декоративної аквакультури, підприємство з отримання продукції мікроводорослей та аквапонічне господарство.
Участь в навчальному курсі залишила надзвичайно позитивне враження в учасників. Подібні події сприяють всебічному налагодженню міжнародної співпраці, обміну досвідом та ідеями в галузі аквакультури. Одержані новітні знання та навички будуть безпосередньо представлені викладачами студентам спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» в рамках навчальних дисциплін. Крім того, спільна робота під час проходження стажування представниками кафедри аквакультури НУБіП України, фахівцями ДУ «Методично-технологічний центр з аквакультури» та спеціалістами Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм – випускниками факультету тваринництва та водних біоресурсівОксаною Батуревич та Тетяною Кібіш, дала результат у вигляді чіткого бачення необхідності вибудувати міцний зв’язок між науковцями, виробничим сектором та законодавчою гілкою в галузі вітчизняної аквакультури, що в майбутньому сприятиме її сталому розвитку. Це було вдало підкреслено в заключному виступі української команди.
Представлене бачення української команди було особливо відмічено директором MASHAV GioraTesler, а також іншими учасниками курсу.

Висловлюємо щиру вдячність за всебічну підтримку співробітникам MASHAV, Посольству Держави Ізраїль в Україні, ректору та ректорату Національного університету біоресурсів і природокористування України, навчально-науковому центру міжнародної діяльності. 

Окремо хотілося б подякувати нашим захисникам та захисницям, які незламно стоять на варті незалежності нашої держави!

 
 
Руслан Кононенко,
декан факультету тваринництва
та водних біоресурсів

    


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook