Магістр Юлія Шаркова вступає на бакалаврську програму «Нутриціологія здорового харчування»: йду на бакалаврат за базовими глибинними професійними знаннями
Магістр Юлія Шаркова вступає на бакалаврську програму «Нутриціологія здорового харчування»: йду на бакалаврат за базовими глибинними професійними знаннями
29 липня 2024 року
Юлія, розкажіть трохи про себе і про свій професійний вибір.
— Мене звати Юлія Шаркова, мені 28 років. У 2022 році я прийняла важливе для себе рішення – завершити кар’єру в beauty-індустрії і розпочати свій розвиток в нутриціології.
Вже рік я є студенткою Національного університету біоресурсів і природокористування України. В цьому році закінчила 1-й рік навчання магістратури за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітня програма «Нутриціологія». Протягом цього року я вивчала, яку роль харчування відіграє в стані здоров’я людей, а також, як правильно підібрана дієта може стати інструментом в руках спеціаліста.
Що саме з досвіду навчання за спорідненою магістерською програмою спонукало Вас до досить унікального рішення - прийти навчатись на бакалаврат паралельно з навчанням на магістратурі?
— На науково-практичній конференції «Харчування. Здоров'я. Довголіття», я дізналася, що в найближчий час в державний класифікатор професій України буде внесена професія «Нутриціолог». Для того, щоб мати право їм називатись, необхідно мати відповідну вищу освіту. Я повністю згодна з таким рішенням. Так як жодні курси, якими б якісними вони не були, не дадуть тієї кількості потрібної інформації, яка необхідна для роботи.
Ну і ще один важель на користь мого рішення – на бакалавраті я здобуду нову унікальну для України спеціальність – «Громадське здоровя».
Як ваш практичний досвід роботи з клієнтами вплинув на рішення навчатись за бакалаврською програмою?
— Працюючи з клієнтами, опираючись на вже набуті знання, я зіштовхнулась з тим, що, як мінімум, половина тих, хто до мене звертався за професійними порадами, мають ті чи інші хронічні захворювання, приймають різні медичні препарати, які можуть впливати на засвоєння, або посилене виведення мікроелементів. І це лише один із прикладів, яких можна навести безліч. У таких ситуаціях потрібно усвідомлювати, що самостійні пошуки інформації та зроблені на основі неї висновки без серйозної базової професійної підготовки можуть виявитись некоректними, а подеколи й нашкодити клієнтам. А ми повинні завжди дотримуватись головного принципу медицини – «Не нашкодь!»
Для відсіювання хибної інформації, для впевненості у своїй професійній ефективності якраз і необхідна вища освіта бакалаврського рівня, де студентів знайомлять із безліччю наукових досліджень, вчать аналізувати, ставити під сумнів і доводити висунуті гіпотези.
Я дуже зраділа, коли дізналась що в НУБіП є така можливість отримати базову освіту в сфері охорони здоров’я 229 «Громадське здоров’я» і розширити свої компетенції з дієтології.
Що Ви порадите тим абітурієнтам, які цікавляться різними аспектами здоровя людини, але не можуть остаточно зробити свій вибір на користь освітньої програми «Нутриціологія здорового харчування»?
— Нутриціологів у нашій країні, дійсно, не вистачає, зважаючи на статистику захворювань, пов’язаних із нездоровим харчуванням. Сьогодні Україна займає перше місце в Європі по смертності від серцево-судинних захворювань, спричинених неправильним харчуванням. Кожний четвертий українець має діагноз ожиріння.
Саме в наших з вами руках – можливість змінити цю статистику і досягти великої мрії – «Українці – найбільш здорова нація у світі».
Дякую, Юлія. Бажаю Вам успіхів при вступі і під час навчання.
Бесіду вела Альона Альтанова,
доцент кафедри громадського здоров’я та нутриціології