Оксана Тонха: Science, Education and Business «SEB-2024» – співпраця науки, освіти і бізнесу для розбудови України

24 липня 2024 року
Наше сьогоднішнє інтерв’ю з проректором з наукової роботи та інноваційної діяльності Оксаною Тонхою має за мету висвітлити актуальні завдання майбутнього Форуму як важливої платформи обговорення механізмів ефективної взаємодії між наукою, освітою та бізнесом для розбудови України.
 
  • Оксано Леонідівно, яка відмінність у співпраці науки, освіти і бізнесу за кордоном та в Україні?

— Почну з того, що основну частку у фінансуванні університетів за кордоном є наукові дослідження, які створюють сучасні технології, моделі, рішення та нові продукти. Академічна освіта характеризується тісним зв’язком між викладанням, дослідженнями і впровадженням. Зараз в це важко повірити, але ступінь MBA Гарвардського університету вважався «експериментальним», коли ця програма розпочиналась. Але зараз, в основі освіти знаходяться практичні кейси та їх рішення, що кардинально відрізняється від традиційних підходів у побудові навчальних програм, і вони становлять стандарт для бізнес-освіти. При цьому важливо, щоб студенти та викладачі мали доступ до реальних даних для використання у навчанні та викладанні, щоб мати вичерпне уявлення про ефективність роботи підприємства, можливість результативно використовувати дані та оцінити стан розвитку галузі в цілому.
 
Освітні програми в університетах США і Європи орієнтовані на задоволення як поточного рівня знань студентів, так і роботодавців. В основі науково-технічного розвитку більшості держав світу знаходиться фундаментальна наука та знання. Фундаментальні знання самі по собі є найголовнішою складовою людської культури. Вони значною мірою формують світогляд людини, його моральність і духовність. Без них неможливе відновлення нашого суспільства. Тому найважливішими пріоритетами держави є фундаментальні дослідження у галузі математики, природничих, гуманітарних і суспільних наук. Пріоритети державної політики легко відстежуються за таким індикатором як наукоємність ВВП, яка у розвинених країнах становить у середньому близько 3 %, тоді як в нашій країні, на жаль, 0,2 % упродовж багатьох років.
 
Отже, поряд із збільшенням фінансування, українська наука повинна бути спрямована на підвищення якості наукових досліджень, конкурентоспроможності, стати більш затребуваною економікою та суспільством і забезпечити наукову базу для соціально-економічного розвитку країни на інноваційній основі.
 
Сучасні виклики та реалії України потребують нової системи взаємовідносин у науці-виробництві-освіті, підвищення її значимості як у інноваціях, так і в посиленні обороноздатності країни. Саме в такому напрямі рухається наука в НУБіП України, підвищуючи ефективність, якість сучасних досліджень, досягнень і розробок для розвитку науково-технічного прогресу, реального сектору економіки країни, розбудови дослідницької та виробничої інфраструктури. Зараз важливіше сконцентруватися саме на повоєнному відновленні, змінах у освіті, інноваціях тощо.
Необхідно зазначити, що навчальні плани, освітні програми, наукові дослідження в НУБіП України кожного року активно обговорюються з Радами роботодавців факультетів, які очолюються представниками бізнесу.
 
  • Яка ж основна мета проведення Форуму «SEB-2024»?

— Однією з основних проблем вітчизняної науки останніх десятиліть є низька її затребуваність виробництвом, слабкий зв’язок освіти-науки-виробництва. Тому, за ініціативи ректора університету Вадима Ткачука, президента університету Станіслава Ніколаєнка, голови Ради роботодавців Леоніда Центила 10 жовтня 2024 року планується провести Форум «SEB-2024»,спрямований на пошук, обговорення та визначення ефективних механізмів співпраці між НУБіП України та бізнес-середовищем для забезпечення перемоги й повоєнної відбудови України, реалізації євроінтеграційних процесів, гармонізації освітнього та науково-інноваційного середовища. Програма заходу передбачає демонстрацію наукових досягнень, сесії зустрічей зі стейкхолдерами з обговорення та реалізації освітніх, наукових та інноваційних проєктів, у тому числі підтримки Збройних сил України, проєктів соціальної та екологічної відповідальності бізнесу.
 
Дієві зв’язки між університетом та роботодавцями, забезпечить удосконалення навчальних програм і підсилення досліджень науковців, допоможе зрозуміти: куди і як рухатися! І стосовно цього можна навести відому аналогію з дзеркалом, щоб, зазирнувши у нього, побачити наше майбутнє. А воно – в праці, поєднанні освіти, досліджень і бізнесу. Університети – професура і студентство – мусять рішуче оновлювати навчальний, дослідницький процеси, вдосконалювати практичну підготовку. Бізнес не повинен відставати від світу, мати добрі кадри. І тут наша співпраця здатна допомогти і всім нам, і нашій державі.
 
До речі це вже 3-й Форум, за результатами проведення якого буде сформовано Звернення учасників Форуму щодо активізації співпраці науки, освіти і бізнесу для розбудови України, забезпечення оптимальних умов та високих можливостей для наших вчених, здобувачів вищої освіти для реалізації своїх ідей та виконання наукових проєктів.
 
  • Які актуальні напрями будуть представлені на Форумі?

Форум буде відбуватись наступним чином: з 01-04 жовтня – круглі столи з Радами роботодавців факультетів/ННІ; з 07-08 жовтня Ярмарка вакансій, Круглий стіл з Радою роботодавців НУБіП України. А 10 жовтня 2024 року відбудеться Пленарне і секційні засідання, на основі яких буде сформовано рішення і Звернення учасників Форуму, які спрямовані на удосконалення освіти, науки та повоєнну розбудову України.
 
Також хочу повідомити про за основні напрямки панельних дискусій:
  1. Енергетика та інженерний менеджмент.
  2. Штучний інтелект в суспільстві та природокористуванні.
  3. Смарт-ферми, адаптивне та інтегроване тваринництво, аквакультура, ветеринарна медицина.
  4. Стале суспільство (юридичні, психологічні, освітні послуги, демографія, реабілітація).
  5. Кліматичні зміни та сучасні агротехнології (відновлення ґрунтів, органічне виробництво, селекція і насінництво, меліорація, зрошування, адаптивні технології).
  6. Зелена економіка, туризм, відновлення довкілля та сталий розвиток.
  7. Харчові технології, громадське здоров’я та крафтові технології.

Це наші спільні задачі, у реалізації яких задіяні всі наукові творчі колективи, і які чітко координуються ректором нашого університету Вадимом Ткачуком та вченою радою університету, які забезпечують Перемогу й повоєнне відновлення України, реалізацію євроінтеграційних процесів, гармонізації освітнього та науково-інноваційного середовища.

 
 

Розмовляв Денис Рудень 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook