Вибір Ірини Грінченко – НУБіП України: мрію стати справжнім професіоналом-журналістом

16 липня 2024 року
НУБіП України

    У розпалі вступної кампанії-2024 абітурієнти радо розповідають про себе. Сьогодні нашим співрозмовником є Ірина Грінченко, яка вирішили здобувати вищу освіту в Національному університеті біоресурсів і природокористування України за спеціальністю «Журналістика».

– Вітаю. Давайте знайомитись.

– Я, Грінченко Ірина Сергіївна, навчалась у Комунальному закладі «Блиставицький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів» №6, а далі у Відокремленому структурному підрозділі «Київський торговельно-економічний фаховий коледж Державного торговельно-економічного університету».
У шкільні роки я прагнула пізнавати все, що пропонувало шкільне життя, тому була досить активною та брала участь у різних шкільних заходах. Я люблю читати книги, і саме ця любов зробила мене більш відкритою, сміливішою; мені подобалося виступати перед великою аудиторією – була ведучою різних шкільних заходів.  Проте, закінчивши дев’ять класів я вирішила вступати до коледжу на спеціальність «Готельно-ресторанна справа», думаючи, що це справа мого життя. У коледжі я захопилася мистецтвом фотографії, тому у вільний час розвиваю цю навичку – фотографії завжди захоплювали та надихали мене. Відтак, я зрозуміла, що хочу спробувати себе у більш творчій професії.

– Ірино, чому вирішили здобувати вищу освіту? У чому переваги вищої освіти?

– Закінчивши коледж, я усвідомила, що хочу вступити до закладу вищої освіти, оскільки вважаю, що життя – це постійне навчання. Я не погоджуюсь із думками, що вища освіта не потрібна, тому що зараз доступна будь-яка інформація. Я вважаю, що тільки викладачі вищої школи можуть надати більш структуровану і потрібну інформацію, щоб виховати справжнього фахівця певної галузі. Також, на мою думку, диплом університету гарантує, що людина є кваліфікованою у своїй спеціальності.

– Звідки дізналися про НУБіП України?

– Про Національний університет біоресурсів і природокористування України я знаю давно – багато моїх знайомих і родичів навчалися саме в цьому університеті. Тому сумнівів щодо вибору закладу навчання у мене не було. Думаю, цей університет виправдає мої очікування та сподівання.

– Які переваги для вас є вирішальними у виборі навчального закладу?

– Для мене важливим є саме очне навчання, бо живе спілкування між студентами та викладачами – це запорука успіху в навчанні. Перевагою НУБіП України для мене є місце розташування університету – паркова зона, де приховане від суєтного навколишнього світу студентське містечко, місце, де можна побути наодинці з природою та з собою. А ще дуже сподобалась медіалабораторія, яку мені пощастило відвідати на Дні відкритих дверей. Також я була в захваті від дружелюбної та комфортної атмосфери, якою мене оповили викладачі кафедри журналістики та мовної комунікації.

– Чому обираєте саме спеціальність «Журналістика»?

– Журналістика мене вабила завжди. Проте, в якийсь момент у мене з’явилися сумніви, що це всього лише мрія, яка так і залишиться не зреалізованою. Однак мрії, якщо хотіли та працювати, стають реальністю. То чому б не спробувати?! Також мене спонукала до журналістики любов до книг, які стали невід’ємним складником мого життя.  Для мене професія журналіста – це, насамперед, можливість бути корисною, почутою, висвітлювати проблеми, які є актуальними. Також ця професія допомагає розвиватися у багатьох сферах; розкривати свій творчий потенціал і креативність.

– Якими вміннями Ви хочете оволодіти під час навчання на цій спеціальності?

– Насамперед, хочу отримати базові знання з журналістики, зокрема, з фотожурналістики; навчитися комунікувати та доречно і правильно висловлювати думку; знаходити джерела інформації та перевіряти її достовірність; вміти відрізняти достовірну інформацію від фейкової; поглибити навички аналітичного та критичного мислення; навчитися грамотно писати текстові матеріали; розвинути дикцію, щоб слухачам було приємно мене слухати.

– Які навички та риси характеру необхідні для успішної кар'єри в журналістиці?

– Журналіст повинен бути лідером думок, уміти правильно формулювати висловлювання, швидко реагувати на події, бути відповідальним і об’єктивним, дотримуватися журналістської етики, володіти критичним баченням та вмінням дивитися на ситуацію різносторонньо.

– На Вашу думку, чи важко бути журналістом у сучасному світі?

– Так, важко. Особливо в нашій країні, де йде війна. Адже журналіст повинен бути в центрі подій, навіть коли це небезпечно для життя. Також дивлячись на те, які зараз проблеми зі зв’язком та світлом, приходить розуміння наскільки важко завжди бути поінформованим вчасно доносити цю інформацію до людей. До того ж нерідко діяльність журналістів піддається критиці, оскільки зачасто їх думки не співпадають з думами інших.

– Про що мрієте і де плануєте працювати у майбутньому?

– Я б хотіла спробувати себе у різних іпостасях журналістської діяльності. Насамперед, варто дізнатися про всі аспекти цієї професії, а вже згодом обирати той напрямок, який найбільше мені імпонуватиме.

– Як Ви плануєте використовувати свої знання та навички після закінчення навчання?

Думаю, це залежатиме від того, який напрям журналістської діяльності я оберу, але хочеться максимально взяти все від навчання, щоб у майбутньому стати справжнім фахівцем у цій сфері.

Дякуємо Ірині за розмову й бажаємо здійснення її найзаповітніших мрій!


Розмовляла Тетяна Семашко,
професор кафедри журналістики та мовної комунікації
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook