Підбито підсумки діяльності гуртка «Захист та збереження деревини» у 2023-2024 навчальному році

12 липня 2024 року
Студентська наука – це важлива складова освітнього процесу, яка дозволяє студентам виявити та реалізувати свій науковий потенціал у різних галузях майбутнього фаху. Студентська наука охоплює широкий спектр дослідницьких проектів, від студентських конференцій та наукових семінарів до публікацій наукових статей та участі у наукових конкурсах. Одним із джерел формування дослідних навиків є студентські наукові гуртки.

Паралельно з парами розпочинаються зустрічі, обговорення, досліди гуртківців. Важливим завданням першого засіданням є узгодження плану заходів на рік. А далі гуртківці заслуховують доповіді з аналітичних досліджень різної тематики із жвавим обговоренням. Цього року актуальними темами були вплив факторів середовища на деревину та вироби під час експлуатації, ринок захисних засобів для деревини українського виробництва, способи захисту деревини від вогню. Також студенти діляться власними знахідками з мережі, зокрема демонстрували відео із застосування підручних захисних засобів для деревини.

    

У межах кваліфікаційних робіт та запропонованих методик з кола інтересів керівника гуртківці проводять лабораторні дослідження. Наприклад, цікавив вплив умов експлуатації (підвищена вологість, висока та низька температура) на зміну маси та розмірів зразків з ДСП і MDF, шпонованих клеями різної стійкості до вологи. Ацетилювання деревини сьогодні є актуальним питанням. Адже застосування матеріалу в зовнішніх конструкціях вимагає специфічних умов і обережності, оскільки він є чутливим до впливу погоди та середовища. Для порівняння гуртківець досліджував деревину осики і вільхи. Також досліджували вогнезахисну ефективність різних вогнезахисних покриттів на деревині сосни і дуба.

    

Окрім того, гуртківці оцінюють величину поглинання захисної речовини деревними матеріалами в умовах просочування різними методами. Досі тривають досліди із визначення ступеня руйнування деревини під впливом умов вологого середовища та природного вивітрювання.

   

Отримані результати досліджень учасники гуртка успішно демонструють під час написання тез та участі у практичних та постерних конференціях. Під час звітного 2023-2024 навчального року прийняли участь в 77-й Всеукраїнській студентській науково-практичній конференції (Київ, НУБіП України), V Всеукраїнській студентській науковій конференції (Тернопіль, Молодіжна наукова ліга), Міжнародній науково-практичній конференції «Наближене до природи лісівництво» (Київ, НУБіП України) та ХІV Міжнародній науково-практичній конференції «Комплексне забезпечення якості технологічних процесів та систем» (Чернігів, НУ «Чернігівська політехніка»).

    

Важливим є спілкування із фахівцями галузі, які охоче діляться власним досвідом під час проведення семінарів чи вебінарів. Так, восени гуртківці долучились до організованих кафедрою технологій та дизайну виробів з деревини спільно з підприємствами галузі семінарів «Особливості раціональної переробки деревини» та «Сучасне деревообробне устаткування». Обговорювали питання раціонального використання деревної сировини під час розкрою круглих лісоматеріалів та виготовлення столярних виробів, ознайомились з технологічним процесом обробки надзвичайно цікавого і актуального матеріалу – HPL панелей, особливостями сучасного крайкооблицювального обладнання для виготовлення корпусних меблів та вимогами до обладнання загалом.

   

Весною відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Сучасний інструмент для обробки плитних матеріалів» за участю представників німецького підприємства «Leuco», де гуртківці дізнались не тільки історію підприємства, а про весь спектр послуг та широкий асортимент деревинорізального інструменту.

Наших студентів цікавить поведінка деревини під час горіння. Тому для здобувачів освіти, і гуртківців в тому числі, проведено майстер-клас із оцінювання рівня захисту від вогню різних за принципом дії речовин. Для порівняння використали спеціальну фарбу та просочувальний засіб.

 

По завершенню заходу присутні переконались, що чітко спланований вогнезахист для виробів з деревини – запорука довговічності та безпеки споруд, при зведенні яких використовується зазначений матеріал.

Важливим для отримання певної інформації та досвіду є відвідування професійних виставок. Щорічно восени виставка «LISDEREVMASH» збирає фахівців з деревообробної, меблевої галузей промисловості та лісового господарства для представлення власної продукції, обміну досвідом та обговорення спільних задач та інтересів. Цьогоріч в межах виставки було проведено три тематичних дні: «Люди для лісу – ліс для життя», «Твоя майбутня професія», «Деревообробка: сьогодення та майбутнє».

    

На виставці Design Living Tendency (25-27 жовтня) гуртківці мали змогу ознайомитись із варіаціями меблів для дому, меблів для офісу та сектору HoReCa; оцінити інтер’єрний дизайн за елементами декору (дзеркала, арома продукція, картини, посуд, прикраси, флористична продукція); можливості освітлення (лампи, люстри, світильники) та сучасний домашній текстиль. Також ознайомились із деякими нетрадиційними технологіями використання деревини та деревних матеріалів. Адже були представлені нові колекції кухонних меблів, фасади, комплектуючі та фурнітура.

22-24 березня гуртківці відвідали об’єднані виставки KIFF та InterBuildExpo – об’єднання виробників і дистриб’юторів, дизайнерів і архітекторів, декораторів, оптових і роздрібних покупців, власників меблевих салонів, операторів сектора HoReCa, а також демонстрації різних технологій та напрямів будівництва.

  

Знайомлячись з експозицією студенти оцінили альтернативні до деревини матеріали, що застосовують для виготовлення виробів різного призначення, матеріали для конструктивного захисту конструкцій з деревини, а також ознайомились із особливостями захисту садових меблів.
  Окрім того, гуртківці постійно приймають участь в інтелектуальних та наукових конкурсах і займають призові місця. Серед призерів цього року учасники І етапу предметних олімпіад з дисциплін «Деревинознавство» та «Інноваційні технології оброблення деревини», фахової зі спеціальності «Деревообробні та меблеві технології».

      

Окремо хочеться згадати про участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з галузей і спеціальностей, оскільки цього річ роботи подавали в дві секції – матеріалознавство та технології легкої промисловості – та в обох отримали призові місця.

  Багато чого зроблено, а планів ще більше. Тому бажаю всім гуртківцям, та й студентам загалом, невпинно та натхненно рухатись до наукових вершин!

 

Олександра Горбачова,
керівник гуртка, доцент кафедри ТтаДВД

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook