Поповнення аквабіорізноманіття ботанічного саду

8 липня 2024 року
Кафедра ботаніки, дендрології та лісової селекції

     Один з філософів написав, що можна безкінечно дивитись як горить полум’я і тече вода… Водні устрої завжди приваблювали людей на природі, в парках, ботанічних садах і об’єктах садово-паркового мистецтва. І це не лише фонтани чи водоспади, а й просто озерця, де метушаться зграї риби чи плавають водоплавні птахи.
       Одним з таких прикладів є ділянка «японський сад» на території ботанічного саду.

     Для збагачення видового різноманіття флори і фауни водойм ботсаду свою колекцію декоративних риб і водно-болотяних рослин передала родина Ігоря Росколи. Він випускник лісогосподарського факультету 2001 року, який працює у сфері садово-паркового господарства. В родині вже є династія: старший син Тимофій цьогоріч закінчив Боярський фаховий коледж за спеціальністю лісове господарство, а молодший - Іван навчається на третьому курсі за цією ж спеціальністю. Колекцію передано за сприяння професора кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Сергія Ковалевського.

       Під час випуску риби до водойми присутній і декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан Кононенко, який відзначив цінність даної колекції наявністю різноманіття сортів і видів риби. Особливо цікавим є короп. Перші згадки щодо його батьківщини ведуть нас до Персії ще 2500 років тому. Звідти вони були завезені в Китай, а згодом – в Японію, де спочатку утримувалися у рисових чеках. Пізніше їх почали тримати в декоративних ставках, де вони здобули надзвичайну популярність.

     Японський короп кої є декоративною формою амурського сазана (Cyprinus carpio haematopterus L.). Через яскраве забарвлення їх називають парчевими коропами. Вважають, що таке забарвлення коропів може бути результатом різноманітних мутацій. На початку XX століття місцева еліта почала утримувати декоративних коропів для своїх розваг. На Токійській виставці в Тайші 1914 року вони були представлені широкій громадськості вперше. Завдяки селекційній роботі сьогодні відомо понад 200 видів і кольорових різновидів коропа кої, кількість яких продовжує зростати. Для класифікації використовують 16 базових форм.

      Ці риби стали невід’ємною частиною японської культури, їх візитівкою та брендом. Кольори коропів кої навіть відображаються на прапорі Японії. В країнах Європи ці риби є об’єктом для спортивного рибальства і вважаються одними з найпопулярніших риб у світі. Вони привертають увагу своїм неймовірним забарвленням, яке нагадує переливи дорогоцінних каменів.
      Економічна цінність коропів кої проявляється у їхній великій ролі у міжнародній торгівлі рибою. Коропи є предметом експорту з багатьох країн, зокрема з Азії та Європи, і відіграють важливу роль у місцевій економіці.

     У водоймах України коропи кої використовуються з декоративною метою. Коропи кої в ботанічних садах, парках і приватних садибах стають не лише частиною краси та гармонії ландшафту, але й важливим елементом екологічно збалансованого дизайну. В акваріумах коропи кої також є популярними об'єктами, оскільки їх яскраве забарвлення і граціозність рухів роблять їх привабливими для спостереження.Своїм особистим досвідом утримання водойми з рибами поділився і завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук.

     Подяка працівникам ботанічного саду та його директору Олександру Сливі за відлов, транспортування риби та зариблення водойм ботсаду.

 

Професор кафедри ботаніки,

дендрології та лісової селекції

Сергій КОВАЛЕВСЬКИЙ

 

Фото Геннадія КУШАНОВА

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook