Розбудова жіночого лідерства – важлива передумова сучасної та сильної України

2 липня 2024 року
Протягом 24-30 червня Національний університет біоресурсів і природокористування України у співпраці з Університетом Редінг (Велика Британія) провели Літню школу «Лідерки вищої освіти» для представниць науково-викладацької спільноти провідних університетів України. 

Учасницями стали лідерки: Білоцерківського Національного аграрного університету, Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Ніжинського агротехнічного інституту», Державного торговельно-економічного університету, ДЗВО «Університету менеджменту освіти» НАПН України, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького, Національного університету біоресурсів і природокористування України, ПрАТ «ВНЗ «Міжрегіональної Академії управління персоналом», Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Сумського національного аграрного університету, Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного, Фахового коледжу бізнесу та аналітики Національної академії статистики, обліку та аудиту.

Літня школа реалізується в рамках проєкту «Підтримка жіночого лідерства в освіті», за підтримки Британської Ради в рамках Програми Going Global Partnerships.

Початок Школи розпочався з традиційного привітання учасниць організаторами з Національного університету біоресурсів і природокористування України: Юлії Негоди, Олександра Лабенка, Алли Кравченко та Університету Редінга (Велика Британія): Сари Кардей та Карен Джонс.

Спікеркою першого дня була Світлана Романцова, доцентка кафедри кримінального права Інституту права Львівського державного університету внутрішніх справ. Пані Світлана презентувала матеріал на тему: «Шлях до розширення прав і можливостей жінок та жіночого лідерства. Виклики гендерних стереотипів у вищій школі», який викликав активне обговорення та значний інтерес учасниць. Крім того, всіх захопила командна вправа «Скріпочка», де учасники співпрацювали та мали нагоду обговорити матеріал та прокоментувати свої думки з теми дискусії.

Другого дня говорили про «Лідерські навички» з Сарою Кардей, професоркою Університету Редінгу. Пані Сара запропонувала учасницям Літньої школи долучитися до обговорення важливих питань щодо становлення лідерства, необхідних особистісних рис й навичок для розкриття власних сильних сторін та самореалізації; було також обговорено типи лідерства та особливості реалізації лідерських амбіцій, їх факторів у академічному середовищі. Учасниці проаналізували сучасні підходи для формування лідерських навичок, систематизували власний досвід досягнень та вибудували мотиви для лідерства. На завершення спікерка запропонувала домашнє завдання, яке допоможе виділити особистості та події, які вплинули на розуміння лідерства учасницями школи.

 

 

Лекцію «Публічні виступи та самопрезентація» провела третього дня Алла Кравченко, доцентка кафедри філософії та міжнародної комунікації Національного університету біоресурсів і природокористування України. Спікерка висвітлила сучасні підходи до подолання психологічних бар’єрів щодо підготовки та здійснення публічних виступів лідерками; узагальнила матеріал щодо способів розвитку навичок публічних виступів.

 

Закріпили учасниці свої знання щодо самопрезентації шляхом підготовки візитівки про свої професійні досягнення, наукові та особистісні інтереси. Всі присутні продемонстрували різні сторони самовдосконалення та зацікавленість у розвитку лідерських скілів.

У четвер у Літній школі «Лідерки вищої освіти» відбулася зустріч учасниць з Олександром Лабенком, проректором з науково-педагогічної роботи та міжнародної діяльності НУБіП України, доцентом кафедри фінансів на тему «Розвиток дослідницького потенціалу».

  

Презентація містила корисні лайфхаки щодо написання наукових статей та проектних заявок на міжнародні проєкти. Учасниці та Олександр Лабенко поділилися власним досвідом щодо участі у міжнародній мобільності, обговорили значення та види міжнародної мобільності для українських викладачок та науковиць. Лідерки отримали практичні поради про можливості щодо отримання міжнародного досвіду та розвитку міжнародної інтеграції для посилення кар’єрного зростання.

У п’ятницю всі мали нагоду рефлексувати над навчанням та усвідомленням власного лідерства завдяки лекції Сари Кардей «Спільне навчання та лідерство». Вона провела активність з «управління кар’єрою», де кожна мала нагоду обговорити виклики з якими стикаються лідерки у академічному середовищі. Незабутні враження залишили презентації домашньої роботи учасницями.

 

      Учасниці Літньої школи «Лідерки вищої освіти» довели, що вони справжні ЛІДЕРКИ з неосяжною креативністю!
Дякуємо ЗСУ за можливість розвиватися і працювати!
Бажаємо всім успіхів і натхнення у досягнені нових вершин!

   Проєкт «Жіноче лідерство в освіті та науці» реалізується за підтримки Британської Ради в рамках Програми Going Global Partnerships. Going Global Partnerships підтримує університети, коледжі та широке коле стейкхолдерів освіти по всьому світу працювати спільно задля зміцнення сильнішої, справедливої, інклюзивної, більш міжнародно пов'язаної вищої освіти, науки та професійно-технічної освіти.


Юлія НЕГОДА, Тетяна КУЦЬ,
заступники декана економічного факультету 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook