Навчальна практика із дисципліни «Загальна і неорганічна хімія», як фундамент майбутньої професії біотехнолога

27 червня 2024 року

  Фінальним етапом із дисципліни «Загальна і неорганічна хімія» є практикум, мета якого — навчити студентів використовувати в практичній діяльності теоретичні знання, набуті протягом навчального процесу, в тому числі також експериментальну роботу з елементами дослідницької та обробку отриманих результатів. Саме практикум надає можливість студентам навчитися ставити і планувати експерименти, вміти працювати самостійно та у команді, а також аналізувати отримані результати.
  Незважаючи на те, що навчальна практика із дисципліни «Загальна і неорганічна хімія» тривала лише тиждень, студенти першого курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» під керівництвом доцентів кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води Панчук Т.К. та Кравченко О.О. та аспіранта Чоботаря В.В. змогли виконати лабораторні дослідження у повному обсязі.
  Першокурсники ознайомилися з вимогами до води як розчинника, реакційного середовища у хімічних експериментах та виробництві, проаналізували промислові та побутові методи очищення води від розчинених домішок, дослідили властивості дистильованої та бідистильованої, деіонізованої води. Навчилися розраховувати індекс Курлова та аналізувати склад мінеральних вод.

  Другий день практикуму студенти присвятили проведенню методу перекристалізації – одному з найважливіших методів очищення твердих речовин як у лабораторних, так і в промислових умовах, що ґрунтується на різниці у розчинності речовини, яку очищають, у певному розчиннику за різних температур (без нагрівання та при нагріванні до температури кипіння розчинника).
  Першокурсники з нетерпінням чекали третього дня, оскільки їх очікувала захоплива екскурсія на виробництво ТОВ «Фавор». З 1993 року працівники підприємства вкладають свій досвід та знання у виробництво якісної, натуральної та безпечної молочної продукції ТМ «АМА», яка є запорукою здорового харчування українських малюків.


  Студенти відвідали сучасні лабораторії, де відбувається мікробіологічний та фізико-хімічний контроль сировини та готової продукції. Молодь побачила виробничі цехи, де з дотриманням усіх санітарних норм (адже ТОВ «Фавор» сертифікований згідно з ДСТУ ISO22000:2019, ДСТУ ISO9001:2015 та ДСТУ ISO14001:2015) молоко не тільки переробляється, але й перетворюється на смачні та корисні молочні продукти ТМ "АМА", склади, де готова продукція зберігається у належних умовах, аби зберегти всю її свіжість та корисність.

  Крім того, студенти поспілкувалися з директоркою ТОВ «Фавор» Раїсою Михайловою, яка розповіла історію та філософію компанії, оскільки «Фавор» — це більше, ніж просто виробник, це команда однодумців, які щиро дбають про те, щоб кожна дитина в Україні отримувала здорове та смачне харчування. Їхня продукція — це запорука того, що наші діти ростуть міцними, здоровими та бадьорими.

  Завершальним і найсмачнішим акордом виїзного заняття була дегустація новинок компанії, яка відносно недавно з’явилася на українському ринку.

  Завдання, присвячене розчинам, а саме класифікації та способам вираження концентрації розчинів та методикам приготування розчинів заданої концентрації, що має виняткове значення в майбутній професії біотехнолога, було найвідповідальнішим та найскладнішим протягом практичного тижня.

  Окремим важливим етапом практикуму було проведення наукового пошуку, де студенти повинні були обґрунтувати з хімічної точки зору явища та предмети, які їх оточують щодня.
  Отже, переконані, що практикум із дисципліни «Загальна і неорганічна хімія» пройшов успішно, а ми бажаємо нашим студентам гарного відпочинку та з нетерпінням очікуємо їх вже на другом курсі.

 

Тетяна Назаренко,

студентка 1 курсу спеціальності

«Біотехнології та біоінженерія»

Ольга Кравченко,

доцентка кафедри аналітичної і
біонеорганічної хімії та якості води

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook