Основи фахової підготовки – введення у спеціальність

26 червня 2024 року

  Кожен обирає свою майбутню спеціальність за власними вподобаннями. Освоєння професії є складним процесом, тому вимагає певного вступного курсу, щоб отримати загальні уявлення про предмет майбутнього вивчення. Також для подальшого успішного навчання студент повинен знати як правильно обрати напрям наукового дослідження, адже в спеціальності Деревообробні та меблеві технології їх дуже багато.
  Метою вивчення дисципліни Основи фахової підготовки є ознайомлення студентів з теоретичними засадами майбутньої спеціальності, її місцем у суспільстві та засобами її опанування. Проходження навчальної практики з дисципліни сприяє закріпленню здобутих знань та формуванню певних практичних навиків. Робочою програмою передбачено довгий ряд завдань.
  На першому тижні вивчали лісистість у різних природних зонах, її відмінності, позитивний вплив на клімат, ґрунти, водні ресурси та одержання більшої кількості якісної деревини.

 

  Крім того, ознайомились із елементи макробудови дерева на торцевому зрізі та широким спектром вад ростучого дерева та у виробах з деревини.
Першокурсники відвідали виробничі потужності фабрики BASSA, що спеціалізується на виготовленні індивідуальних меблів. Під час екскурсії довідались про принципи організації потоків на основі Lean технології, що включає комплекс заходів скорочення часу процесів. Також побачили в дії етапи проектування, виробництва та облік відходів.

 

  Другий тиждень був не менш насиченим. Розпочали із вивчення деревинорізального інструменту безпосередньо у стінах представництва світового виробника Leuco. Тут мали змогу поспілкуватись про характеристики, застосування та особливості роботи дискових пил, кінцевих фрез, свердл, їх конструктивні особливості. А також про систему затиску, запасні частини, подрібнювачі та виробничі вимоги.
  Виконуючи індивідуальні завдання студенти аналізували та порівнювали верстати всіх груп різних виробників, вивчали технічну характеристику. Аналізували конструкцію та функціонал корпусних меблів та виробів з деревини, що їх оточують, матеріали для виготовлення. В самостійній роботі вивчали меблеву, дверну та віконну фурнітуру. Саме її якість визначає термін експлуатації та зручність користування виробами.

 

  Цікавою була екскурсія виробничими цехами компанії «Ліра». Студенти із захопленням ознайомились із такими операціями – розкрій колоди на пиломатеріали, поздовжній розкрій необрізних дошок, видалення дефектних місць, зрощування, підбір за текстурою, пресування та лагодження під час виготовлення меблевого щита. Оскільки дане виробництво з повним циклом перероблення, то сушильне господарство тут також функціонує. Технологічні відходи на завершальному етапі сортують відділяючи кору, подрібнюють на фракції та реалізують для різного призначення – садові господарства, тваринні ферми, ландшафтні проекти.
  Завершальним завданням останнього тижня практики було вивчення складових технології оздоблення та опорядження виробів з деревних матеріалів. Під час індивідуальної роботи ознайомились із основними виробниками лакофарбових матеріалів, характеристиками та особливостями нанесення лаків і фарб, а також оцінили надійність та естетичність різних видів опорядження.

 

  «Квіткою» (завершальним етапом) стала насичена екскурсія в Національний музей народної архітектури та побуту України. Сьогодні на його території встановлено близько 300 пам'яток народного будівництва XVI-XX ст. усіх історико-етнографічних регіонів України: Полісся, Слобожанщини та Полтавщини, Карпат, Наддніпрянщини, Поділля та Півдня. Гуляючи різними експозиціями бачили меблі, знаряддя праці, вироби гончарів, бондарів, теслів, столярів, ковалів, народний живопис та розпис, музичні інструменти, дитячу іграшку і переважно виготовлені з деревини. Довідались про особливості влаштування фундаментів, різні конструкції будинків, надійність перекриттів та захист даху. Цікавились вітряками, тогочасними вуликами, довбанками (човни) та товарами народного промислу.

  Час пробіг швидко. Студенти в повній мірі освоїли принципи розв’язування складних спеціалізованих задачі, що пов’язані з проектуванням виробів з деревини та меблевих виробів, розрахунком витрати деревини, деревинних та інших матеріалів, розробленням технологічних процесів, режимів роботи обладнання та веденням технологічного процесу, виконанням технологічних та інженерних розрахунків.
  Дякую всім за організованість, цікавість та велику кількість запитань. Окрема вдячність викладачам, які безвідмовно та професійно супроводжували, ділились власним досвідом та знаннями. А також персоналу відвіданих виробництв.

Олександра Горбачова,
керівник практики

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook