Інавгурація ректора - Вадим Ткачук став новим очільником НУБіП України (ВІДЕО)

14 червня 2024 року
 Здається, в Національному університету біоресурсів і природокористування України, який днями відзначив своє 126-річчя, десять крайніх з яких він успішно розвивався під керівництвом свого випускника – академіка НАПН України і НААН України Станіслава Ніколаєнка, народжується ще одна традиція – передача повноважень ректором, який закінчує свій термін керівництва, новообраному очільнику вишу.

 Та, власне, воно так і було – і в плані започаткування традиції, і в плані кадрової ротації: 14 червня ректор Станіслав Ніколаєнко разом з булавою передавав повноваження своєму наступнику на цій посаді Вадиму Ткачуку.
 А щоб ні в кого не виникало в цьому сумніву – гучно пролунав наказ № 147 від 13 червня 2024 року за підписом Міністра освіти і науки Оксена Лісового про призначення Вадима Ткачука новим ректором НУБіП України на найближчий п'ятирічний термін.

 Десять років – дві ректорські каденції Станіслава Ніколаєнка – пролетіли дуже швидко. І, відповідно до законодавства України, 28 травня в університеті, де сповідують принципи демократизму та університетської автономії, пройшли вибори нового очільника НУБіП. Більше 83 відсотків виборців віддали голоси за проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука. І от сьогодні вони з вітаннями прийшли до 3-го корпусу, на площі перед яким зазвичай розпочинаються чи проходять пам'ятні події університетського життя. На урочистості з приводу цієї події зібралися проректорський пул, члени вченої ради, декани факультетів та директори ННІ, завідувачі кафедр, керівники відділів і служб, науково-педагогічні працівники, співробітники та студенти, директори регіональних відокремлених підрозділів. І, звісно, повнозвучний хор «Колосу» та митці з кафедри культурології, без яких не обходиться жодне університетське свято.
 Але чомусь відразу не помітно було героя дня – ректора Вадима Ткачука: він розпочав своє ректорство з урочистої ходи Алеєю Слави, де увічнені предтечі, ті, хто своєю невтомною працею, талантом, розумом започатковував і розбудовував Національний університет біоресурсів і природокористування України на різних етапах його розвитку. Бо саме їх справу йому і продовжувати.

 А потому керівництво університету вже у повному складі долучилось до дійства.

 Вітаючи нового ректора, досвідчений управлінець і педагог Станіслав Ніколаєнко висловив йому п'ять побажань, які придадуться в цій нелегкій роботі. Перше: духовної міцності, стійкості і самовіддачі в справі служіння Аlma mater, ставте вітрила не за чи проти вітру, а туди, куди треба пливти. Друге: у центрі діяльності має залишатися людина. Турбуйтеся за людей – вчених, науково-педагогічних працівників, співробітників. Бо хоч і не хлібом одним живе людина, але і без хліба важко. Третє: любіть студентів, навчайте їх як своїх дітей, але й питайте з них як з рівних. Четверте: йдіть в ногу з часом, але на кілька кроків попереду. Не відставайте, будьте завжди попереду. І п'яте: миру, перемоги і всіляких гараздів! З води і роси! Синього неба, чистої води і жодної біди!

 

 Сьогодні у мене дуже відповідальний день, адже очолюю такий потужний і славний університет, як НУБіП України, відгукуючись на ці теплі слова, не приховував хвилювання Вадим Ткачук. Нам є чим пишатися і над чим працювати, аби примножувати славу Alma mater, щоб університет залишався в числі лідерів вищої освіти України і був її гордістю. На своїй новій посаді орієнтуватимусь на відкритість і співпрацю, як це прийнято в нашому колективі, де я виріс як громадянин, науковець і патріот.

 І з цими останніми словами важко не погодитись: Вадим Анатолійович, образно кажучи, – нашого університетського кореня. Випускник сільської школи на Житомирщині, у 1985 році він став студентом економічного факультету Української сільськогосподарської академії, яку нині знають у світі як Національний університет біоресурсів і природокористування України, і відтоді все життя його пов'язане з нашим вишем. Він пройшов тут практично всі кар'єрні сходинки – від заступника голови і голови профкому студентів, стажиста, аспіранта, асистента, доцента, професора, заступника проректора з навчально-виховної роботи, помічника проректора з міжнародної діяльності, начальника науково-дослідної частини і планово-фінансового відділу, проректора з навчально-науково-виробничих економічних питань, директора ННЦ міжнародної діяльності, проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку до доктора економічних наук і ректора НУБіП України.

 Маємо небезпідставну надію, що цей практичний, науковий та педагогічний багаж має придатися Вадиму Анатолійовичу на цій новій посаді у нинішній надскладний для України і Alma mater час.

 

 Цього ж дня ректорат зібрався на перше засідання, де головував новопризначений ректор Вадим Ткачук

 

Валентин Обрамбальський
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook