Участь НПП факультету конструювання та дизайну у програмі підвищення кваліфікації „TechnoMay 2024”

30 травня 2024 року
20 травня за ініціативи Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного розпочали роботу курси підвищення кваліфікації інженерно-технічного спрямування „TechnoMay 2024”. До участі у їхній роботі запрошено широке коло науково-педагогічних працівників, вчених, інженерів з усієї України. Серед партнерів, які активно долучились до організації заходу, - заклади вищої освіти України: Херсонський національний технічний університет, Львівський національний університет природокористування, Національний університет "Чернігівська політехника". Провідне місце серед них зайняв і наш університет.
Дистанційний формат проведення не став на заваді досягненню цілей програми – обміну передовим досвідом та знаннями між учасниками заходу у галузі механічної та електричної інженерії, інформаційних технологій, їхнього застосування у промисловому і сільськогосподарському виробництві, сфері енергетики тощо.
 
 
 
 
До участі у програмі підвищення кваліфікації долучились науково-педагогічні працівники з Національного університету біоресурсів і природокористування України. Зокрема, 20 травня (у перший день роботи курсів) свою доповідь представив проф. каф. конструювання машин і обладнання НУБіП України Юрій РОМАСЕВИЧ. Він розповів про актуальний напрямок розвитку сучасної робототехніки, який пов'язаний із застосуванням систем штучного інтелекту та метаевристичних методів оптимізації.
 
 
 
 
 
 
 
 
На декількох прикладах проф. Юрій РОМАСЕВИЧ продемонстрував технологію застосування штучних нейронних мереж для керування рухом маніпуляційних систем роботів, планування траєкторій їх переміщення, регулювання виконавчих пристроїв роботів та прогнозування динаміки руху робототехнічних систем.
Все ж головний акцент у доповіді був відведений метаевристичним методам оптимізації (рою часточок PSO, диференціальної еволюції DE) та їхньому застосуванню для вирішення оптимізаційних задач робототехніки.
 
 
Результати, які представив доповідач, отримані у ході виконання наукових досліджень НПП кафедри конструювання машин і обладнання (зокрема україно-ізраїльського НДР „Розробка нових модифікацій методу оптимізації PSO та їх застосування у задачах інженерії”), деякі з них впроваджені у навчальний процес при підготовці магістрів за освітньо-професійною програмою „Робототехнічні систем і комплекси сільськогосподарського виробництва”.
 
 
Про актуальність і сучасність цих результатів свідчить той факт, що провідні західноєвропейські заклади вищої освіти під час підготовки інженерів також викладають курси методів оптимізації. Зокрема, у рамках проведення програми Treaty науково-педагогічні працівники Данського технічного університету (Danmarks Tekniske Universitet) прочитали курс сучасних методів оптимізації у енергетичних системах для викладачів НУБіП України.
 
 
  
Віримо, що „TechnoMay 2024” стане платформою для обміном передовим досвідом у галузі інженерії, який ґрунтується на наукових дослідженнях і обов’язково буде впроваджений у освітній процес.
 
Бажаємо всім учасникам заходу позитивних вражень та здобуття нових і корисних знань!
 
Завідувач кафедри
конструювання машин і обладнання,
д.т.н., проф. Вячеслав ЛОВЕЙКІН

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook