Історичні віхи НУБіП України. Минуле і сучасність: 126-річчю НУБіП України присвячується

30 травня 2024 року
  У межах святкування 126-ї річниці НУБіП України наукова бібліотека 29 травня 2024 р. організувала виставку-огляд видань «Історичні віхи НУБіП України. Минуле і сучасність», яка проходила біля навчального корпусу № 4.

  Виставка складалась з двох експозицій та однієї події. На першій експозиції було представлено 129 назв навчальних видань науково-педагогічних працівників університету, надрукованих видавничим відділом за кошти університету протягом 2016-2024 рр.

  Відкрив виставку Сергій Кваша, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку. Зокрема він зазначив, що книги, як сучасні, так і особливо рідкісні та цінні видання, які зберігаються в бібліотеці, є важливим джерелом знань та збереження української історичної спадщини.

  Також з вітальним словом до присутніх звернулась Тетяна Кіщак, директорка наукової бібліотеки. Пані Тетяна підкреслила важливість поповнення фонду бібліотеки новими виданнями саме наших викладачів, адже в університеті є багато унікальних дисциплін, які вивчають студенти та подякувала науково-педагогічним працівникам за вагомий доробок навчальної літератури для здобувачів освіти.


 

  На другій експозиції до уваги відвідувачів була запропонована колекція книг українською мовою (1913 по 1932 рр.) з фонду рідкісних та цінних видань нашої книгозбірні.

  Особливістю представлених видань були так звані «книги, повернуті з полону». Це цінні книги з лісівництва, які під час Другої Світової війни, а саме в 1943 р. були вивезені фашистськими загарбниками до Німеччини та повернуті працівниками бібліотеки КСГІ до рідної бібліотеки протягом 1947-1948 рр. 

  Деякі книги з даної колекції вартують окремої уваги. Наприклад, «Труди з лісової досвідної справи на Україні. Лісовий топологічний визначник українського Полісся» авторства П.С. Погребняка та Д.В. Воробйова, видана у Харкові в 1929 р. Саме академік Петро Степанович Погребняк з 1938 по 1941 рр. працював у Київському лісогосподарському інституті і зробив значний внесок у розвиток лісової науки.
  Зберігається в фонді рідкісних та цінних видань нашої бібліотеки унікальне видання – книга В. Л. Симеренка «Плодові асортименти України». Володимир Львович був представником славетної родини Симеренків, які стали засновниками наукового садівництва в Україні. З 1926 по 1932 рік В.Л. Симеренко працював і очолював кафедру садівництва нашого університету. А в 2012 р. цій кафедрі присвоєно його ім’я.

  В 1933 р. В.Л. Симиренка арештували, а в 1938 розстріляли. Його книги заборонили та вилучили з усіх бібліотек. Представлене видання збереглося в приватній колекції. А в 1970 році було подароване бібліотеці. Господар цієї книги, боячись, що у нього будуть неприємності через її зберігання у власній бібліотеці, корінчик книги зрізав, залишивши букву В., а на обкладинці синім чорнилом замалював прізвище та ініціали автора.
  Вартує уваги й книга Михайла Коцюбинського «Твори», видана в Києві у 1918 році видавничим товариством «Криниця». Видання містить факсимільні уривки з рукописів Коцюбинського, його автограф та відому повість «Тіні забутих предків».

  Досить цікавою є книга відомого історика Михайла Костомарова «Чернігівка», що видана у 1928 р. Це історична бувальщина з другої половини XVII століття.
  Усі ці рідкісні книги є німими свідкам нашої історії, науки і культури, і зараз вкрай важливим є збереження цієї спадщини для майбутніх поколінь.

  Під час виставки також відбулась презентація книги «Кафедра журналістики та мовної комунікації НУБіП України: 95 років науково-освітньої історії» (автори – Тетяна Семашко, професор кафедри журналістики та мовної комунікації; Олена Балалаєва, доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації).

  Публікація означеного видання – це знакова подія як для кафедри журналістики та мовної комунікації, так і для університету, який цьогоріч відзначив 126-у річницю свого заснування.
  Під час презентації видання, Світлана Харченко, заступниця декана гуманітарно-педагогічного факультету, зазначила, кафедра була започаткована у 1928 р. та неодноразово реорганізовувалась. Унікальність кафедри журналістики та мовної комунікації полягає в органічному поєднанні потужної лінгвістичної традиції, про що свідчить її славетна історія, з сучасними дослідженнями у сфері соціальних комунікацій і розвитку медіапростору.

  Одна із авторок книги, Тетяна Семашко, відмітила, що мета, яку ставили перед собою автори – висвітлити минуле і сучасність кафедри журналістики та мовної комунікації з моменту її заснування і до сьогодення.

  Наразі кафедра журналістики та мовної комунікації демонструє потужний професійний, науковий, дослідницький і просвітницький потенціали.
  Завдання освітньої діяльності кафедри скеровані на гарантування журналістської освіти у процесі підготовки фахівців освітніх ступенів «Бакалавр» і «Магістр» денної та заочної форм навчання за спеціальністю 061 «Журналістика». Окрім того, кафедра забезпечує викладання української мови професійного спрямування для студентів освітніх рівнів «Бакалавр» денної та заочної форм навчання за усіма спеціальностями, підготовка за якими здійснюється в університеті.
  Бібліотеці університету автори подарували 2 примірники видання, за що щиро дякуємо.

  Тож кожен, хто завітав на бібліотечну виставку, мав змогу не тільки ознайомитись з новими навчальними виданнями, а й доторкнутись до історії, гортаючи рідкісні та цінні видання.

Неллі Маркова-Пипко, 
заступниця директорки наукової бібліотеки

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook