Молодь формує майбутнє рибного господарства: на базі НУБіП України відбувся форум «Реформа рибного господарства України та роль рибогосподарської науки»

28 травня 2024 року
  27 травня на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся форум «Реформа рибного господарства України та роль рибогосподарської науки»Організатори форуму: за ініціативою Керівного комітету міжнародної Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», Секретаріат Кабінету Міністрів України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Державна установа «Методично-технологічний центр з аквакультури».
  Форум був спрямований на створення майданчика для обміну думками, ідеями з метою впровадження інновацій у рибному господарстві та підвищення ефективності співпраці фахівців, здобувачів освіти, аспірантів, науково-педагогічних працівників і підприємців.
  Відповідно до формату зустрічі у форумі взяли участь представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, рибогосподарського бізнесу, науки, освіти, громадські організації та студенти.
  Відкрив форум ректор нашого університету, д.п.н., академік НАПН України та НААН України Станіслав НІКОЛАЄНКО, який привітав учасників і відзначив, важливість рибної галузі для української економіки, яка наразі, має широкі перспективи для розвитку та можливості виробляти конкурентоспроможну продукцію, як для України, так і для країн Європи.
  Про «Реформи рибного господарства України» доповіли Віталій ГОЛОВНЯ, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України та Ігор КЛИМЕНОК, т.в.о. голови Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм України.
  Україна, як країна з багатими рибними ресурсами, постійно шукає шляхи вдосконалення рибного господарства. Реформи в цій галузі спрямовані на забезпечення сталих та ефективних методів рибного господарства, збереження біорізноманіття водних ресурсів, а також на розвиток рибальства як сфери економіки. Однією з ключових реформ є модернізація законодавства щодо рибальства та аквакультури. Це включає в себе удосконалення нормативно-правової бази, що регулює рибну промисловість, враховуючи міжнародні стандарти, а також створення сприятливих умов для розвитку промислового рибальства, а також аквакультури.
  Крім того, важливим напрямком є збереження та відновлення рибних запасів. Це передбачає впровадження системи контролю за виловом, обмеження рибальських квот, а також відновлення та охорона водних екосистем.
  Зокрема, Україна активно працює над розвитком аквакультури – вирощування риби у спеціально обладнаних водоймах. Це дозволяє не лише забезпечувати населення якісною та доступною рибою, але й створює нові робочі місця та сприяє розвитку сільських територій.
  Крім того, реформи рибного господарства включають і впровадження сучасних технологій у виробництво рибної продукції, зокрема використання інформаційних технологій для моніторингу та управління рибними запасами.
 Цікава доповідь була Богдана ПРОКОСИ, засновника ТОВ «Аква Систем Органік» про «Інновації в рециркуляційних аквакультурних системах», що є одним з найперспективніших напрямків в розвитку аквакультури. Інновації допомагають створювати умови для більш ефективного та стійкого виробництва рибної продукції, зменшуючи вплив на навколишнє середовище та енерговитрати.
  «Створення лососевої акваферми за датською технологією у індустріальному парку», про яку доповідав Олександр РУДЕНКО, засновник індустріального парку «СмартТехІндастрі», може бути важливим кроком у розвитку аквакультури. Датські технології відомі своєю ефективністю та інноваційністю, що може дозволити досягти високих стандартів якості та продуктивності у вирощуванні лососевих.
  Однією з ключових переваг датських технологій є використання рециркуляційних систем, які дозволяють ефективно використовувати водні ресурси та забезпечувати стабільне середовище для росту риб. Ці системи використовуються для очищення та повторного використання води, що зменшує водоспоживання та вплив на навколишнє середовище. Крім того, важливим аспектом є контрольовані умови вирощування, які дозволяють оптимізувати рівень кормів, температуру та інші фактори для максимізації приросту риби. Це дозволяє забезпечити стабільну та прогнозовану продуктивність.
  Індустріальний парк може стати ідеальним місцем для розташування лососевої акваферми через наявність інфраструктури, енергетичних ресурсів та доступності до ринків збуту. Крім того, це може сприяти розвитку місцевої економіки та створенню нових робочих місць.
  Проте важливо враховувати екологічні аспекти та забезпечувати відповідність всіх процесів екологічним стандартам. Дотримання цих стандартів сприятиме позитивному впливу на навколишнє середовище та довкілля, а також забезпечить стабільність та довіру споживачів до продукції.
  Захоплююча доповідь була Олега ГАБУДИ, директора ТОВ «Карпатський водограй» про «Крафтове виробництво в рибному господарстві України».
  Перш за все, це виробництво в рибній галузі відкриває можливості для розвитку маломасштабних підприємств, які спеціалізуються на вирощуванні різних видів риб. Це є особливо актуальним у сільських районах, де є доступ до водойм та недостатньо робочих місць. Можливість вирощування риби в контрольованих умовах дозволяє експериментувати з різними умовами годівлі та середовищами, що впливають на смак та якість продукції.
  Про «Роль засобів масової інформації в популяризації рибної галузі» доповів Володимир САЛЬНІК, співзасновник телеканалу Трофей. Засоби масової інформації відіграють важливу роль у популяризації рибної галузі, сприяючи збільшенню обізнаності громадськості щодо важливості рибальства, аквакультури та збереження водних ресурсів.
  Під час доповіді про «Роль любительського рибальства в екологічному вихованні молоді» Максимом АМАНОВИМ, керівником Федерації риболовного спорту України було наголошено, що любительське рибальство відіграє важливу роль в екологічному вихованні молоді, надаючи чудову можливість для спілкування з природою та вивчення водних екосистем.
  У своїй доповіді «Вплив глобальних викликів на підготовку нового покоління фахівців для галузі» Наталія ВДОВЕНКО, д.е.н., професор завідувач кафедри глобальної економіки НУБіП України, наголосила, що глобальні виклики, такі як зміни клімату, технологічні інновації, демографічні зміни, соціальні та економічні перетворення, мають значний вплив на підготовку нового покоління фахівців у різних галузях. Глобальні виклики стимулюють не лише зміни в самому змісті навчання, але й в самому процесі навчання, сприяючи розвитку більш адаптивних та компетентних фахівців.
  Доповідачі і присутні спеціалісти відзначили проблеми рибогосподарської галузі у зв’язку із змінами клімату, потужним антропогенним впливом, а також були окреслені проблеми кадрового забезпечення у сучасному рибництві та рибогосподарській науці.
  Учасники форуму виявили велике зацікавлення побачити, як працюють лабораторії та їх наповнення у Центрі водних біоресурсів та аквакультури, що є перлиною факультету тваринництва та водних біоресурсів.
  У навчально-науково-виробній лабораторії «Водні біоресурси та аквакультура» гості ознайомилися з різноманітними життєвими формами гідросфери, що населяють товщу води, а також мешканцями дна водойми; із сучасними приладами, які використовуються для визначення якості води різних водних об’єктів.
  Гості з великим задоволенням відвідали навчальну лабораторію декоративних гідробіоресурсів, де вони мали унікальну можливість познайомитися з різноманітними екзотичними мешканцями. Провідні фахівці ділилися цікавими фактами про неймовірний світ акваріумістики, розкриваючи таємниці їхнього утримання та догляду. Акваріумістика на сьогоднішній день не лише захоплює, а й стає дедалі популярнішою серед любителів дикої природи.
  У навчальній лабораторії технологій в аквакультурі мали можливість ознайомитися з унікальною системою – штучною аквасистемою, яка представляє собою важливий елемент у сучасних практиках аквакультури, дозволяючи ефективно поєднувати різні аспекти рослинництва та рибництва для створення стійких та екологічно чистих систем вирощування. Окрім того, їм представили результати модельних досліджень прісноводних креветок та каліфорнійських червоних раків, які проводять аспіранти. Ці дослідження є дуже цікавими, оскільки вони допомагають розуміти біологічні та екологічні аспекти цих видів, а також можуть мати практичне застосування у сфері аквакультури та охорони водних екосистем.
  У навчальній лабораторії з іхтіології було представлено розмаїття видів риб різних систематичних груп, зовнішню та внутрішню будову риб, промислові види риб, іхтіоценози водойм України, походження та систематику, місця існування, способи живлення, розмноження, руху та міграцій, внутрішньовидові та міжвидові взаємовідносини риб, а також цікаві факти з життя риб.
  Безмежно вдячні організаторам форуму – це справжня арена ідей, досвіду та натхнення. Його проходження в чудовій атмосфері – це не лише результат майстерної організації, а й свідчення про активність та зацікавленість учасників. І що саме цікаво – це був не лише простір для дискусій, але й майданчик для налагодження співпраці та плідної роботи.
  Але найважливіше – це не лише те, що ми отримали під час цього форуму, а й те, що ми зможемо внести у подальші роки. Нові знайомства, ідеї та співпраця – все це залишиться з нами й допоможе розвиватися як професіоналам і як спільноті.
 

  Дякуємо ЗСУ за захист, за можливість жити і працювати під мирним, хоч і не завжди тихим небом. Швидкої нам усім перемоги!

 
 
Руслан КОНОНЕНКО,
декан факультету

 тваринництва та водних біоресурсів 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook