Безперервний розвиток лабораторної бази для вдосконалення навичок студентів – девіз колективу кафедри технологій виробництва молока та м’яса

26 травня 2024 року
  Колектив кафедри технологій виробництва молока та м’яса продовжує облаштовувати лабораторії сучасними приладами. Усі її члени пройшли навчання під керівництвом інженера компанії-постачальника з основ експлуатації нового обладнання.
  Нещодавно з приводу 126-річчя від заснування Національного університету біоресурсів та природокористування України кафедра технологій виробництва молока та м’яса за сприяння представника компанії «Каргіл» (ОАЕ) Івана Кисельова поповнила свої лабораторії ще кількома сучасними приладами на суму 457 тисяч гривень для визначення якості продукції скотарства.
 
  Це ультразвуковий аналізатор молока MilkotesterMaster із індикатором чистоти (який використовують для аналізу якості молока за показниками жиру, білка, доданої води, СЗМЗ, щільності, точки замерзання, солі, лактози, температури проби, рН, електропровідності. Автоматичний кріоскоп CryoSpecial 1 призначений для обробляння 1 проби в межах еталонного методу лабораторного дослідження згідно з нормами DIN/ISO/IDF 5764. За його допомогою можна легко та точно визначити точку замерзання молока. За допомогою аналізатора МLВ242 FoodLab Junior Milk у комплекті з піпет-дозатором одноканальним LLG, 0.5-10 мкл (LLG) (9280001) із калібруванням, можливо визначати вміст сечовини та лактози. Це автономний, компактний прилад, розроблений та виготовлений за новітніми технологіями. Основною його частиною – є спектрофотометр із 4 каналами та 2 променями. Він створений для аналізу кількох видів їжі за використання спеціальних тестових наборів.
  Для ознайомлення з правилами експлуатації останнього та методиками визначення за його допомогою вмісту сечовини та лактози в продукції тваринництва, компанія-постачальник ТОВ «Хімлаборреактив» забезпечила членам кафедри навчання-тренінг. Для цього до лабораторій прибула спеціаліст-інженер з експлуатації Катерина Ігнатченко. Пані Катерина детально розповіла щодо призначення всіх деталей приладу. Охарактеризувала специфіку різних піпет-дозаторів, які дозволяють максимально точно дібрати необхідні мікродози продукту та реагента. Зорієнтувала НПП на програмному забезпеченні самого аналізатора та в правильному його налаштуванні для різних досліджуваних ознак.
 
  Також відразу Катерина Олександрівна провела майстер-клас з визначення вмісту лактози у безлактозних вершках. Допоки прилад розігрівався, що є обов’язковою умовою під час його використання, інженер розповіла щодо нюансів проведення різних аналізів, навела кілька прикладів та прецедентів з власного практичного досвіду.
  Далі слідував захопливий процес підтвердження позиціонування придбаних вершків як безлактозного продукту. Результат дослідження показав вміст лактози у продукті 0,04 %. Доцент кафедри, кандидат с.-г. наук Тетяна Антонюк та завідувачка лабораторією Юлія Токар під керівництвом спеціаліста спробували в роботі піпет-дозатор і одноголосно визнали, що він набагато зручніший в роботі порівняно зі звичними скляними піпетками.
  Навчання проведено дуже цікаво і змістовно для усіх членів кафедри. Пані Катерина доступно і послідовно пояснювала всі етапи роботи і гарантувала свою всебічну підтримку з питань експлуатації приладу. У кінці тренінгу інженер Катерина Олександрівна та завідувачка лабораторією Юлія Іванівна підписали акт виконаних робіт, що підтверджує проведення навчання.

  Колектив деканату факультету ТВБ і кафедри технологій виробництва молока та м’яса дякує компанії «Каргіл» в особі Івана Кисельова та ТОВ «Хімлаборреактив» за надану можливість навчати студентів і аспірантів та проводити наукові дослідження за використання найсучасніших приладів.

 
Антоніна ТАРАДАЙКО,
завідувачка лабораторією кафедри
технологій виробництва молока та м’яса

    

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook