Інноваційний потенціал української страртап індустрії

25 травня 2024 року
  17 травня 2024 р. заслужений економіст України, бізнес-консультант та бізнес-психолог к.е.н., Катерина Ходгсон презентувала нові світові тренди для розвитку української страртап індустрії слухачам магістерської програми «УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ТА КОНСАЛТИНГОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ», учасникам Стартап-школи.

  Катерина Ходгсон є співвласником мережі інноваційних коворкінгів HUB 4.0 в Україні, проєктів ProHealth HUB та Biohacking Congress в Великобританії, ментором стартапів, членом журі ряду стартап інвестиційних рингів в Україні і за кордоном. Проводить дослідження в сфері психології бізнесу та розвитку підприємництва в агресивному середовищі.

  Сьогодення формує нові тренди в підготовці і реалізації ідей стартап індустрії. Ми переходимо на новий етап власної еволюції ринку, коли з креативного хаосу формується керована система інновацій та їх підтримки. У першому кварталі 2024-го венчурні фонди залучили більше капіталу ніж будь-коли з середини 2022-го, зазначила Катерина.


Основні тенденції 2024 року:

  1. Інвестиційний ринок активний, зараз готується декілька великих IPO.
  2. Понад 80% раундів припадають на типові для української екосистеми ранні стадії Pre-Seed та Seed. Найбільше венчурних інвестицій у defence-розробки – $525 000 залучив виробник стійких до ворожого РЕБу рацій Himera від нового ангельського клубу United Angels Network. Держава інвестує тільки у defence-розробки. Нові потужні венчурні фонди – D3 Venture Capital – оборонний фонд на $30 млн, в який інвестує колишній гендиректор Google Ерік Шмідт; Польсько-американський фонд SMOK Ventures; заснований українцями 1991 Ventures (UA-UK).

  Інвестиційний клімат в Україні, зокрема в галузі інновацій, починає покращуватися. Весь обсяг державного фінансування спрямований на підтримку інновацій для армії та для критичної інфраструктури. Недостатнє фінансування та підтримка з боку держави звичайних стартапів може призвести до еміграції інновацій. Рівень інфляції дає змогу дешевше купити чи профінансувати стартап іноземному інвестору.
  Перспективи інноваційних стартапів лежать в розвитку таких платформ як P2B Capital, розробці дієвих механізмів залучення банківських кредитів та державних ресурсів як джерел фінансування стартапів, враховуючи досвід західних країн.

  Пані Катерина Ходгсон відповідала на запитання, надавала поради та ділилася своїм досвідом, що стало невід'ємною складовою професійних навиків магістрів ОПП «Управління інноваційною та консалтинговою діяльністю» для успішного консультування і впровадження стартап-проектів. Учасники Стартап–школи отримали експертний погляд на свої проекти, які мають намір розвивати свої бізнес-ідеї та залучати капітал для їх реалізації.
  Пані Катерина Ходгсон допомагає українським стартапам в формуванні бізнес і фінансових моделей з врахуванням міжнародних тенденцій на безоплатній основі. Висловила вдячність за запрошення д.е.н., професору Ользі Витвицькій з перспективою на по
дальшу продуктивну співпрацю.

Бажаємо всім успіху у розвитку української страртап індустрії

та досягненні професійних цілей.

 

Катерина Крикуненко,
доцент кафедри публічного управління,
менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook