Всесвітній день бджіл під гаслом «Збережемо бджіл разом»

17 травня 2024, 1:58
Вже всьоме 20 травня згідно рішення Генеральної асамблеї ООН у світі відзначають Всесвітній День Бджоли − World Bee Day. Цьогоріч з метою обговорення актуальних проблем у практичному бджільництві в Україні та світі, обміну знаннями, науковими здобутками, що сприятимуть збереженню бджіл на кафедрі бджільництва відбувалася конференція у змішаному форматі.
Конференція об’єднала провідних вчених, спеціалістів, експертів – друзів кафедри з України, Грузії, Молдови, Ізраїлю, Болгарії, Узбекистану. В роботі конференції прийняли участь біля 80 учасників, модератором конференції став доцент кафедри Микола Войналович.
 

 
 
 
Слова вітання від імені декана факультету тваринництва та водних біоресурсів всім учасникам конференції передав завідувач кафедри бджільництва Микола Повозніков.
 
 
Він звернув увагу на проблеми які існують у галузі, наголосив, що за рахунок підготовки кваліфікованих спеціалістів вдасться їх вирішити.
Про сучасні інновації для підвищення рентабельності пасік доповів завідувач кафедри мікробіології, фармакології та епізоотології Поліського національного університету, доктор ветеринарних наук, професор Олександр Галатюк. У своїй доповіді він висвітлив результати досліджень з впливу штучної підгодівлі бджіл на тривалість їх життя, а також окреслив шляхи підвищення рентабельності пасік.
 
 
Долучився до конференції та виступив на ній і директор ТОВ “Київоблбджолопром”, член Ради роботодавців факультету тваринництва та водних біоресурсів  Валерій Домбровський. У свої доповіді він ознайомив всіх присутніх зі своєю новою розробкою нової технології виготовлення вощини Домбровського – Антикліщ.
 
 
Про перспективи залучення зовнішніх джерел фінансування для відновлення та розвитку медового бізнесу України доповів Руслан Марків, менеджер відділу підтримки с.-г. з технічних питань, Mercy Corps.
 

 З доповіддю про сучасні методи селекції бджіл виступив науковий співробітник відділу селекції карпатських бджіл ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» Доскоч Іван Михайлович. У своєму виступі доповідач розповів про програму європейської селекції BeeBreed, а також про особливості збереження чистопородності місцевих українських бджіл.
 
 
Серед запрошених спікерів був екс голова асоціації пасічників Узбекистану Суяркулов Шерали, у своєму виступі він ознайомив присутніх з особливостями узбецького бджільництва яке останніми роками інтенсивно розвивається. В країні нараховується приблизно 850 тис. бджолиних сімей та біля 14,5 тис бджолярів. Основна спеціалізація для узбецьких пасік, це пакетне бджільництво, так за 2024р було експортовано 250 тис. бджолопакетів, що в 2,5 рази більше в порівнянні з 2016 роком.
 
 
В якості закордонного запрошеного гостя виступив президент Національної асоціації бджолярів Республіки Молдова Іон Максім, який ознайомив присутніх із молдавським бджільництвом, також наголосив, що основна проблема загибелі бджіл це отруєння ЗЗР під час обробітку рослин. Щоб зменшити ризик загибелі бджіл Національна асоціація бджолярів розробляє спеціальне програмне забезпечення для попередження бджолярів про планові обробки рослин ЗЗР. 
 
 
Серед запрошених іноземних друзів кафедри була Ніно Кіпіані, грузинський експерт з хвороб бджіл, її доповідь стосувалася сучасних методів у профілактиці та діагностиці хвороб бджіл, зокрема вона наголосила на ефективності згодовування бджолам для профілактики про- та пребіотиків, а також проведення дезінфекції озоном.
 
 
Ще одним запрошеним іноземним спікером на конференції був державний референт з механізації і технології Міністерства сільського господарства і аграрного розвитку Держави Ізраїль, у своїй доповіді він висвітлив питання методів внесення засобів захисту рослин з мінімальним впливом на зовнішнє середовище та бджіл зокрема.
 
 
В рамках конференції працювала окрема студентська секція «Молодь у вирішенні проблем бджільництва», модератором якої був Сьорак Дем’ян – студент 3 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів, з доповідями на якій виступили студенти факультетів тваринництва та водних біоресурсів, агробіологічного, захисту рослин, біотехнологій та екології, ветеринарної медицини.
 
 
 
 
 
 
Студенти підготували цікаві актуальні доповіді, кращі доповідачі були відзначені, так дипломом І ступеня нагороджена – Анастасія Карась, студентка факультету  захисту рослин, біотехнологій екології; диплом ІІ ступеня отримав Троценко Михайло – агробіологічний факультет; Диплом ІІІ ступеня отримав Павлюк Владислав - студент факультету  захисту рослин, біотехнологій екології.
 
 
Підсумовуючи конференцію, всі присутні одностайно наголосили на важливості проведення подібних заходів на яких привертається увага до значення бджіл в підтримці біорізноманіття на Землі. Поряд з тим, учасники висловили стурбованість, що в останні роки все більше бджіл гине внаслідок отруєння ЗЗР. Фахівці з різних країн були одностайні в тому, що основна відповідальність щодо збереження бджіл покладена на бджолярів, які повинні налагоджувати контакт із аграріями та проводити просвітницьку роботу щодо значення бджіл для екосистеми.
Працюємо задля перемоги!
Ігор Головецький

 доцент кафедри  бджільництва 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook