Вчена рада факультету землевпорядкування розглянула питання інтеграції освітнього і дослідницького процесів, результати акредитації ОП «Геодезія та землеустрій» і перспективи розвитку студентського самоврядування

22 квітня 2024, 10:00
факультет землевпорядкування
  19 квітня 2024 року відбулося чергове засідання вченої ради факультету землевпорядкування, на якому були розглянуті важливі питання життєдіяльності факультету. До засідання вченої ради землевпорядників долучилися проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха та начальник науково-дослідної частини Університету Володимир Отченашко.

  Першим питанням порядку денного була доповідь декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова про роботу колективу щодо інтеграції освітнього і дослідницького процесів. Тарас Олексійович наголосив, що протягом 9-19 квітня на факультеті проходила перевірка елементів організації освітнього процесу, результати якої будуть представлені та обговорені на засіданні Вченої ради Університету 24 квітня 2024 року. Також він зазначив, що колектив факультету землевпорядкування в умовах воєнного стану продовжує виконувати покладені на нього завдання, реалізуючи стратегічну місію Університету і завдання закріплені у Програмі розвитку НУБіП України «Голосіївська ініціатива 2025».

  Поряд із позитивними досягненнями є низка проблем, які потребують вирішення. Насамперед вони пов’язані із необхідністю поглиблювати співпрацю з бізнесом, підготовкою якісних проєктів науково-дослідних робіт на актуальні теми й отримання фінансування через участь у грантових програмах, нерівнонапруженою науковою діяльністю окремих кафедр факультету, низькою дисципліною студентів, необхідністю застосування нових психолого-педагогічних методів навчання у нинішніх умовах та ін.

  Проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха представила колективу результати перевірки лекційних і лабораторно-практичних заняттях. Зокрема наголосила, що переважна більшість перевіряючих відмітила високий рівень проведення аудиторних занять і звернула увагу на те, що потрібно пропонувати більше практичних рішень, активізувати студентів, застосовуючи різні методи стимуляції, щоб заняття були максимально наповненні. Також необхідно виокремити напрямки за якими готовий працювати факультет у команді з іншими структурними підрозділами Університету, особливо в умовах воєнного стану, потрібно впроваджувати співпрацю з територіальними громадами. На факультеті повинна працювати наукова школа, гуртки.

  Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко звернув увагу присутніх на те, що університет здійснює освітню та наукову діяльність відповідно стандартам ISO 9001. Також Володимир Віталійович наголосив на викликах сьогодення та необхідності пошуку нових шляхів залучення коштів на проведення науково-дослідних робіт, зокрема потрібно розширювати джерела залучення коштів на проведення науково-дослідних робіт та надання платних інформаційно-консультаційних та науково-експертних послу. Зосередити увагу на пошуках перспективних джерел фінансування науково-дослідних робіт, проведенні системної роботи щодо участі у вітчизняних і міжнародних наукових проектах, конкурсах, грантах.
  Потому заступник декана факультету Олександр Шевченко доповів, що рішенням Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти від 16 квітня 2024 року освітньо-професійна програма «Геодезія та землеустрій» першого (бакалаврського) рівня, що реалізується на факультеті землевпорядкування НУБіП України є акредитованою до 1 липня 2029 року. Процес акредитації тривав у січні-лютому 2024 року, завершився видачею Сертифіката №7683 від 17.04.24 р. Водночас, перед колективом і проектною групою стоять завдання, які пов’язані із врахуванням рекомендацій експертної групи та галузевої експертної ради і, звісно підготовка до успішної акредитації освітньої програми магістерського рівня, яка запланована у першому семестрі 2024-2025 н.р.

 

  Потому, заступник декана факультету з наукової роботи Іван Ковальчук доповів про підготовку та проведення Фестивалю студентської науки 2024, який триватиме в Університеті з 15 квітня по 14 травня 2024 року.
  На порядок денний засідання вченої ради було винесено й звіт про культурно-виховну роботу на факультеті. Адже основні завдання виховання особистості студента реалізовувалися в університеті за єдності трьох складових освіти – навчання, розвитку і виховання. Зі звітною інформацію перед колегами виступив заступник декана факультету Олександр Шевченко. Під час презентації звіту Олександр Вікторович ознайомив колег проведеними заходами на факультеті з 28.07.2023 р. по 14.04.2024 р.

 

  Про перспективи роботи Сенату студентської організації факультету землевпорядкування доповіла його голова Олександра Калініченко. Доповідаюча відмітила, що головним завданням Сенату є представлення інтересів студентської громади та розгляд актуальних питань стосовно навчання та життєдіяльності студентів. Ми повинні спільно працювати для того, щоб підвищити якість навчання, поліпшити умови проживання, а також забезпечити нашій громаді зручність та безпеку в умовах воєнного стану. Серед наших основних пріоритетів на майбутнє – покращення комунікації між Сенатом та студентською громадою факультету землевпорядкування, створення додаткових можливостей для активної участі студентів у прийнятті рішень та виконанні проектів, а також поліпшення процесів прийняття рішень в Сенаті. Окрім того, Сенат студентської організації факультету землевпорядкування також планує реалізувати ряд благодійних ініціатив, спрямованих на допомогу потребуючим. У планах Сенату є проведення традиційного турніру з футболу «Кубок декана», який проводиться щороку та збирає студентів з різних курсів у дружній та змагальній атмосфері. Також проводити додаткові проекти, такі як організація тематичних вечірок, конференцій, тренінгів та семінарів для студентів, щоб надати їм можливість отримати нові знання та покращити свої навички. Усі ці проекти допомагають нашому Сенату досягати поставлених цілей та покращувати студентське життя нашого факультету.

  Наступним питанням була доповідь в. о. завідувача кафедри геоінформатики та аерокосмічних досліджень Землі Антоніни Москаленко про виконання заходів із реалізації Програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива – 2025» кафедрою у 2023-2024 н.р. Антоніна Анатоліївна зупинилася на питаннях навчально-методичної роботи, міжнародної та наукової діяльності кафедри, проведення виховної роботи у позанавчальний час. Було окреслено головні проблеми, які безпосередньо стосуються подальшої життєдіяльності структурного підрозділу: штатне навантаження, залучення вступників на підготовче відділення, профорієнтаційна робота.

  Декан факультету Тарас Євсюков вкотре наголосив про необхідність посилення роботи випускових кафедр і наставників академічних груп зі здобувачами, підвищення відповідальності у роботі зі студентами, посиленні профорієнтаційної роботи серед випускників шкіл та бакалаврату з метою їхнього подальшого вступу за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій». Особлива увага повинна бути приділена залученню випускників шкіл та технікумів, оскільки для участі у Всеукраїнській олімпіаді НУБіП України для професійної орієнтації випускників шкіл та коледжів зареєстровано 49 школярів та 26 випускників коледжів, що становить 63% від ліцензійного обсягу.

  Наступним питанням порядку денного була доповідь аспіранта кафедри земельного кадастру Олександра Берези про хід виконання його наукових досліджень.
  Також на засіданні вченої ради факультету землевпорядкування були розглянуті й інші питання життєдіяльності факультету.

Наталія Бавровська,
секретар вченої ради факультету землевпорядкування

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook