Досліджуємо якість продукції з гуртківцями
Сучасний фахівець в галузі агрономії повинен володіти не тільки ґрунтовними теоретичними знаннями, контролем польових робіт, а й мати достатні навички роботи в лабораторних умовах.
Тому, на цьому тижні заняття наукового гуртка «Добавки, мікроелементи та пробіотики» було присвячено дослідженню контролю якості продукції. Студентами було проведено дослідження якісних показників (титрованих кислот) пюре з плодів яблуні сорту Чемпіон, вирощеної за різних схем захисту та листового підживлення, в тому числі з використанням традиційної та екологічної безпечної технології.
Вміст титрованих органічних кислот є важливим фактором збалансованого смаку яблук. Занадто великий їх вміст порушує цукрово-кислотну рівновагу. Також це одні з найважливіших речовин у хімічному складі плодів яблуні. Висока кислотність заважає використанню плодів у свіжому вигляді та обмежує їх придатність до переробки. Органічні кислоти, так само, як цукри, визначають смак і технологічну якість плодів, беруть участь у фізіологічних процесах рослин. Студентами було визначено вміст титрованих кислот на рівні 0,13-0,24 % в залежності від варіантів обробки, що означає, що рівень кислотність є нижчим або відповідає нормам.
Таким чином, сподіваємось, що заняття в гуртку допоможуть студентам наблизитися до своєї професійної мрії – добитися висот у агрономії.
В’ячеслав Чоботар, аспірант кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води